ŽENSKE

Zgodba sodobnih amazonk: Ti boš še vedno moja ljubimka

Objavljeno 18. marec 2020 20.00 | Posodobljeno 13. marec 2020 17.22 | Piše: Shana Flogie

Jaz, ženska, na to opozarjam že leta, pa nisem prejela kritik. Zakaj? Zato ker sem ženska?

princesa bojevnikprincesa bojevnik
»Ni mi namreč všeč pretirana emancipacija zadnjih 15 let, ženske se borite za svoje pravice, ki pa jih že imate. To vpliva tudi na erotiko, kar pa ni prav, saj smo moški in ženske drugačni. Moški je od nekdaj lovec, zdaj pa izgublja svojo primarno vlogo,« je izjavil Bojan Emeršič za Delovo prilogo Vikend in bil obsojan in predlagan za bodečo nežo. Jaz, ženska, na to opozarjam že leta, pa nisem prejela kritik. Zakaj? Zato ker sem ženska?

Morda zato, ker vsak, ki prebere kaj o tem, pospravi svoje mnenje pod preprogo.

Zavedati se moramo, da smo na današnji dan vsi enaki, tako ženske kot moški. Vsi opravljamo enake stvari in imamo za svoje vloge v odnosih enake naloge. Se vam zdi to uravnoteženo? Meni osebno ne. Ljudje smo v parih, z različnimi energijami ravno zato, da se dopolnjujemo, da si oplemenitimo rast in razvoj in da vsak prevzame del nalog, da si olajšamo sobivanje.

Nimamo pravil

image
FOTO: Sonja Mušič
Vendar v letih, ko resnično opazujem dinamiko odnosov in se pri tem posvečam tako ženskam kot moškim, vidim, da v odnosih ni več pravil. In danes lahko zatrdim, da nam je ta čas, ko nimamo postavljenih meja, kdo je za kaj zadolžen, in nimamo pravil v odnosu, v nas povzročil nemir. Naša osnovna bit je utrujena in zmedena. Kaznujemo partnerja, ker menimo, da je nekaj njegova naloga. Pa sploh imamo določene naloge, za kaj je v nekem odnosu nekdo zadolžen? To so lahko interna pravila. Vendar ali jih imate?

Moški so prevzeli žensko energijo in obratno. Ali imamo vse te energije pomešane večkrat dnevno in sploh ne vemo, kdo si v resnici želimo biti oziroma kdo smo?

Ženske smo si na pleča oprtale dobro plačane službe, delo po več kot 8 ur, vzgojo otrok, skrb za družino, vse ambicije tega sveta. Reklame so polne popolnih žensk, ki odhajajo v službo, oblečene popolno, nasmejane, s telefonom in aktovko v roki, se ves dan dokazujejo, potem pa so doma nasmejane mame, ki skuhajo večerjo, saj prej kot pred 18. uro niso doma, in potem še objete s partnerjem ležijo na zofi in predelujejo dan in najbrž, tega ne pokažejo, so še strastne ljubimke do poznih ur.

Verjemite, to je daleč od resnice. Strinjam se, da smo enakopravni, izenačeni, verjamem pa, da smo v svojih vlogah zmedeni in čedalje bolj nesrečni.

Zakaj? Been there, done that, bi lahko rekla. Amazonka iz reklame. Ampak samo do tam, ko pospremim otroke spat, čez nekaj let pa bi lahko ustavili snemanje že pri kuhanju kosila. Ker se utrudiš. Moški so deloma prepoznali, da morda morajo prevzeti vlogo ženske, vendar če to ni njihova osnova, so se samo pokrili z odejo čez glavo in čakali, kaj se bo zgodilo.
In prišel je čas, jaz ga tako doživljam, ko tako ženske kot moški iščejo svojo primarno bit. Iščejo svojo vlogo, v kateri se bodo lahko izrazili in zaživeli s polnimi pljuči. Iščemo svojo srečo in mesto tako v družini kot v zunanjem svetu. Pa to ne pomeni, da bo vse, kot je bilo, najti moramo vmesni dogovor.

V odnosu ni treba meriti moči, v odnosu je treba uživati.

TREBA JE uživati

Vsi si želimo biti srečni, nagnjeni smo k sodelovanju. Sedaj je čas, ko iščemo ravnotežje med vsem, kar smo bili naučeni, kar nam je bilo dano, in časi, v kakršnih moramo preživeti ter najti, kar smo pravi mi. Ženske moramo najti tisto malo princeso, ki jo reši vitez, prav tako pa moramo zaslužiti za dostojno življenje. In menim, da glede na to, kako vidim tako ženske kot moške, potrebujemo samo dogovor za kakovostno partnerstvo, za razdelitev naloge, da boš ti še vedno moja ljubimka, jaz pa tvoj varnostnik. Preprosto. V odnosu ni treba meriti moči, v odnosu je treba uživati drug z drugim, sodelovati, komunicirati, se ljubiti in se skupaj sproščati in poskrbeti za družino. Če lahko priznamo, da trenutno nimamo energije, vajeti prevzame nekdo drug, ki pa mora potem nekaj dati v zameno, da so baterije odnosa večinoma polne.
Začetek vsega je iskrenost do sebe

Verjamem, da si vsi želimo in težimo k temu, da poslušamo svoje notranje občutke, intuicijo in se ne vračamo k temu, kar nam priporočajo reklame, temveč k svojemu notranjemu bistvu. Vsi smo različni, in to je morda čas, da se sprejmemo takšne, kot v resnici smo. Samo poslušati se moramo začeti. Saj če igramo vloge, ki smo se jih priučili v nekem obdobju, ni nujno, da je to naša notranja vloga, naš namen in da je ta vloga danes primerna za nas. Najbrž smo se samo prilagodili, kar pa nam po nekem času začne sporočati tako telo kot um, da ni naša primarna narava. Zato je čas, da pogledamo vase, se poslušamo in se odločimo, v čem se dobro počutimo in v čem ne. Ko to prepoznamo, krenemo z malimi koraki do boljšega sebe. Sprejeti moramo odgovornost za svojo resnico in začeti spreminjati vse, kar nam ne služi več, kar ne služi naši osnovni naravi. Začetek vsega pa je najprej iskrenost do sebe, nato pa še iskrenost do drugih. Morda ta iskrenost sproži nelagodje, saj se ljudje bojimo sprememb. Vendar verjemite, ko se začnejo spremembe in pogledamo nazaj, so nam vsi hvaležni za iskrenost, še najbolj pa smo sami sebi, da smo imeli moč sprejeti odgovornost za poslušanje svoje notranje intuicije. Ni večje nagrade v življenju kot uspeti uravnovesiti svoje sobivanje s partnerjem v ljubezni.
 
Deli s prijatelji