UČINKOVITO

Moksanje v času enakonočja: za zdravje, krepitev pljuč in proti zasluzenosti

Objavljeno 23. september 2020 18.00 | Posodobljeno 23. september 2020 18.00 | Piše: Apolonija Infinity of Chi Certificirana osebna svetovalka tradicionalne kitajske medicine II. stopnje ApolonijaInfinity.wordpress.com

Moksamo lahko tako odrasle kot otroke, mame naj bi vedno imele mokso pri roki v primeru bronhitisa, diareje, utrujenosti ali prehlada.

Moksa je po tradicionalni kitajski medicini (TKM) starodavno zdravilo ognja. V cigari – mok­si je zmes kitajskih zelišč, predvsem pelina, ki prodrejo zelo globoko v telo, ga segrejejo, povlečejo vlago iz njega in ga razsluzijo, s tem pa seveda povečajo tudi našo energijsko pretočnost. Moksi pravimo tudi zdravilo za sto bolezni, saj vrača toploto in odpravlja nabiranje sluzi. Zasluzenost nam namreč jemlje vitalno energijo, prekrvljenost in onemogoča pravilno delovanje telesa.

Za najboljši učinek terapije je treba prilagoditi prehrano glede na diagnostiko po TKM. Sluz v telesu je namreč posledica nepravilne prehrane, torej nepravega živila ob nepravi uri, zdravil, skrbi in stresa …

Zdravilni učinek ima tudi dim mokse, saj iz njega lahko ugotovimo, kakšno je stanje v telesu, je veliko vlage, sluzi ali je samo preveč mraza. Dim je prav tako dezinfekcijski, z njim so včasih celo razkuževali bolnišnice, a je dokaj močan in je treba po terapiji dobro prezračiti prostor.
Kdaj uporabljamo mokso?
*za krepitev pljuč
*pri diareji (tudi za otroke)
*pri bronhitisu, pljučnici
*če se preveč potimo
*pri utrujenosti
*pri vlagi, mrazu v telesu
*za znižanje telesne teže
*pri fizični depresiji
*pri napihnjenem trebuhu
*če nam teče iz nosu
*ko nas boli uho
*če se otroci potijo v glavo
*pri lipomih, cistah
*za odpravljanje strupov iz telesa
*pri menstrualnih bolečinah, menopavzi
*pri neplodnosti
*za krepitev urogenitalnega trakta
*pri vnetjih mehurja
*pri hladnih odhlajenih ledvicah, ledvičnem popuščanju

Preventiva ali zdravljenje

Moksamo lahko tako odrasle kot otroke, mame naj bi vedno imele mokso pri roki v primeru bronhitisa, diareje, utrujenosti ali prehlada.

V času enakonočja jo uporabljamo preventivno za zvišanje klimatske zaščite, terapija namreč poveča pretok energije či in je odlična ravno v jesensko-zimskem času, ko nam primanjkuje toplote. Njeni učinki so v času enakonočja, od 21. do 26. septembra,​ potrojeni. Preventivno načeloma moksamo na predelu popka.
image
Feist Marko


Pomembno je vedeti tudi, kdaj in kje se mokse ne uporablja. Nikoli terapije ne izvajamo na glavi (izjema so lipomi, takrat naj moksanje izvaja terapevt). Prav tako je ne uporabljamo, če je v telesu že preveč toksične toplote.

Videti je kot zeliščna cigara, in ko jo prižgemo, je zelo vroča, zato pazite, da ne pride blizu kože, ker se lahko opečete. Vedno naj bo oddaljena vsaj dva centimetra. Tlečo mokso približamo telesnim meridianom, akupresurnim točkam ali pa predelu, kjer imamo težave, na primer pri težavah s pljuči grejemo prsni koš, pri urogenitalnih težavah in vseh težavah v trebušni votlini grejemo popek.

Koliko časa moksamo? Od 5 do 20 minut, odvisno od posameznika in problematike. Moksamo na predelu popka, trebuha, pljuč oz. na hrbtu, odvisno od simptomov. Za preventivo terapijo izvajamo na popku: v popek damo sol, da ga zaščitimo in da prodre toplota čim bolj globoko, eno roko imamo pod mokso, z roko, v kateri imamo prižgano mokso, pa krožimo približno dva centimetra nad popkom.

Pri otrocih po navadi vztrajamo manj časa, od 3 do 5 minut pri prehladu, učinek pa je neverjeten.
Priporočam, da si pridobite izkušnjo iz prve roke oz. da vas terapevt nauči, kako varno in učinkovito uporabljati mokso.
(P)ostanite zdravi in hvala, ker ste,
 
Deli s prijatelji