MEH NA MAH

Tamburanje se je končalo s kostevsko veselico

Tudi letos so v najmanjši slovenski vasi Fara v občini Kostel na 21. prireditvi Tamburanje va Kostele zvenele bisernica, brač, bugarija in berda, prav tako je bil na ogled sprevod v nošah. Pomemben del prireditve je namreč prav ohranjanje etnološkega izročila, kamor sodi oblačilna kultura Kostela.
Fotografija: Prifarski muzikanti na odru zaživijo.
Odpri galerijo
Prifarski muzikanti na odru zaživijo.

Tradicionalna etnološka in zabavna prireditev je pred petnajstimi leti trajala celo po štiri dni, letošnjo pa so skrčili na le en večer in en dan, v tem času pa so za zabavo obiskovalcev skrbeli Prifarski muzikanti, tamburaška skupina Dupljak, Ansambel Topliška pomlad ter klapa Rišpet iz sosednje Hrvaške. Že po tradiciji se na dan tradicionalnega tamburanja v domači vasi zberejo tako domačini kot izseljeni in razseljeni Kostelci ter še mnogi drugi gostje od drugod.
Veseli dupljaki
Veseli dupljaki

Kostevski direndaj je najmlajšim ponudil vrsto ustvarjalnih delavnic, na sejmu domače in umetnostne obrti pa so se predstavili tako lokalni obrtniki kot domači ter tuji ljudski glasbeniki in folkloristi v ljudskih oblačilih. Po enoletnem premoru pa so v Fari znova zvenele tamburice, celo harmonika, tamburanje pa je sklenila klapa Rišpet. To pomeni, da se je v glasbenem programu našlo za vsak okus nekaj. »Seveda so strogi ukrepi, ki smo se jih morali držati, vplivali tako na samo vsebino prireditve, ki je bila tako kot sam obisk precej skrčena. A je kljub temu letošnje Tamburanje va Kostele uspelo. Ljudje so kljub strogim ukrepom, ki se jih moramo vsi držati, radi prišli, vzdušje je bilo prešerno,« je misli v imenu organizatorjev, občine, ZKT Kostel in Kulturnega društva Fara, strnil Marjan Lisac, vodja tamburaške skupine Dupljak, ki je bil ponosen na svojo hčer Aljo Lisac, ki je prvič vodila letošnjo prireditev.
Mlada Alja Lisac je letos prvič povezovala prireditev v domači Fari.
Mlada Alja Lisac je letos prvič povezovala prireditev v domači Fari.

Na otvoritveni slovesnosti pa je nastopila še Marjanova sestra Maja Mišmaš, sicer tudi članica dupljakov, ki je predstavila svojo prvo avtorsko pesem Mavrični planet. Še pred tem so dupljaki nastopili na največjem festivalu letošnjega poletja Castle Kolpa music festival, ki se je prav tako odvijal v Fari, minuli petek pa so za zabavo skrbeli v Ribič baru v Kočevju.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije