ODRAŠČANJE

Ponosna mama Oriana Girotto: Aleksander načrtuje študij v tujini

Objavljeno 05. julij 2020 19.00 | Posodobljeno 05. julij 2020 19.00 | Piše: B. Z.

Konec šolskega leta je bil zanjo lahkoten in brez skrbi. Njen starejši sin je domov prinesel odlično spričevalo in ji razkril ambiciozne načrte, da želi študirati oblikovanje in animacijo, in sicer na univerzi v Firencah, kamor sprejmejo le 12 študentov letno. Mladenič pa je že zdaj skoraj povsem neodvisen, saj si kar nekaj denarja že prisluži sam. Nanj je zelo ponosen tudi njegov oče, legenda Boris Cavazza, s katerim kljub ločitvi od Oriane še naprej živita pod isto streho v najožjem središču Ljubljane.

Oriana je zelo ponosna na svoja sinova. Starejši Aleksander Boris upa na študij v tujini. foto osebni arhiv, Mediaspeed
To se je le malce spremenilo med karanteno. »Ko v Sloveniji še ni bilo ukrepov okoli korone, sem po pričevanjih sorodnikov iz Italije vedela, da se nam obeta nekaj velikega in hudega. Začela sem se psihološko pripravljati. Takrat sem še delala v gledališču, a sem razmišljala, kako naprej, kajti kot domine se mi je začelo podirati vse – turistična dejavnost, povezovanje dogodkov, ustavilo se je sodelovanje z RTV. Začela sem se spraševati, kateri so moji talenti in kaj lahko še ponudim svetu. To je bila italijanščina. Oblikovala sem skupine in začela poučevati italijanščino in prevajati. Glas se je širil in imela sem čedalje več dela, obenem pa spoznala tudi nov krog zanimivih ljudi,« pove Oriana Girotto. Več je bila tudi z družino, se umirila, izzvenela je celo njena aritmija.

Sin par excellence

Na srečo pa že prej ni imela nobenih težav s starejšim sinom Aleksandrom Borisom, saj je vse za šolo naredil sam. »Sprva je bil pri Borisu v Ljubljani. Zaradi svojih let in ker spada v rizično skupino, je želel ostati v Ljubljani. Vsi smo ga čuvali. Zaradi njegove varnosti se je Aleksander za en mesec preselil k meni in nadaljeval delo za šolo. Brez težav je delal po šest ur, nato pa še treniral ples in razmišljal o snemanjih videov. Je zelo priden in discipliniran otrok. Ne vem, po kom ima to. Navdušuje me tudi to, da pri svojih najstniških letih gleda naprej,« Oriana pohvali svojega starejšega sina in dodaja, da že zdaj razmišlja, kaj bo počel čez dve leti, ko bo zaključil srednjo šolo. »Sama nisem bila taka,« je iskrena. Vesela je, da je našel smisel svojega dela in ustvarjanja in se ne bo še dolga leta spraševal o svojih talentih in poslanstvu. Znani so Aleksandrovi številni plesni dosežki, za katere je prejel nagrade, manj znani pa so njegovi drugi, tako igralski kot oblikovalski in animacijski. Prejel je kopico priznanj, med njimi celo nacionalno priznanje ter kar nekaj denarnih nagrad. Sicer niso visoke, a je vesel nenadejanega zaslužka. Prodal je tudi nekaj svojih grafik. Manj kot denar ga zanima ustvarjanje.
image
Oriana je zelo ponosna na svoja sinova. Starejši Aleksander Boris upa na študij v tujini. foto osebni arhiv, Mediaspeed

Še en luštkan piščanček

Rad bi se specializiral za oblikovanje in animacijo. Sodeloval je s polbratom Sebastianom, z njegovim sinom, ki je raper, se pripravljata na snemanje videospota. Šola mu je dala tudi vizijo, da ve, kaj počne, in se uči, kako najbolje izpeljati svojo pot. Kljub mladosti razmišlja o študiju v tujini. V Firencah je našel akademijo za umetnost in oblikovanje, kamor je zelo zahtevno priti, saj sprejmejo le dvanajst študentov iz vse Evrope. Oriana ga bo peljala na pogovor na šolo, kjer bo opravljal sprejemne izpite, in medtem ko se en njen ptiček pripravlja, da bo počasi zapustil gnezdo, ima doma še enega – navihanega 4-letnika Edvarda.
»On je moj luštkani piščanček. Je kot mali Aleks in tudi sicer sta si z bratom zelo podobna. Mali je vesel in ljubeč otrok, ki veliko poje, se igra in me kliče Amore mio … Vesela sem, da so spet odprli vrtce, ker obožuje svoje prijatelje, popoldan pa se greva vedno igrat na igrišče in na sladoled. Vesela sem, da je toliko zrastel, da zdaj razume že skoraj vse in se imamo res fino. Tudi najin odnos z Maticem je čedalje boljši. Večji ko je Edvard, bolje se razumeva tudi midva s partnerjem.«
Deli s prijatelji