VELIKA NOČ

Naravno pobarvani pirhi (FOTO)

Praznik je pred vrati, zato bo treba počasi izbrati odtenek, ki bo letos polepšal vašo mizo. Danes vam ponujamo nekaj idej za naravno barvanje pisanic. Presenečeni boste, kakšno barvno paleto nam ponuja vse tisto, kar že uporabljamo v kuhinji. Več o preizkušanju naravnih barvil si lahko preberete na www.odprtakuhinja.si.
Fotografija: Pastelno modri pirhi

Neverjetne odtenke modrine dosežemo z barvanjem belih jajc v rdečem zelju. Prav zares!
Odpri galerijo
Pastelno modri pirhi Neverjetne odtenke modrine dosežemo z barvanjem belih jajc v rdečem zelju. Prav zares!

Čeprav se sliši zelo dolgočasno, vam bo gotovo že pogled na fotografijo našega testa dal misliti in vzbudil zanimanje. Pred vami je kar 16 različnih odtenkov, vse smo dosegli s čebulnimi olupki, malce pa sta nam pomagali še rdeča pesa in kurkuma. Poglejmo, kako se obnesejo kava, rdeča paprika, teran …


Z1: rdeče zelje, modra

Presenetljivo uspešno! Naberite čim več rdečega zelja; če ga imate še na vrtu, bodo popolnoma dobri grdi zunanji list, če uporabite glavo, ki ste jo kupili v trgovini, jo lahko po kuhanju porabite kot del kake jedi. Vzamete večji lonec, mi smo imeli premer 20 cm; vanj stresete za kak decimeter nasekljanega zelja in nalijete kakega pol litra vode, dodate žlico kisa in žlico soli ter kuhate približno pol ure. Odlijete vodo v lonček in vanj zložite že kuhana jajca. Tako naj stojijo nekaj ur: naše jajce je bilo v barvi dve uri. Obarvalo se je popolnoma enakomerno. Za drug odtenek modre smo tej vodi dodali zvrhano žlico sode bikarbone in hladno jajce namakali čez noč: postalo je nežne turkizne barve.

Modrina z borovnicami

Saj vemo, kaj se vam mota po glavi: to je pa drago, si mislite, kajne? Naj vas potolažimo: 500-gramski paket zamrznjenih borovnic dobimo že za dva do tri evre, iz njega pa bomo naredili kar tri litrske kozarce barvila oziroma 12 pirhov hkrati.
Modrina z borovnicami Saj vemo, kaj se vam mota po glavi: to je pa drago, si mislite, kajne? Naj vas potolažimo: 500-gramski paket zamrznjenih borovnic dobimo že za dva do tri evre, iz njega pa bomo naredili kar tri litrske kozarce barvila oziroma 12 pirhov hkrati.

 

K, K1, P + K: kurkuma, rumena, oranžna

Fantastično naravno barvilo, če želite jajca obarvati v rumenooranžen odtenek. Na deciliter vode smo dodali zvrhano žličko kurkume in v mešanici jajca skuhali po pravilih. Eno smo ohladili na papirnati brisački (K), drugo pa nekaj ur namakali v ohlajeni kurkumini vodi, v kateri smo prej jajca skuhali (K1). V prvem primeru je bolj rumeno, v drugem bolj oranžno. Zelo priporočamo!

 

Z+K: rdeče zelje s kurkumo, zelena

Zato nam je tudi všeč kurkuma: je osnova za mešanje. Zeleno je pri rjavih jajcih z rastlinskimi barvili težko ustvariti, najboljši rezultat smo dobili tako, da smo del zeljnate modre barve zmešali s krepko žlico kurkume. Pozor: ta je močne barve in hitro prevzame vodilno vlogo. Mešanice nismo kuhali, vanjo smo potopili vroče, pravkar kuhano jajce in ga pustili kako uro. Potem smo s papirnato brisačko le odstranili oblogo, ki nastane vedno, kadar za barvanje uporabljate kurkumo.

 

P1, P2: rdeča pesa

Tu smo iskali bližnjico in smo v trgovini kupili bio sok, ki je vseboval 98 odstotkov izvlečka rdeče pese. Dodali smo kis in sol ter v tej mešanici jajce kuhali po prej omenjenem postopku; rezultat ni bil rdeča barva, ampak oranžnorjava (P1). Podobna jajcem, obarvanim v svetlih čebulnih olupkih. Pesi pa smo kljubovalno hoteli priti do dna; naslednji dan smo kuhali naribano peso in potem v tej vodi jajca na več načinov, nekatera surova, druga smo pred tem namakali pol ure v kisu … Da vas ne utrujamo: rezultat je bil mrliške barve (P2), tako da ugotavljamo: kupljen sok se bolje obnese, in še to samo deloma. Ko smo ga zmešali s kurkumo, smo prišli vsaj do oranžne (P+K). Ni vredno truda, o rožnati barvi tu ni govora. Enako dobite s čebulo, ki jo vsi poznate.

 

R1, R2: črna, vijoličasta: temni rožlin

Odpravili smo se tudi v specializirano trgovino in kupili nekaj primerov naravnih barvil. Izbirali smo narejena iz rastlin, ki se uporabljajo v kulinariki ali zdravilstvu, ali taka, iz katerih se pridobivajo barvila za hrano. Prijetno presenečenje je rastlina, ki se ji reče rožlin (Alcea rosea 'Nigra'): to so do 1,8 metra visoke trajnice z izredno temnimi cvetovi. Značilne so za podeželske vrtove, uporabljane kot čaj v zdravilstvu, cvetovi in mladi listi so užit­ni, za naše potrebe pa je najpomembnejše, da posušeni spustijo izredno močno temno barvo. Ponekod jo uporabljajo celo kot barvilo za vino. Z rožlinom smo pobarvali dve jajci: eno smo v cvetovih skuhali in po 12 minutah vzeli ven (R1, antracitno siva), drugo smo, kuhano, dve uri namakali v barvilu, ki je imelo še cvetove. Rezultat: skoraj črna (R2). Tako bi lahko odslej barvali belokranjske pisanice.

Zeleno: tako sveže in naravno

Na zalogi imamo še en čudovit poskus: tukaj so zeleni pirhi. Uspeli so nam tako, da smo rdečemu zelju dodali kurkumo.
Zeleno: tako sveže in naravno Na zalogi imamo še en čudovit poskus: tukaj so zeleni pirhi. Uspeli so nam tako, da smo rdečemu zelju dodali kurkumo.

 

C1, C2: roza, škrlatna: košeniljka

Tudi to barvilo nas je močno vznemirjalo, kajti gre za barvo z znamenito zgodovino. Košeniljke so žužki, kaparji, ki ustvarjajo močno barvilo karminske barve. V uporabi je že od 15. stoletja ali celo dlje. To je resnično naravna barva, ki se uporablja tako za hrano kot oblačila. Razen pri redkih posameznikih, ki so alergični, nima nobenih znanih stranskih učinkov, pri uporabi za prehranska barvila imajo nekateri ljudje le odpor, ker prihaja od žuželk. Kupili smo prgišče teh kaparjev. Polovico smo jih cele namočili v vroči vodi in vanjo dodali kuhano jajce. Rezultat je bila bledo vijoličasta barva s temnimi sledmi, kjer se je jajce ob obračanju dotaknilo žuželke v vodi (C1). Drugo polovico smo strli v možnarju in kuhano jajce namakali brez obračanja več ur (C2). Barva je bila na koncu vmesna med teranom in aronijo. V nobenem primeru pa ni bila žareča, verjetno bi to zahtevalo bolj izpopolnjene postopke, kot je na primer dodajanje galuna. Ampak s tem se pri barvanju jajc res ne bo nihče ukvarjal.

 

KV: kava, rjava

Načeloma velja, da pirhe, ki jih želimo obarvati s kavo, preprosto skuhamo v konkretni količini kave. Močnejša je, temnejši naj bi bil odtenek. A če želimo, da je naše jajce kuhano po pravilih (zavri, pokrij in počakaj 12 minut, nato ohladi), žal vidnejših rezultatov ni. Presenetljivo pa vidnejše razlike ni prineslo niti večurno namakanje kuhanih jajc v močnem espressu. Odsvetujemo.

 

T, T2: teran, globoko vijoličasta

Teran je čudovito naravno barvilo, ki poleg barve na lupini pusti še srebrne lesketajoče se pikice. Naš časovni tempo sicer naravnemu barvilu ne dovoli, da bi doseglo teranove globine, a vseeno se lupina zelo lepo vijoličasto obarva (T), če pa dovolimo, da se jajce v teranu ohlaja kakšnih 10 minut dlje, se odtenek poglobi in nastane prava galaksija (T2). Preverili smo še, kakšen bi bil učinek, če jajce najprej skuhamo po naših pravilih, nato pa ga prelijemo z mrzlim teranom in namakamo čez noč: odtenek je zelo podoben tistemu, ki je nastal med daljšim namakanjem jajca v vreli vodi, le da je na jajčni površini nastala nekakšna gosta čipka temnih vijoličastih odtenkov, groba na dotik in seveda posuta s srebrnimi pikicami. Teran je med našimi favoriti, zelo priporočamo!

Velikonočna jajca, na Šenturski gori, 20. marca 2018. [avtor:Hočevar Uroš]
Velikonočna jajca, na Šenturski gori, 20. marca 2018. [avtor:Hočevar Uroš]

 

RP, RP2: prah rdeče paprike, oranžna

Na deciliter vode smo dodali žlico paprike v prahu in žličko kisa ter v tej mešanici skuhali jajca. Rezultat je bil pravo presenečenje, kajti ko so se jajca ohladila, je na njih zažarela sicer prosojna, a topla oranžna barva. Barvanje s prahom rdeče paprike vsekakor priporočamo, sploh če nimate dovolj čebulnih olupkov. Da bi se prepričali, ali lahko odtenek še poglobimo, smo jajce namakali še nekaj ur, a je postalo prav nič velikonočno igrivo in je izgubilo oranžni odtenek.

 

AR, AR1: aronija, nežno kostanjeva

Pravo presenečenje, ki pa za lep vijoličast odtenek zahteva daljše namakanje. Jajca smo najprej skuhali v čaju aronije (na deciliter vode smo uporabili vrečko čaja), kakor veli naše pravilo (AR), nato smo jajca ohladili, čaja pa nismo zavrgli. Ko se je ohladil, smo ga spet prelili čez jajca in počakali nekaj ur (AR1).

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije