KAOS

Mojca Mavec: Virus mi je preprečil vse

Objavljeno 23. marec 2020 15.00 | Posodobljeno 24. marec 2020 10.49 | Piše: A. J.

Odpovedali so ji 11 vodenj prireditev.

Potovanja je začasno zamenjala za sprehode po virtualnih muzejih in preizkušanje novih receptov. 
FOTO: Adrijan Pregelj, facebook, Mediaspeed
Dnevi, ki jih preživljamo v izolaciji, da bi pomagali pri zajezitvi širjenja koronavirusa, za nikogar niso lahki. Toliko težje je tistim, ki jim potovanje pomeni način življenja. Ena takšnih je voditeljica Mojca Mavec, ki je v potepanju po svetu našla svoje poslanstvo. Znano Slovenko je tako covid 19 prizadel na dveh ravneh, kot popotnico in kot samozaposleno. »Poskušam ohraniti mirno kri. Koronavirus ni le epidemija, postaja prava infodemija. Bolj kot narašča število obolelih, več je dezinformacij o virusu. Tudi v Sloveniji že kar medijske osebnosti svetujejo, kako ravnati in kaj početi v primeru okužbe. Vse v imenu všečkov in klikov,« meni Mojca, ki pa pohvali akcijo #ostanidoma, ki se je drži tudi sama.


S pogovori nad paniko

Voditeljica paniko odganja tako, da je dnevno v stiku z ljudmi, ki v njenem življenju štejejo. »Sodobna tehnologija nas te dni rešuje. Otrokom ni nič jasno. Vedno smo nergali, koliko časa preživijo s pametnim telefonom, zdaj pa sami strmimo v zaslone. Hvala za whatsapp! Imam očeta, ki ne izgubi na 'sočnosti', tudi če ga slišim zgolj po telefonu. To je očitno v družini.
image
Mojca zaradi novega virusa ni izgubila le potovanj, kot samozaposleno jo skrbi tudi za finančno prihodnost. FOTO: Adrijan Pregelj, facebook, Mediaspeed
Temperament ne pozna meja,« se zasmeji. Popotnici pa je omejitev gibanja še toliko težja izkušnja. »Za vse je težko, čeprav smo morda popotniki med prvimi začutili posledice novega virusa. Hitro so nam prirezali krila, odsvetovali potovanja v določene kraje, ukinjali lete, zdaj celo zaprli meje. A pravi popotnik je popotnik po duši. Zapreš oči, in že si čez planke. Te dni veliko obiskujem virtualne muzeje po svetu. Monetove lilije so prelepe, tudi če jih opazujem s prstom na zaslonu mobilnika. Musee de Orsay v Parizu nudi čudovit virtualni sprehod po svojih sobanah. Veliko tudi kuham. Vonj po šakšuki me odpelje daleč stran. Kuhinja me te dni morda še najbolj rešuje. Eksotične začimbe in nekaj steklenic dobrega vina! Že dolgo nisem preizkusila toliko novih receptov in imela toliko apetita po življenju,« pravi.


Izgubila je 11 prireditev

Koronavirus ji ni preprečil le konkretnih načrtov. »Preprečil mi je vse. Sem svobodnjakinja, nisem zaposlena na RTV. Marca se po navadi začnejo prvi večji projekti, prireditve doma in v tujini, ki so pomemben del mojega zaslužka. Veliko moderiram v tujih jezikih. Zaradi novega koronavirusa sem izgubila 11 prireditev, ki naj bi jih vodila. Vsi govorijo o javnem sektorju, velikih podjetjih, kaj pa samozaposleni? Nisem upravičena do 80 odstotkov plače. Kdo bo plačal moje prispevke, ki so visoki?« se sprašuje. Pri dogajanju jo žalosti predvsem to, da epidemija povzroča tudi strah pred tujim in tujci. »Salvini je hitro razglasil, da so virus v Italijo prinesli migranti iz Afrike. Trump je najprej krivil Mehičane, zdaj smo na udaru Evropejci. Vedno drugi in drugačni. Pa saj ni treba daleč, že v Sloveniji smo našli krivca v lastni družbi. Kar spomnimo se zgodbe z reševalcem iz Bele krajine. Ta primer me je resnično pretresel,« spregovori o Belokranjcu, za katerega so sosedje zahtevali, naj se z družino izseli, ker je v službi zbolel.

image
Kar 11 prireditev, ki bi jih morala voditi, je odpovedanih. FOTO: Adrijan Pregelj, facebook, Mediaspeed

»Že dolgo nisem imela toliko apetita po življenju.«

Spremembe niso le slabe

Mojca opaža, da koronavirus že spreminja naša življenja in jih bo tudi v prihodnosti, ni pa nujno, da samo na slabše. »Naši urniki so se spraznili. Udeležujemo se samo še najnujnejših sestankov. In še teh, če se le da, po skypu. Tehnologija bo zagotovo v prihodnje igrala še večjo vlogo. Morda bo več ljudi usvojilo nakupovanje po spletu. V preteklosti so krize vedno prinesle družbene spremembe. Morda se bo začelo bolj uveljavljati delo od doma, štiridnevni delovni teden, kdo ve. A v tej krizi bomo najbrž najbolj začeli pogrešati drug drugega, vendar se bojim, da bodo po koncu epidemije naši odnosi spet podobni, kot so bili. Človek tako hitro pozabi lekcije, ki nam jih daje življenje,« sklene.
Deli s prijatelji