PONUDBA V TEH ČASIH

Suzy gleda: veselje na kavču

Objavljeno 23. marec 2020 22.00 | Posodobljeno 23. marec 2020 22.00 | Piše: U. J.

Preden vam naštejemo nekaj najboljših serij, ki jih boste našli pri različnih ponudnikih televizijske zabave, naj vas opozorimo, da utegnete stakniti otiščance na zadnji plati.

Dead To Me
Naslednje nadaljevanke in serije so namreč tako dobre, da televizorja preprosto ne boste hoteli ugasniti. Mnogi operaterji in ponudniki so namreč v kriznih časih prijazno ponudili razširjene programske sheme. Razlog več, da ostajamo doma.
Serije, ki premikajo meje
Igra prestolov (HBO) ni edina zasvojljiva serija. Naj gre za znanstvenofantastični ali fantazijski pristop, naslednje vam bodo nedvomno dale misliti še dolgo po tem, ko se bo odvrtel zadnji prizor. Stranger Things (Netflix) je serija, ki se dogaja v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, zato bo za marsikoga tudi malce nostalgična. Nekega dne izgine deček in kmalu postane jasno, da je njegovo izginotje povezano z bližnjim vladnim laboratorijem. In še preden se zaveste, se med njegove prijatelje, ki ga vztrajno iščejo, uvrsti tudi deklica s telekinetičnimi sposobnostmi. Zgodba spominja na nekaj, kar bi si izmislil Stephen King, čigar serije The Mist, The Outsider (obe Netflix) in Castle Rock (HBO) vas bodo prav tako navdušile s svojimi zanimivimi zgodbami. Priporočamo še nemško Dark, ki se bo dodobra poigrala z vašim umom, in britansko Black Mirror (obe Netflix), ki je zasnovana antološko in izpostavlja težave družbe s socialnega in visokotehnološkega vidika.

Smeh je pol zdravja
Poleg Prijateljev, ki so obvezna oprema teh težkih dni, je na Netflixu na voljo še cel kup humorističnih nanizank, med drugim Oh, ta sedemdeseta in Grace & Frankie, v kateri igrata Jane Fonda in Lily Tomlin. Moža jima povesta, da sta se zaljubila, in tako nenadoma dami pri 70 + (ki si bolj različni ne bi mogli biti in se v resnici ne preneseta) postaneta ločeni sostanovalki. Izberete lahko seveda tudi Velike pokovce, Kako sem spoznal vajino mamo ali The Good Place o ženski, ki po smrti pristane med dobrimi dušami, a ve, da tja ne spada. Humor v temačnih časih pa nam ponuja serija Dead To Me o ženski, ki se nevede spoprijatelji z žensko, ki pozna resnico o smrtni nesreči njenega moža. Za še bolj temačne pa je na voljo Russian Doll, v kateri Nadia vedno znova doživlja svojo rojstnodnevno zabavo, na kateri – umre.

Življenjske poti
Včasih ni boljšega kot pripoved o življenjskih težavah drugih ljudi. Pa naj bo to kraljica Elizabeta II. (The Crown – Netflix), kraljica Viktorija, Katarina Velika (obe HBO), ameriški predsednik (House of Cards, Netflix) ali navadna natakarica, ki se zaljubi v poročenega očeta štirih otrok (The Affair, Netflix) in se z njim zaplete v razmerje, ki bo spremenilo življenje čisto vsakemu človeku v njuni bližini. Lahko izbirate med družinskima dramama To smo mi (Fox Life) o treh otrocih in njihovih starših, ki se razteza skozi desetletja, ali Nasledstvo (HBO), v kateri se štirje sorojenci prerivajo za prestol milijardnega medijskega imperija, na katerem sedi njihov trmasti in mogočni oče. Toplo priporočamo tudi serijo Majhne laži, črno komedijo z Reese Witherspoon in Nicole Kidman o treh materah, katerih navidezno idealno življenje se na neki točki preplete z umorom.

Za grizenje nohtov
Noben seznam ni popoln brez serij, zaradi katerih boste sedeli na robu kavča in sem ter tja morda celo poskočili. Med kriminalnimi, napetimi in grozljivimi serijami vam na Netflixu priporočamo The Haunting of Hill House ali Money Heist. Prva bi se (morda?) lahko uvrstila med ZF, druga pa govori o genialnem profesorju, ki se z najboljšimi španskimi kriminalci odloči izvesti najbolj zapleten rop v zgodovini. Za vse tiste, ki ga še niste, je to idealen čas, da dodobra spoznate učitelja srednješolske kemije, ki v Krivih potih (Breaking Bad) zaradi diagnoze rak začne kuhati metamfetamin, da bi preskrbel svojo družino. Na začetku se ustvarja vzdušje, a potem bo to postal divji vlak, s katerega ne boste želeli izstopiti. Priporočamo še francoske miniserije La Mante, La Forêt ali Le Chalet. V prvi bo grozljiva serijska morilka pomagala odkriti morilskega oponašalca, medtem ko v drugi raziskujejo izginotje šestnajstletnice v vasi. V zadnji se v skupini prijateljev v gorski koči znajde morilec, ki jih začne pobijati drugega za drugim, a nihče ne ve, kdo med njimi je kriv.
Deli s prijatelji