VIHARNIK

Meh na mah: med Gorenjce vnesla primorsko energijo

Objavljeno 11. februar 2020 17.00 | Posodobljeno 11. februar 2020 17.00 | Piše: Mojca Marot
Ključne besede: ansambel Viharnik

Lani spomladi se je Ansamblu Viharnik pridružila Urška Jazbec, zamenjala je njihovo dolgoletno pevko Sabino Vidovič. Pridružil se jim je celo baritonist Matjaž Kogovšek, ob vodji Martinu Vodlanu pa sta člana še Mare Cerar in Marko Spruk.

Pevka z možem Janom, vsestranskim glasbenikom
Ansambel Viharnik je z glasom in stasom obogatila simpatična Primorka, ki je otroštvo preživljala v vasi Volče blizu Tolmina. »Ob reki Soči smo učajnske čeče preživljale poletja, vendar imam zelo rada morje, in s selitvijo, zdaj namreč živim v Orleku blizu Sežane, sem se mu bolj približala. Sem prava Kraševka. Pokrajino, teran in pršut imam zelo rada, glavni vzrok za selitev pa je bila seveda moja družina,« pravi Urška, ki rada poje od mladih nog. »Enkrat mi je vzgojiteljica iz vrtca povedala, da sem tako pela in plesala, da so me morali kar malce ustavljati,« pripoveduje pevka, ki je s šestimi leti začela peti v otroškem zboru in to počela še vrsto let, dokler se ni preselila na Kras. Na domačo vas, v kateri je deloval Ženski pevski zbor Znamenje, ki je pred šestimi leti, po 18 letih delovanja, sklenil svojo pot, ima zelo lepe spomine. »Pevke smo bile tesne prijateljice, aktivne in uspešne pa tudi prave žurerke,« razkriva Urška, ki ima mlajšega brata in starejšo sestro, ki prav tako poje in vodi pevski zbor.
Urška je pela še v drugih pevskih zborih, ki jih na Tolminskem ne manjka. V glasbeni šoli je končala solo petje, njen prvi ansambel, ki se mu je pridružila kot pevka, pa je bil Kolovrat – Kamno. »Ko sem se preselila v Sežano, sem se pridružila ansamblu Veseli muzikanti, zdaj pa sem pri odličnem Viharniku. Od Veselih muzikantov sva k Viharnikom pravzaprav odšla dva, tudi basist Matjaž Kogovšek. Odločitev ni bila težka, saj gre za res odličen ansambel,« še pove Urška, ki ima veliko željo po
image
Urška Jazbec se je pred slabim letom pridružila Ansamblu Viharnik.
prepevanju, nastopanju, druženju in razveseljevanju ljudi. »Čeprav prihajam od malo dlje, mi ni žal, saj se z Gorenjci super razumem, oni pa mene ne razumejo vedno zaradi moje primorščine,« se smeje Urška, vesela, da so jo fantje sprejeli medse in da je zdaj lahko del njihove zgodbe. Po poklicu je vzgojiteljica predšolskih otrok, zaposlena v Vrtcu Sežana. Sama je že mamica triletnega sinka, kajpak je zato vešča gospodinjskih opravil. »Tudi kuham rada, čeprav moram priznati, da imam zelo fajn moža, ki zelo rad kuha, in to zeloooo dobro, tako da mu kuhinjo velikokrat prepustim. Sama bolj uživam v peki slaščic, saj se rada sladkam,« še pove pevka, ki pa ji za kakšne druge hobije ob vsem tem zmanjka časa. Kolikor ga ima, kadar ni na odru ali v službi, pa ga najraje nameni družini. »Zelo rada imam ples in igro. Trenutno skupaj s prijateljico Marjetko Kokošin Kenda igrava v predstavi Micka pa Francka. Predstavljava stari ženički in govoriva v volčanskem narečju. Luštna komedija.« Sicer pa nam zaupa še, da je njen mož Jan Jazbec prav tako vsestranski glasbenik, nad glasbo je navdušen tudi njun sin, zato pri Jazbečevih veselja ne manjka, sploh kadar skupaj kaj zapojejo in zaigrajo.
image
Spomin na poroko je še svež, tako lepa sta bila.
Deli s prijatelji