Pohodniško veselje in glasbena sreča

Pevka Ansambla Topliška pomlad Valentina Fink je hči enega najbolj znanih in priljubljenih dolenjskih glasbenikov Petra Finka, ki vodi svoj istoimenski ansambel. Peter ima kar tri hčerke, še Anamarijo in Aleksandro, vse pa so po starših podedovale glasbene gene. O tem smo se pogovarjali z Valentino, ki je izbrala pot, najbolj podobno očetovi.
Fotografija: Poleg glasbe obožuje urejanje nohtov.
Odpri galerijo
Poleg glasbe obožuje urejanje nohtov.

Kot pravi Valentina, ima tudi mami Damjana dober posluh, v njenem sorodstvu je kar precej glasbenikov. »Moja starejša sestra Anamarija danes poučuje glasbo in zborovsko petje, mlajša Aleksandra pa igra klavir,« nam pove in prizna, da so se dekleta v otroštvu kdaj sprla. Največkrat zaradi kakšnega kosa oblačila, ki ga niso vrnile na svoje mesto in za izposojo niso povedale. »Drugače pa smo zelo povezane, čeprav si je Anamarija že ustvarila svojo družino in ne živi več z nami pod isto streho. Še vedno se skoraj vsak dan slišimo in poklepetamo. Z Aleksandro večkrat zapojeva, ona pa zaigra na klavir. Obe sta me vedno podpirali na glasbenem in poklicnem področju, za kar sem jima res hvaležna.« Kakšen je bil oči Peter?
Z Gašperjem se poznata že zelo dolgo.
Z Gašperjem se poznata že zelo dolgo.

»Res smo se ga vse tri bolj bale kot mamice, čeprav je redko povzdignil glas,« priznava Valentina. Doda, da so bile v stiski vedno zaščitniške in nobena ni izdala druge. »Ampak načeloma smo bile pridne punce,« pravi Valentina, ki poje v Ansamblu Topliška pomlad, v katerem je začela peti in s katerim je oče Peter že prej sodeloval kot avtor in producent. »Ko je ansambel zapustila takratna pevka, je oče kitarista Uroša vprašal mojega očeta, ali bi morda v ansamblu pela katera od nas. Oči je vedel, da si jaz tega zelo želim, in me predlagal. Naučila sem se nekaj pesmi in poskusila. Ker mi je šlo kar dobro, je čez 14 dni sledil že prvi nastop, ki ga ne bom nikoli pozabila. No, zdaj to sodelovanje traja že skoraj desetletje in verjamem, da bo še trajalo, saj smo s fanti odlična ekipa,« pravi Valentina, ki ima med fanti svojega Gašperja Klobučarja, s katerim se poznata še iz osnovne šole.

»Srečevala sva se na športnih tekmovanjih, saj je on igral košarko, meni pa je bila bližja atletika. Punce smo na tribunah navijale vsaka za svojo šolo in seveda komentirale, kateri fant je bolj čeden. Z Gašperjem sva pozneje hodila tudi na isto srednjo šolo in se tam bežno videvala skoraj vsak dan. Iskrica ni preskočila niti, ko se je pridružil ansamblu. Kar veliko nastopov smo opravili, preden je napočil trenutek in se je iz prijateljstva razvila ljubezen,« nam zaupa Valentina.
Topliška pomlad je ansambel, v katerem poje že skoraj desetletje.
Topliška pomlad je ansambel, v katerem poje že skoraj desetletje.

Danes ima pevka svoj lepotni studio, na katerega je zelo ponosna. »Kmalu bosta minili dve leti, odkar sem ga odprla. Urejanje nohtov je že od nekdaj moja strast, tako kot glasba,« pravi Valentina, ki se je ta teden že lahko vrnila na delo. Čas karantene je izkoristila za počitek, ki ji je dobro del, pa tudi za nujno delo, kot sta čiščenje salona in urejanje papirjev. »Doma se vedno najde kaj, s čimer si lahko krajšaš čas. Z očijem in Gašperjem smo skupaj kaj zaigrali in zapeli, včasih celo kaj posneli v studiu,« nam je še razkrila Valentina, ki ji je ljubše delo na vrtu in okrog hiše kot branje knjig.
Glasbena družina Fink – oče Peter in mama Damjana s tremi hčerami
Glasbena družina Fink – oče Peter in mama Damjana s tremi hčerami

Rada si ogleda kakšen dober film ali se zabava z družabnimi igrami v družbi družine. Najlepše trenutke preživlja z malo nečakinjo Lucijo, ki ji vedno pokaže kakšno novo vragolijo. »Ob vikendih z Gašperjem obujeva pohodniške čevlje in se odpraviva na kakšen bližnji hrib, ki jih tod okoli ne manjka. To obema prija. Zbistriva misli, se kaj resnega pogovoriva, predvsem pa nasmejiva in se konkretno premigava. Če imam čas, rada spečem kaj sladkega,« nam še pove simpatična Valentina.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije