KATAR

Žena katarskega šejka ruši tabuje

Moza bint Nasser Al-Missned se zaradi družbene angažiranosti razlikuje od preostalih žena na območju Srednjega vzhoda.
Fotografija: Moza na srečanjih večkrat zastopa svoja stališča in državo.
Odpri galerijo
Moza na srečanjih večkrat zastopa svoja stališča in državo.

Na odprtju svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju je bila tudi 63-letna Moza bint Nasser Al Missned, žena nekdanjega katarskega emirja in mama sedanjega. Znano je, da namesto tradicionalnih oblačil nosi živopisne kreacije in turbane, leta 2015 je bila celo proglašena za eno najbolje oblečenih žensk na svetu. A to še zdaleč ni njena edina posebnost.

Druga žena nekdanjega katarskega emirja se zaradi družbene angažiranosti razlikuje od preostalih žena na območju Srednjega vzhoda.
Druga žena nekdanjega katarskega emirja se zaradi družbene angažiranosti razlikuje od preostalih žena na območju Srednjega vzhoda.

Je hči političnega aktivista Nasserja bin Abdulaha Al Minseda, ki je med vladavino njenega tasta Hamada bin Abdulaha Al Thanija glasno opozarjal na neenako razporejeno bogastvo ter bil zato zaprt. Po izpustitvi leta 1964 se je z vso družino preselil v Kuvajt. Moza je tako otroštvo preživela v Kuvajtu in Egiptu, leta 1977 pa se je po vrnitvi vpisala na katarsko univerzo. Kmalu po vpisu je spoznala Hamada bin Khalifa Al Thanija, tedaj kronskega princa Katarja. Ko sta se poročila, je postala druga od njegovih treh žena. Sprva je živela tradicionalno življenje in med letoma 1978 in 1991 rodila sedem otrok. Vmes je leta 1986 diplomirala iz sociologije, pozneje pa opravila še magisterij na univerzi Hamad bin Kalifa.

Leta 1995 je njen mož z mirnim državnim udarom v Katarju prevzel oblast. Ona je začela igrati večjo vlogo v javnosti in si priborila status emirjeve najvplivnejše žene. Akademsko znanje je usmerila v borbo za pravice do zdravstvene oskrbe in izobrazbe otrok v najsiromašnejših delih sveta. Leta 1995 sta z možem ustanovila katarsko Fundacijo za izobraževanje, znanost in razvoj skupnosti. Kot njena predsednica si prizadeva, da bi Katar postal vodilen na področju izobraževanja, znanosti in kulture, svojo deželo pa velikokrat zastopa na številnih mednarodnih srečanjih.

Je energična, delavna, ustanoviteljica in vodja mnogih organizacij, katerih namen je izboljšati kakovost življenja vseh na Bližnjem vzhodu in po svetu. Je tudi uspešna poslovna ženska in lastnica podjetja Qatar Luxury Group. Za svoja prizadevanja je bila nagrajena z več nagradami doma in v tujini, med drugim je leta 2013 prejela medaljo za filantropijo Andrewa Carnegieja na Škotskem, je tudi dobitnica dveh častnih doktoratov, in sicer leta 2006 doktorata za humanistične vede ameriške univerze Carnegie Mellon in leta 2013 častnega doktorata univerze Virginija.

V zakonu z nekdanjim emirjem je rodila dve hčerki in pet sinov, drugi sin, Tamim bin Hamad Al Thani, je po abdikaciji očeta zasedel katarski prestol.
V zakonu z nekdanjim emirjem je rodila dve hčerki in pet sinov, drugi sin, Tamim bin Hamad Al Thani, je po abdikaciji očeta zasedel katarski prestol.

Leta 2013 je njen mož abdiciral s prestola, emir je postal njegov sin, ona pa tudi v vlogi mame vladarja ostaja aktivna, kot je bila prej.

 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas