GLASBENI VIRTUOZ

Sašo Avsenik: Po poroki na operacijo

Objavljeno 10. januar 2020 13.00 | Posodobljeno 10. januar 2020 13.00 | Piše: Tomaž Mihelič

Pri Avsenikovih je vse v znamenju družine, zato ni presenetljivo, da je bila tudi poroka najmlajšega glasbenega virtuoza, ki nadaljuje dedkovo tradicijo, prepletena s spomini na slavnega Slavka in njegovo neprecenljivo zapuščino. Sašo in Staša sta pričarala pravo pravljico v barvi življenja, saj je bila rdeča nit tega čarobnega dne božična zvezda, simbol ljubezni, upanja in sreče.

Elegantna ženin in nevesta, potem ko sta si pred bogom obljubila
večno zvestobo. FOTO: Osebni arhiv
Bilo je pred osmimi leti, ko sta se Sašo Avsenik in Staša zbližala. Da je bila ljubezen na prvi pogled, nam namigne vodja Ansambla Saše Avsenika in nas popelje skozi njuno poročno zgodbo. »Že pred dvema letoma sva se nameravala vzeti, a se nama je posrečila hčerkica Vida, zato sva raje malce počakala, da mine kakšno leto in si bodoča nevesta odpočije. Spodobi se, da ima tudi ona kaj od zabave in se lažje posveti pripravi na obred. Poroka je simbolično osebni in družinski praznik, najina želja je bila, da izbereva termin, ko bomo lahko vsi skupaj, to pa je pravi zalogaj, saj smo neprestano na domačih ali tujih odrih. Sprva sva se želela poročiti maja, a je bila to misija nemogoče, saj nisem imel niti enega prostega vikenda. Nato je Stašin oče odkril, da je na voljo nedelja med božičem in silvestrovim, pa sva eno leto vnaprej vedela, da bo datum najine poroke 28. december,« nam zaupa presrečni Sašo, ki pove, da se pri njih vse vrti okoli te številke.
Medeni tedni bodo malce počakali.

Pred 52 leti sta se 28. junija v isti cerkvi vzela njegov ded Slavko in babica Brigita, je mlademu ženinu zaupal pater dr. Robert Bahčič. Ta je vodil obred na Brezju, kjer je iz božjega hrama odzvanjala Avsenikova melodija. »Imel sem srčno željo, da bi se tudi v cerkvi zaslišala naša glasba, in so nama prišli nasproti z lepo mislijo, da je božja hiša tudi hiša veselja. Težko je bilo zadrževati solze ganjenosti, ko so se s kora spustili Slovenski oktet in naš ansambel ter zaigrali čudoviti valček Zvezde na nebu žare. Imam srečo, da je tudi moja žena ljubiteljica te glasbe, zato sva se na solo in otvoritveni ples zavrtela na zimzeleno Spomin ter mojo avtorsko Skozi leta,« izvemo iz prve roke.

Brez pompa in luksuza

Cerkev na Brezjah in domačija v Begunjah sta bili okrašeni v znamenju božične zvezde, tudi v poročnem šopku je žarel ta rdeči cvet. Sašo ne skriva zadovoljstva, da je vse potekalo natanko tako, kot sta si zamišljala. »Bil sem zelo umirjen, saj nastopamo na veliko porokah in sem vedel, na kaj moram biti pozoren. Ne nazadnje gre za poseben, a prijeten izziv, ob katerem se par še bolje spozna, utrdi komunikacijo in zaobjame skupne želje. Vseh osem let se učiva in izboljšujeva najin odnos, zato sva dala od sebe najlepše, kar premoreva, in najini najbližji so to začutili. Če sem povsem iskren, sva še večer pred obredom oba želela, da bi vse skupaj čim hitreje minilo, saj sva nad vsem bdela sama. Vendarle gre za osebni stik z ljudmi, ki so nama pri srcu, in ker nama družina veliko pomeni, nisva hotela predati tega v roke kakšnim profesionalnim organizatorjem porok.
image
Cerkev na Brezjah je bila naravnost čarobna, ko sta vanjo vstopila Sašo in Staša.

Na koncu je najlepše spoznanje, da nas povezujejo srečni trenutki,« je čustven Sašo, ki ga je ves dan spremljal občutek hvaležnosti. »Vse se je odvijalo tako, kot sva si zamislila. Nisva hotela nobenega pompa, luksuza, neomejenega števila gostov … To sva naredila za naju, in tisti, ki naju poznajo, pravijo, da sva prijeten, skromen par. Ni bilo poslovnih partnerjev, slavnih osebnosti, kazanja navzven, skratka, le najožji krog. Pater je imel zelo lep, čustven govor, v katerem ni nikogar izključeval. Nagovoril nas je v duhu vrednot, kot so ljubezen, vera, družina, glasba. Na slavju se je plesalo in pelo vso noč. Moje solze sreče so bile znak spoštovanja do vsega, kar sem se naučil od staršev in starih staršev,« še izvemo, preden nam razkrije zabavno prigodo.
Povezovala nas je besedna zveza čarobna ljubezen.

image
Solo ples in otvoritveni valček sta zaplesala na dedkovi melodiji.

Ta se je zgodila na civilni poroki, kjer mu je Staša ponudila napačno roko, in tako je prstan namesto na levi pristal na desni. »A to še zdaleč ni bila edina priložnost za prisrčen smeh, veliko je bilo tradicije, vriskanja, ukradli so mi nevesto pa šopek, skratka, bilo je veselo in nepozabno. Takšno bo tudi poročno potovanje, na katero se bom odpravil sam, in sicer naravnost v UKC Ljubljana. Tam mi bodo operirali čeljust, podobno kot so jo Petru Prevcu. Po dveh letih nošenja zobnega aparata sem končno na vrsti za poseg, in tako bodo morali tisti pravi medeni tedni počakati na naslednjo priložnost,« se nasmehne in prepusti objemu novopečene žene Staše.
 
Deli s prijatelji