MEH NA MAH

Po domače mal‘ drugače

Objavljeno 18. februar 2019 19.25 | Posodobljeno 18. februar 2019 19.25 | Piše: Mojca Marot

Volkswagen špila je v Ljubljani prebil led, Hozentregarji pa so tisti, ki so si kot prvi priigrali pot neposredno v veliki finale. Še trije, in sicer Ansambel Lun‘ca, Trio Utrip in Trio Šubic, pa so se uvrstili v ožji izbor in je zanje pot v finale še odprta.

Trio Utrip je prijetno presenetil in pristal v ožjem izboru.
Mnogi so se v preteklih tednih in mesecih, ko so se začeli ob najbolj prometnih cestah pojavljati veliki plakati s sloganom Volkswagen špila – Po domače mal' drugače, spraševali, kaj neki ima prepoznavna avtomobilska znamka skupnega s harmoniko oziroma narodno-zabavno glasbo.
image
Trio Utrip je prijetno presenetil in pristal v ožjem izboru.

In po prejšnjem četrtku, ko se je v Ljubljani odvil prvi od treh polfinalnih večerov, je že bolj jasno, da si želijo slišati nekaj ansamblov, tako še ne uveljavljenih kot že prepoznavnih, ki imajo potencial, in skupaj z njimi to glasbeno zvrst še bolj približati širši množici ljudi, zlasti pa mladim. Na koncu bodo enega od ansamblov tudi bogato nagradili, saj bo zmagovalec finala prejel 10.000 evrov. In kdo so mentorji in žiranti, ki odločajo o tem, kdo si zasluži preboj v finale?
image
Natalija Verboten z mentorji in žiranti Volkswagen špila Raayem, Anžetom Zavrlom, Tomažem Šinkovcem in Primožem Grašičem.

To je znani ustvarjalec uspešnic Raay, član skupine Gadi Anže Zavrl, priznani kitarist Primož Grašič, tudi član Big Banda RTV Slovenija, ter Tomaž Šinko, specialist za popravilo kitar ter dolgoletni član ansambla Stopar. Na natečaj se je prijavilo več kot 130 ansamblov, med njimi so izbrali 32 polfinalistov, ki se bodo predstavili na skupno treh večerih, veliki finale pa bo 16. maja, ko bo znan tudi končni zmagovalec.
image
Ansambel Lun'ca je na festivalih že prejel nekaj nagrad in tudi tokrat so na dobri poti do novega uspeha.

Prvi polfinalni večer se je, kot rečeno, odvijal dan pred kulturnim praznikom v ljubljanski festivalni dvorani, ko se je predstavilo prvih 10 polfinalistov, in sicer ansambli Pušeljc, Livada, Trio Šubic, Trio Utrip, Veseli Begunjčani, Lun'ca, Nalet, Popotniki, Skrivnost in Hozentregarji. Prav zadnji, ki so se predstavili z lastno skladbo Moja dohtarca in valčkom ansambla Storžič V Bohin ma dež ta mvade, pa so žirante najbolj prepričali, saj so jih poslali neposredno v finale.

V Celju se je včeraj, dan pred valentinovim, odvijal tudi že drugi polfinalni večer, na katerem so se predstavili ansambli Želja, Kerlci, Prava stvar, Veseli Savinjčani, S.O.S. kvintet, Mladika, Žargon, Petovia kvintet, Šaljivci in Sekstakord, prihodnji četrtek, 21. februarja, pa bo, prav tako v Celju, še tretji polfinalni večer, na katerem bomo slišali Prisrčnike, Mika nas, Klateže, Dolenjskih 5, Stopar Trio, skupino Lenarti, Klapovuhe, Ansambel Roka Kastelca, Mlade upe pa Murne in Pika na i.
image
Hozentregarji, prvi finalisti, s fanti Tria Šubic, ki so še v 'čakalnici' za finale.

Po nekaj letih v voditeljski vlogi in z mikrofonom v roki znova lahko vidimo Natalijo Verboten, družbo pa ji v zaodrju dela stand up komik Sašo Stare. Na prvih dveh večerih so ansambli mentorje in žirante navdušili. Primož Grašič je dejal, da imajo vsi ansambli odlično energijo in velik talent, tudi Raaya ni nihče od nastopajočih razočaral, Anže Zavrl pa je priznal, da imajo res težko nalogo in da je tiste, ki malenkost izstopajo, res težko izbrati. Skratka, vse kaže, da smo priča še enemu zanimivemu glasbenemu spektaklu na narodno-zabavni sceni pri nas.
 
Deli s prijatelji