V RAZMISLEK

Poznate svoj avto bolje kot svoje telo?

Objavljeno 08. april 2020 15.00 | Posodobljeno 08. april 2020 15.00 | Piše: Žiga Tolič

Telo je samo eno, nima veliko možnosti za nadomestne dele.

Žiga Tolič. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Ali lahko v svoj avto naložim petsto kilogramov opek? Seveda lahko, s svojim avtom lahko naredim, kar me je volja! Bom vprašal drugače. Ali je primerno, da v svoj avto naložim petsto kilogramov opek? Si nor?! Ali veš, koliko je avto stal? Pa saj bi ga uničil, če bi to naredil! Ko govorimo o telesni aktivnosti in raznih rekreativnih športih, bi se morali ljudje vprašati, ne kaj lahko delajo, temveč kaj je za njih primerno. Premalo kritičnega razmišljanja pripelje do tega, da se marsikdo po osemurnem sedenju v službi odpravi na tek, kolo ali v fitnes povsem nepripravljen. Kakovostna priprava bi v praksi vzela vsaj en mesec vsakodnevnega dela in bi bistveno zmanjšala možnost poškodb. Ja, prav ste prebrali. En mesec, preden se sploh kamor koli odpravite v športnih copatih! Zmotno je mišljenje, da nekdo, ki po osem ur na dan presedi v službi, lahko kar vstane in začne v fitnesu premetavati enormne obremenitve ali delati atletske treninge, in to brez posledic za sklepe. Dobro je vedeti, da so ti treningi namenjeni športnikom, ki vse dneve posvetijo svojemu športu in so kot taki povsem neprimerni za nekoga, ki sedi osem ur za računalnikom. Opažam vedno večji pritisk vadečih, ki od trenerjev zahtevajo večje obremenitve, ker želijo začutiti tisto pekočo bolečino v mišicah, zaradi katere mislijo, da se je trening izplačal. Seveda to ne velja za ljudi, ki se zavedajo pomena dobre predpriprave, in tudi strokovnjake, ki že zdaj o tem ozaveščamo stranke.

Profesionalni športniki in plesalci tako rekoč uničujejo svoja telesa za potrebe športa ali umetnosti. Stvari, ki jih počnejo, so velikokrat zelo ekstremne in imajo posledice. Michael Jordan danes še vedno lahko zabije na koš, hoditi pa ne more več normalno. Tudi naš olimpijec Primož Kozmus je v intervjuju omenil, da ima od športne kariere uničeno telo. Vsi vidimo športnike, kako smučajo, tečejo, plešejo ali brcajo žogo, redko pa se zavedamo, kaj vse se dogaja v zakulisju, da se lahko kljub poškodbam in obrabam sploh premikajo in dosegajo rezultate, na katere smo lahko ponosni.

Vem, da vam je mar za vaše sklepe in hrbtenico! Ste pripravljeni vsak dan nameniti nekaj minut za negovanje teh mišic? Svetujem vam, da poiščete ustreznega strokovnjaka, ki vas bo naučil uporabljati najpomembnejše mišice v telesu. To so tiste, ki varujejo hrbtenico in medenico ter skrbijo za stabilnost sklepov. To so osnove, in ko obvladaš osnove, si lahko privoščiš tek, fitnes in ostale oblike gibanja bistveno varneje, kot če tega ne znaš. Moj moto pri treniranju najpomembnejših mišic še vedno ostaja Vsakodnevna nega za vsakodnevno rabo. Zagotavljam vam, izplača se!

Več navodil imamo na voljo, ko kupimo nov avto, kot za uporabo lastnega telesa. Ko kupiš avto, si obveščen o tem, kakšno gorivo potrebuje, zavedaš se, da ob udarcu lahko poškoduješ pločevino, in dobro veš, da avto ni ladja, s katero bi šel v vodo. Kaj pa je s telesom? Več zanimanja o delovanju lastnih teles bo zmanjšalo število nepripravljenih rekreativcev, ki pretiravajo s količino in težavnostjo treningov. Takšno pretiravanje velikokrat vodi v poškodbe in bolečino. Vaš avto lahko zamenjate ali popravite, če se poškoduje. Telo je samo eno, nima veliko možnosti za nadomestna dela, in ko ga popolnoma uničiš, ga ne moreš zamenjati.

Bodite prijazni do svojega telesa.
Deli s prijatelji