ZVEZDANINA MODROST

»Vedno redkeje ujamem kakšnega tipa, ki je za seks z mano«

Gube se ji zdijo grde, minevanje in propadanje jo moti.
Fotografija: Zvezdana Mlakar. FOTO: Dejan Nikolic
Odpri galerijo
Zvezdana Mlakar. FOTO: Dejan Nikolic

Spoštovana Zvezdana! Sem 55-letna ženska, odlično ohranjena, živim lepo življenje. Otroci so odrasli, obožujem svoje delo, imam veliko prijateljic. Z možem sva po 35 letih zakona bolj sostanovalca, deliva si hišo, obveznosti in vzdržujeva nivo spoštljive komunikacije. Zelo skrbim zase, pazim, da se ne zredim, telovadim, redno hodim h kozmetičarki, vsake pol leta grem na botoks, skrbim za lase, roke, nohte. Prsi sem si dala operirati, osvežiti ritko, da je zdaj lepo dvignjena. Nameravam si še pomladiti vagino, čeprav ne vem, komu bo to koristilo, saj je moje spolno življenje bolj na psu in vedno redkeje ujamem kakšnega tipa, ki je za seks z mano. Leta me vlečejo v depresijo in nočem gledati v ogledalu propadajoče sebe. Vem sicer, da bom ta boj z naravo izgubila, vem tudi, da sem že malo čudno videti s temi napumpanimi lici in ustnicami, ampak ne morem nehati. Problem je, da me prijateljice ves čas prepričujejo, naj neham in se sprijaznim. Govorijo mi, da se delam norca iz sebe, in me obsojajo. Vem, da tudi vi ne odobravate pomlajevanja, ampak jaz se dogovarjam za čisto pravi kirurški lifting obraza. Zakaj mi nabijate slabo vest?! Znanost je šla naprej, to mi omogoča in res ne razumem, zakaj je nagubana koža, ko si kot posušena goba, edini pravi in normalni način? Bom pač videti kot nekdo drug ali nova jaz, kaj je pri tem slabega?! Delam dobro, dober človek sem, gube se mi zdijo grde, minevanje in propadanje me moti, drugače pa rada pomagam in sem vesela ženska! No, Zvezdana, se boš šla dvojno moralo ali mi boš pritrdila?
Teja

Draga Teja!
Če sem res iskrena, me to, kako si videti in koliko si v resnici stara, NE ZANIMA. Vse, kar pišeš, da počneš, je izključno tvoja stvar. Nikoli si sicer nisem mislila, da se bom morala zagovarjati zaradi tega, ker se tekme z leti ne grem in se ji poskušam galantno izogniti, ampak poglej, kam je pripeljalo tvoje pismo. Nisi prva, ki me prepričuje, da sem staromodna in neumna, ker se vsega tega ne grem. Ko sem z dobrimi nameni čivknila prijateljici, naj pazi, kaj dela s seboj, mi je ogorčena odvrnila, da je to v današnjih časih vendar normalno. No, o tem, kaj je normalno, prav ali narobe, tako ali tako ne razpravljam več. To so res zastarele razprave, ne zanima me moj ali tvoj egoistični prav.
Da je botoks vse bolj del našega življenja, opažam vsak dan in vidim veliko osveženih žensk, predvsem bolje situiranih. Mnoge imajo odlične plastične kirurge, dermatologe, ki te posege delajo z občutkom, ne pretiravajo in je vse skupaj težko opaziti (jaz takoj vem, ko se človek nasmeje, če ni gub, ki sicer cvetijo okoli oči, vendar se naredijo majhne ostre črtice ob nosu). Mnogi primerjajo glajenje gub s čiščenjem zobnih oblog, češ saj ne hodimo po svetu z rumenimi, sivimi in obloženimi zobmi. Enako naj bi bilo z gubami in gubicami, polnimi ali upadlimi ustnicami in lici. Kakorkoli obrnem, na koncu pridem do edinega realnega zaključka. V vsakem primeru se z leti spremeniš.
Na voljo imaš oster boj, kirurške operacije, takšne in drugačne posege, laser in injekcije, s pomočjo katerih si narediš novo podobo. Vseeno zakrpano, sestavljeno in se ne gledaš pod ostro lučjo. Zamenjaš fasado in skrbiš, da te ne začne razjedati še od znotraj. Tvoji ljudje te imajo radi ne glede na to, kakšna je tvoja podoba, in samo to šteje. Mogoče se bodo ob tebi nelagodno počutili samo zaradi tega, ker svoj veliki boj biješ z naravo in s slabo samopodobo, ker jim ne verjameš, da tvoj zunanji blišč ne vpliva na količino njihove ljubezni in pozornosti do tebe.



Druga možnost je, da začneš intenzivno delati na samopodobi in ljubezni do sebe ter vzdržuješ zunanjo kondicijo z rahlimi neagresivnimi popravki, poskušaš metode, ki naravno pomlajujejo, ter kapljice botoksa odgovorno nadziraš. Če ti ne zdrsne v prvem poskusu, lahko ostajaš sveža še mnogo let. Na voljo imaš teenlifting, trening obraznih mišic, laserske osvežitve, kozmetične terapije z microneedlingom, rednimi tretmaji s kislinami, lahko skrbiš za dvig kolagena v koži (kar pomaga celotnemu telesu, tudi žilam in mišicam – lahko piješ pripravljenega, si kuhaš kostne juhe, potrojiš nivo vitamina C z lizinom), si privoščiš kisikovo komoro, vzdržuješ zdrav nivo hormonov in intenzivno skrbiš za zdravje. Temu se pridružujejo tudi svetovno znane igralke, ki nočejo biti videti drugače, meni izjemno ljuba Meryl Streep je ena izmed njih (kapljica hialurona v ustnicah, nežen botoks na čelu in ob očeh, natrenirane mišice obraza in sveža, živa polt).
Tu nekje se najdem tudi jaz. Spomnim se dneva, ko sem se odločala, kaj bom s sabo in s spremembami, ki jih prinesejo leta. Jasno je, da nisem šla v boj s časom, zase pa intenzivno skrbim, predvsem treniram samoljubezen in samospoštovanje, ljubim življenje, naravo in smeh! To pomeni, da sem se odločila starati dostojno in ne pričakujem in ne uživam ob stavkih, kot so: »Joj, kako dobro si videti za svoja leta!« Sicer pa sem ugotovila, da sem najboljše videti in se tako tudi počutim, ko sem vesela, ustvarjalna in pomirjena s sabo.
Tretja možnost je popolno sprejemanje sprememb, ki jih prinašajo leta. Po navadi so to tudi kilogrami, ki se zaradi padca hormonov začnejo nabirati na telesu, sprejem vsega naravnega, sivih las, uvele kože, brez pretirane skrbi z dodajanjem vitaminov in mineralov, samo s hrano. Poznam kar nekaj ljudi odličnega videza, res pa je, da so notranje izjemno močni. Večinoma so to moški.
Kaj nama to pove? Moški v današnji družbi ne smejo biti stari, sivi, okrogli in so zaradi tega šarmantni. Tudi to se že spreminja.
Uklanjamo se pritiskom družbe, ki VSE, tudi vrednost človeka, stavi na zunanji videz. Hm, zdaj pa bi potrebovala še enkrat toliko prostora, da bi to trditev analizirala, predelala in osmislila. Ker se tega ne grem!
Ti pa živi in uživaj, kot se ti zdi prav!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije