NAJBOLJŠI PLEZALNI PAR

Vedno na polno, v steni in s čustvi

Objavljeno 02. oktober 2018 13.23 | Posodobljeno 02. oktober 2018 13.24 | Piše: Polona Pirc

Najboljši plezalni par na svetu je nerazdružljiv tako v športu kot zasebno. Sta najboljša prijatelja, drug drugemu v oporo, spodbujata se, izrečeta pa tudi kritiko. Ona je neustrašna, on vztrajen, oba pa živita za plezanje. Mladosti navkljub sta v športu in zvezi zrela, a se tudi spreta. Izzivov je pred njima še veliko, prvi je tekma svetovnega pokala v Kranju, nato odprtje plezalne šole, skupna selitev, olimpijske igre v Tokiu …

Najboljši plezalni par na svtu, Janja Garnbret in Domen Škofic: »Ne predstavljava si, da bi bila s kom drugim.«
Foto Polona Pirc
Dvakratna svetovna prvakinja in podprvakinja si je po prvenstvu že odpočila, čustva so se umirila. Ostala sta ponos in zadovoljstvo. »Če sodim po svojih solzah po zmagi, mi zlato v balvanih veliko pomeni,« pove z nasmeškom.
»Ne predstavljam si, da bi imel drugo dekle.
Ona me čuti, diha z mano in jaz z njo.


»Zmaga v olimpijski kombinaciji je dober kazalnik, spodbuda za olimpijske igre v Tokiu,« je zadovoljna 19-letna Korošica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu. Na olimpijski nastop merita seveda oba s fantom Domnom Škoficem,ki se je moral v Innsbrucku zadovoljiti s 5. mestom.
image
Domen in Janja imata mladosti navkljub tudi velike poslovne načrte. V Radovljici kmalu odpirata svojo plezalno steno in šolo.
Foto Polona Pirc

»Tokrat sem bil pripravljen za zmago, a ni šlo. Je pa res, da je konkurenca pri fantih zelo močna, vsaj deset nas je vedno v igri za kolajne. Pa da ne boste narobe razumeli – pri dekletih je takih pet, prve tri pa bi se mirno lahko kosale tudi s fanti,« pove 24-letnik. Kako pa je bilo svoje dekle gledati na finalih svetovnega prvenstva? »Čeprav je vedno boljša in malokrat naredi napako, ne vem, zakaj sem vedno bolj nervozen, ko jo gledam. Zaupam ji, vrhunsko je bila pripravljena, a nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi,« se nasmeje.

'Počita' se tudi pred drugimi

Zdaj, ko je Janja Garnbret opravila s šolo, študij pa odložila, parček živi nekaj časa pri njej doma, nekaj pri Domnu v Radovljici, večino dni v letu pa sta odsotna. Dom si bosta ustvarila v Radovljici, stanovanje že čaka, da si ga uredita. »Obveznosti in življenje prilagajava temu, da sva lahko večino časa skupaj,« pove Janja.
image
Janja in Domen sta najraje skupaj. Tu sta v španski Santa Linyi.
Foto Luka Fonda

Dobra tri leta sta par, a je njuna zveza zelo zrela. Čutiti je njuno usklajenost, povezanost, prelivanje energij in misli med njima. Tudi če se ne spogledata, si brez besed 'predata' besedo, misel. To najraje stori Janja, ki je zunaj stene, če je ne izzoveš, prava tiha miška. Rojen v astrološkem znamenju ognjenega ovna je Domen zasebno pravo nasprotje svoje v znamenju rib rojene ljubezni. Zato tudi v pogovoru sodeluje bolj intenzivno kot Janja, a takšna sta, in ko si z njima, te zaradi njune neverjetne lahkotnosti, ljubezni to nikakor ne moti.

Pa se kdaj spreta?

»Seveda se,« se v en glas, tokrat oba energično, zasmejeta. »Tega ne skrivava, 'počiva' se tudi pred kolegi, prijatelji. Iskrena sva in vsa nesoglasja razčistiva takoj. Mislim, da je to v zvezi pozitivno in pomembno,« pojasni Domen. »Največkrat zavre na treningu. Tam nisva partnerja, ampak plezalca. In potem je enkrat morda eden malce nezadovoljen, drugič drugi, in pač rečeš kaj, česar niti ne misliš resno oziroma sicer ne bi rekel. Ker pa je srce za ljubljeno osebo bolj občutljivo, zaboli. Saj po treningu se vedno opravičiva in se pogovoriva, in tudi teh situacij je vse manj. So bila pa obdobja, ko jih je bilo precej. A vsi se učimo. Ne smeš si zatiskati oči, moraš si priznati, da imaš problem, in ga rešiti. Oba sva ambiciozna, če ne bi bila, bi bilo drugače, tako pa greva oba vedno na polno, tudi s čustvi,« ne skrivata.

Živita za plezanje

Janja, ko ni v steni, deluje umirjeno. Od kod ji torej toliko naboja v plezanju? »Mislim, da od staršev. Eden je zelo ambiciozen, a ne dovolj vztrajen, drugi pa nasprotno. Jaz sem dobila paket vseh njunih dobrih lastnosti, in če temu dodamo še ljubezen do plezanja, je rezultat tak, kot je,« pove v smehu. Sicer bolj energični in iskrivi Domen priznava, da mu je Janja v velik navdih, njena osredotočenost v steni in vsi uspehi tudi njega ženejo, da je vedno boljši.
image
Par po tekmi v Chamonixu, 11. julija letos

»Ne predstavljam si, da bi imel drugo dekle. Ona me čuti, diha z mano in jaz z njo. Oba sva drzna, tvegava, živiva za plezanje. Nama to ni le šport, ampak način življenja. Drug drugega spodbujava, se podpirava, napredku podrejava vse. Če bi imel klasično dekle, pa dvomim, da bi šlo. Tudi zato je precej parov med plezalci, pravzaprav vedno več,« pove Domen. Po tekmah si glavo najraje spočijeta tako, da gresta plezat v skale. Tudi sicer za psihično pripravo poskrbita sama.

»Ko se naučiš sam obvladovati psiho, ti to ostane. Toliko, kot je naju naučil šport, te šola nikoli ne. Sam sebe res temeljito spoznaš, kar je neprecenljivo,« razmišlja Domen. Decembra se običajno za dober teden odpravita na oddih v tople kraje. Predlani sta bila na Sejšelih, lani na Baliju. Tam se jima običajno dogaja toliko, da ne plezata, raztezne vaje in jogo pa delata redno, vsak dan. Zdravo življenje sta spoznala že doma.
image
Na dopustu na Sejšelih sta 2016. zelo uživala.

»Hitre prehrane nisva jedla nikoli, tudi sladkih pijač ne pijeva. Raje imava tisto, kar zraste v naravi, pojeva na primer veliko domače zelenjave,« pove Janja. »Odkar sva povsem predana športu, zelo čutiva, kaj pojeva. Veliko kuhava, obroke si pripravljava sama. Kuhanje je tudi moj hobi,« pove Domen, ki je doma glavni chef, Janja pa mu zdaj že veseljem pomaga in kuha tudi sama. »Ne morem verjeti, včasih bi raje kot kuhala pokosila vrt,« se smeje.

Oba sta lepa, drzna in preprosta

Po novem je tudi rjavolaska, kar je bil zanjo res velik korak. »V plezanju veliko in brezkompromisno tvegam, ko sem v steni, sem odločna in samozavestna, v življenju pa me je novosti malce strah. Zato sem se tudi za barvanje las dolgo odločala. No, zdaj sem zadovoljna,« prizna. Kaj pa ji je pri Domnu najbolj všeč? »Na zunaj je ves lep,« začne v smehu. »Sicer pa mi je všeč, da je trmast, ima vizijo, ve, kaj si želi doseči. Je prijazen fant, skromen in preprost. Vedno sem občudovala, kako miren je v steni in življenju. Mislim, da sem se tega naučila od njega,« pove, medtem ko ga nasmejana gleda.

»No, ona je to mirnost še nadgradila,« pristavi Domen. »Tudi meni je Janja všeč že po zunanjosti, zaljubil pa sem se kar naenkrat, in takoj je bilo drugače kot pri prejšnjih dekletih. Nekaj besed sva spregovorila in sem že začutil nekaj, od takrat pa so čustva samo še rasla,« se spominja. »Všeč mi je, da ima cilje, da je ambiciozna, trmasta.
»Največkrat zavre na treningu. Tam nisva partnerja, ampak plezalca.


Je neustrašna, ko se v nekaj zapiči, bo to dosegla, jaz pa jo pri tem podpiram. Naučila me je, da stvari niso tako težke, kakor so videti, in ko gre enkrat v steno, nič ne razmišlja, sta le še ona in stena,« pove še on. Opiše se kot trmastega in optimističnega človeka, rad ima spremembe, rad se uči in ostaja tak, kot je, ne glede na pričakovanja okolice. Njegov minus je, da preveč razmišlja, kar mu pri športu večkrat škodi.

»Moj plus in minus pa sta trma in to, da želim vsem pomagati, zaradi česar sebe ne postavim na prvo mesto. Prednost je, da sem kljub uspehom ostala enaka, nisem vzvišena. Moji minusi pa so, da ne maram sprememb, razen pri plezanju pa tudi preveč kompliciram in analiziram,« se opiše Janja.

V Radovljici bosta imela dom in svojo plezalno šolo

Čeprav sta mlada, imata že skupno poslovno vizijo. V Radovljici bosta najpozneje v letu dni odprla svoj plezalni center, kjer bo mogoče trenirati vse tri discipline, česar pri nas še ni, svoje znanje pa bosta prenašala tudi na mlajše. Ta konec tedna pa ju najprej čaka zaključek svetovnega pokala v Kranju. Domača tekma je vedno poseben izziv. »Pričakovanja javnosti so velika, a ko sem v steni, to odmislim, zato se že veselim,« pove Janja, Domč, kot ga kliče ona, pa bi bil vesel zmage, saj je na domačih tleh še nima.
 
Deli s prijatelji