ODNOSI DO STAREJŠIH

Melita, na pomoč!

Objavljeno 18. maj 2020 20.01 | Posodobljeno 23. maj 2020 17.56 | Piše: Melita Kuhar

Stalna je samo sprememba.

Babica
Tokrat si pobližje oglejmo, ali smo ozavestili, kako prispevamo v odnose, ko govorimo o mlajših in starejših, torej generacijah. Pri tem nimam v mislih zgolj različnih generacij v eni razširjeni družini, temveč gledam tudi širše.
Tehle nekaj tednov izolacije mlajše generacije, da zaščiti starejšo populacijo, nam je dalo misliti. Pogosto so starejši porinjeni na obrobje našega zavedanja. Ni jih veliko slišati ali o njih brati, razen v času epidemije, ko je obolevala in umirala ravno starejša generacija v domovih za starejše. Kaj smo se naučili?

Starejša generacija je v svojem bivanju marsikaj dala čez. Rojeni med drugo svetovno vojno ali po njej, marsikdo že pred njo, se niso kar tako ustrašili situacije, v kateri smo se znašli vsi. Glede na priporočila zdravstva in ugotovitve iz drugih držav, ki so bile globlje v epidemiji koronavirusa, so starejši obolevali, ker so imeli druge bolezni, ki pridejo s starostjo, in to je bilo za njih usodno, ko jih je še dodatno oslabil virus.

Pozornost med generacijami je bistvena za pretok modrosti od starejših na mlajše in mladostne energije, ki jo lahko mlajši dajemo starejšim.

Poznam starejšo gospo, ki mi je preprosto povedala, da je spravljena s svojim življenjem, da jo boli, ker je vnuk zelo dolgo ni prišel obiskat, ker je morebiti ni hotel okužiti. Pravi, da ji je to vseeno, ker se zaveda, da ne bo več dolgo živela, in bi res rada še kdaj stisnila najstniškega vnuka v objem. Več kot varnost ji pomeni socialno druženje z družino, ki jo ima rada, a so jo zaradi tega osamili in se le stežka prebijejo čez zavedanje, da njihova babica pravzaprav potrebuje njihovo pozornost in ljubezen.
Družinskih zgodb je nešteto. Mislim, da že vsi dobro vemo, da ljubeča naklonjenost, dotiki, skrb in izražena ljubezen kreirajo čuda v postavljanju odnosov in tudi na področju zdravja. Ljudje, ki nimajo veliko socialnih stikov, ki nimajo nikogar, ki bi jih objel, se z njimi pozorno pogovarjal ali jim izkazoval pripadnost, hitreje zbolevajo, doživljajo čustvene in osebne stiske, počutijo se odrinjene in depresivne. Ljudje smo socialna bitja in to se je kristalno jasno pokazalo med karanteno. Imeli smo polne kuhinje hrane, veliko preveč toaletnega papirja, glancali in čistili smo bivališča, pa vseeno smo hrepeneli po bližini sočloveka.
Pozornost med generacijami je bistvena za pretok modrosti od starejših na mlajše in mladostne energije, ki jo lahko mlajši dajemo starejšim. Krog je tako sklenjen in izjemno pomemben za vse. Že v starih afriških ali indijanskih plemenih so skupaj dali sedeti starejšega modrega človeka in otroka. Drug drugemu sta bila izjemno pomembna, saj so se tudi tako prenašali iz roda v rod nabrano znanje in izkušnje, ki bi sicer s smrtjo starca izumrli. Tako pa je modrec učil mlajšega člana plemena o vsem, kar je znal, otrok pa je vpijal novo znanje in z radovednostjo in naivnostjo polnil starega moža.

Menim, da je izjemno pomembno, da spoštujemo generacijo, ki tudi na nas mlajše prenaša modrost, kot tudi da starši prenašamo že lastno nabrano modrost na naslednike. Znova imamo sklenjen krog, v katerem se vrtinčijo ljubezen, spoštovanje, naklonjenost, poizvedovanje po starodavnih resnicah in izražanje lastnega mnenja, brez sodb in obsodb. Tako se dogaja preplet različnih generacij, ki lahko skupaj ustvarjajo nove in bolj zdrave odnose na vseh ravneh. 
Deli s prijatelji