ČUTEČA BITJA

Slavni obožujejo kosmatince: ljubezen, ki se je ne da primerjati

Objavljeno 14. marec 2020 08.00 | Posodobljeno 13. marec 2020 13.25 | Piše: A. K.

Znani Slovenci in Slovenke so spregovorili o tem, zakaj so njihovi kosmatinci čuteča bitja in kako jim to vedno znova dokazujejo.

Vsako jutro en poljub

Zadnje desetletje Jerneja Tozona na vsakem koraku spremlja psička Lili, ki je pasme jack russell terier. Ko je bila zelo mlada, je bila precej nagajiva, da jo je bilo težko ujeti. Ampak kmalu se je na Jerneja zelo navezala in zdaj mu sledi brez vrvice. Lili bo poleti upihnila enajsto svečko, Jernej pa si življenja brez nje ne zna predstavljati. Ko je zaradi koncertov zdoma, zanjo skrbijo njegovi starši in sestra. »Veliko sva zunaj, čeprav je zdaj ta moja gospa že malo v letih in je zato tudi precej bolj porejena, kot je bila včasih, ker zelo rada je,« v smehu pove Jernej o svoji Lili in prizna, da jo zelo rad razvaja z domačo hrano, enako dobro pa se ji godi tudi, ko je v varstvu. Lili je poleg tega še vedno tista, ki Jerneju zjutraj, ko se zbudi, pritisne prvi poljubček.

FOTO: osebni arhiv
Živali niso predmet, ampak izjemno čuteča bitja, kar so na srečo spoznali tudi slovenski politiki oziroma vsaj toliko njih, da so v državnem zboru potrdilI dopolnjeni predlog novele. Tisti, ki razmišljajo drugače, so povsem upravičeno razjezili lastnike hišnih ljubljenčkov in ljudi, ki so jim živali na splošno pri srcu.

Znani Slovenci in Slovenke so spregovorili o tem, zakaj so njihovi kosmatinci čuteča bitja in kako jim to vedno znova dokazujejo.

image
V dobrem in slabem

Radijki Anji Ramšak že deset let dela družbo mačkon Marlon. »Drug drugemu malce teživa, večinoma pa se imava kar rada. Ker si sam ne zna očistiti stranišča, to storim zanj. Vsakodnevno ga čoham, ker mu je, tako kot ljudem, bolj prijetno, če dobi ljubezen še od koga drugega, ne le od sebe. Ker Marlon ni najbolj talentirana žival, ne služi svojega denarja, zato grem nekajkrat na mesec v trgovino in mu kupim hrano s svojim denarjem. Zadnje čase je precej bolan in ga zato vozim k veterinarju, kjer prav tako iz svojega žepa poravnam ne prav majhne vsote denarja, da bi bil še nekaj časa z mano in bi še oba skupaj kaj lepega doživela. Žal na sprehode ne hodiva, pa ne, ker bi se raje sprehajala s kom drugim od svojih prijateljev, ampak zato, ker sva se soglasno odločila, da bo Marlon klasična, včasih zoprna hišna mačka, ki je zunanji svet nekako ne vznemirja. Zato je že 10 let z mano med štirimi stenami, včasih skočiva na počitnice na Koroško, kjer si na travniku le raztegne svoje mestne, zalite tačke,« o svojem kosmatincu pravi Anja in doda, da je desetletje obdobje, ki ga marsikatero prijateljstvo niti ne zdrži. »Ta kosmatulja je ob meni v dobrem in takrat, ko ni najlepše.«

FOTO: osebni arhiv

image
Terapevtska duša

Radijka in stand up komičarka Tanja Kocman je svojega kosmatinca spoznala med pesjaki v mariborskem zavetišču za zavržene živali. Vedela je, da se domov ne bo vrnila sama, temveč v družbi novega pasjega prijatelja, ki mu bo namenila svoj prosti čas, streho nad glavo in ljubezen. Ta srečnež je postal črno-beli mešanček Čarli, ki ji v zameno vsak dan izkazuje hvaležnost. »Ljubim to bitje. V vsej razsežnosti njegovega čistega srca, radovednega duha, nadzemeljskega vztrajanja ter čustvenega izsiljevanja. Dela me boljšo, ker me uči spoštovati sleherno življenje in tega, da so živali mnogo bolj človeške kot ljudje,« o svojem kosmatincu pravi Tanja, ki Čarlija opiše kot prijatelja, vohuna, energijsko bombico, bitje številnih občutkov, vrhunskega poslušalca, zamerljivca, iskalca pozornosti, terapevtsko dušo in družinskega člana. »Ni je količine briketov, ki bi mu lahko pokazale, kako izjemen je. Rada ga imam tako iskreno kot on mene,« pove ljubeče.

FOTO: osebni arhiv

image
Ljubezenski izpadi

Srečo in veselje v življenje glasbenice Alenke Godec vnašata kar dve kosmati duši, Chilly in Lucy. Alenka pravi, da se v naši mali državici prepogosto dogajajo zlorabe in da so tisti, ki se znašajo nad živalmi, slabiči. »Prepričana sem, da bi bilo v mali Sloveniji mogoče to bistveno bolj zatreti,« pravi Alenka, ki ne more skriti veselja, da so živali končno dobile status čutečih bitij. »Posledično lahko za zlorabe in mučenje sledijo konkretne, zakonsko predpisane kazni, ki bi jih seveda veterinarski inšpektorji tudi dosledno izvajali,« je odločna Alenka, ki svoji dve kosmatinki obožuje, ker sta predani in ji ves čas izkazujeta brezpogojno ljubezen. »Čeprav je red nekaj, kar kužki obožujejo in potrebujejo, mi z njima nikoli ni dolgčas. Radi me presenetita z ljubezenskimi izpadi in vragolijami,« pravi.

FOTO: osebni arhiv

image
Odprl je njeno srce

Poslanka Violeta Tomič je pred leti posvojila simpatičnega pasjega velikana, ki je bil v zavetišču precej težaven in razposajen štirinožec. V njem je prepoznala odličnega družabnika. »Ni bilo lahko,« je priznala Violeta, ki se je v svojega Budo zaljubila na prvi pogled. Zdelo se ji je, da je ob pogledu nanj izjokala vse bolečine in krivice, ki so jo kdaj doletele, da ji je popolnoma odprl in očistil srce. Prijateljici je rekla, da če bi bila ta duša v žabi, bi se najbrž odločila zanjo in vsi bi se čudili, zakaj v žepu ves čas nosi dvoživko. »Buda je kot jaz. Oba sva na prvi pogled videti huda in nevarna, v resnici pa sva neskončno mehka in prijazna,« pravi Violeta in doda, da je nekoč prebrala lepo misel, in sicer da se duša ne prebudi, dokler se ne zaljubi v psa. »Živali so res velika obveznost, a so neprecenljive. Toliko nam dajejo, samo prisluhniti jim je treba. In če želimo razumeti brezpogojno ljubezen, so one naše najboljše učiteljice!«

FOTO: osebni arhiv

image
Čaka jo sredi noči

Pred več kot desetimi leti je v življenje Rebeke Dremelj vstopila kosmatinka Lena. Rebeka ne skriva, da je bila pred prihodom hčerk s svojo mačko kar malce obsedena. »Skrb za Leno me na neki način sprošča. Ima svilnato in mehko dlako, in ker je seveda scrkljana, se tudi rada boža, zato nimam težav pri česanju. Res pa je, da moram biti nežna, drugače me z renčanjem hitro opomni, da jo preveč cukam. Še ena stvar je, ki me navdušuje. Ne glede na to, kje v hiši ali na vrtu je, ali trdno spi na kavču ali je že nekaj ur ni bilo na spregled, ona natanko ve, kdaj se odpravim proti hladilniku oziroma kdaj odprem omaro, v kateri imam spravljeno njeno hrano,« pove Rebeka in doda, da imajo navihano mucko vsi izjemno radi. »Ona je edino živo bitje, ki me sredi noči, ko se vrnem s kakšnega špila, pričaka na stopnicah. In zaradi tega ima še posebno mesto v mojem srčku.«

FOTO: osebni arhiv

image
Ljubezen na prvi pogled

Denis Porčič je svojo pitbulko Xeno pred šestimi leti pripeljal iz zavetišča in jo tako rešil krute usode pasjih bojev. »Bila je posebna. Takoj ko sem jo videl, sem si rekel, da jo moram imeti,« se spominja trenutka, ko je prvič uzrl lepotico. »V sekundi sem se zaljubil vanjo. Na začetku je bila zelo strahopetna, zdaj pa je zelo igriva, energična, prijazna in ljubezniva do vseh psov in ljudi. Verjamem, da je kuža odraz lastnika ne glede na pasmo in zgodovino,« pravi mišičnjak in prizna, da si brez Xene ne predstavlja življenja. »Samo z njo lahko spoznavam svojo in njeno naravo. Živali si zaslužijo boljše življenje, lahko jim ga zagotovimo in s tem pridobimo novega najboljšega prijatelja,« pravi Denis in doda, da ljudi v starosti vodi ego, zato je prepričan, da so živali tiste, ki nam lahko pokažejo pravo pot.

FOTO: osebni arhiv
Deli s prijatelji