ODPOVEDI IN NAČRTOVANJA

Meh na mah: Kraljica veselica za rojstni dan države

Čeprav so tudi naši glasbeniki zaradi koronavirusa trenutno morali odložiti inštrumente in bodo čas izkoristili za snemanje novih skladb v studiih, vsi srčno upajo, da dogodek, napovedan za konec junija, vseeno bo.
Fotografija: V Planici ne bodo manjkali niti Poskočni muzikanti.
Odpri galerijo
V Planici ne bodo manjkali niti Poskočni muzikanti.

 

Gre za nekakšen poletni glasbeni festival, ki ga organizatorji pod taktirko Roberta Lebarja pripravljajo od 25. do 27. junija. Takrat naj bi se v dolini pod Poncami zbrala zveneča imena narodno-zabavne glasbe, ki je zapisana v naših genih in katere zibelka je prav Slovenija. Po njej nas namreč mnogi poznajo in cenijo tudi v svetu.

Organizatorji pravijo, da se bo prvič v zgodovini domače glasbe zgodilo, da se bodo na enem mestu v Planici zbrali najboljši slovenski ansambli in na velikem odru v izteku planiške letalnice odigrali svoje največje uspešnice. V repertoarju bomo slišali in z njimi peli tako tiste polke in valčke, ki so nastali že leta 1953, kot tudi novejše, čisto nove, ki so jih mlajši ansambli posneli in jih še bodo v letošnjem letu. Tako naj bi se torej v dolini pod Poncami zbralo več kot 30 vrhunskih ansamblov. Med drugimi so sodelovanje na Kraljici Veselici že potrdili Ansambel Saša Avsenika, Ansambel Franca Miheliča, Fantje s Praprotna, Koncertni ansambel Slakove glasbe, Alpski kvintet, Alfi in njegovi muzikanti, Fantje z vseh vetrov, Beneški fantje, Štirje kovači, Štajerskih 7, Veseli Begunjčani, Okrogli muzikanti, Slovenski zvoki, Prifarski muzikanti, Gadi, Vražji muzikanti, Poskočni muzikanti, Veseli svatje, Ansambel Stil, Ansambel Banovšek, SOS kvintet, ki se jim bodo pridružili še mnogi drugi.

Kraljica Veselica je poklon tradiciji narodno-zabavne glasbe pri nas, ki se bo začel prav na rojstni dan Slovenije in bo darilo vsem, ki to našo glasbo nosijo v srcu. »Bolj bi se namreč morali zavedati, da to, kar The Beatlesi pomenijo za Anglijo in Strauss za Avstrijo, Avseniki pomenijo za Slovenijo. Spisali so zgodovino, zgradili so nov glasbeni svet, ob bok ostalim glasbenim zvrstem postavili svoj glasbeni žanr, novo zvočnost, ki prej ni obstajala. Glasbeni fenomen iz Begunj na Gorenjskem je med letoma 1953 in 1990 prodal 32 milijonov plošč ter odigral po 300 koncertov letno. Svetovno znana ameriška glasbena revija Billboard je o ansamblu redno pisala, podatek, da so The Beatles in Pink Floyd v Nemčiji skupaj prodali 15 milijonov plošč, Avsenik pa v istem času preko 20 milijonov, je dovolj zgovoren sam po sebi in ne potrebuje komentarja,« pravi Lebar. Ne nazadnje so Avseniki gostovali v največjih in najprestižnejših koncertnih dvoranah po svetu, na olimpijskem stadionu v Berlinu so igrali pred 80 tisoč poslušalci, dobili pa so ogromno nagrad, celo evropskega glasbenega oskarja za izvirnost, zlato coklo na Nizozemskem kot najvišje glasbeno priznanje, zlato vrtnico v Avstriji za največkrat predvajan ansambel na radijskih valovih, platinasto medaljo Hermann Ĺöns nemškega kulturnega ministrstva.

Po vzoru Avsenikov je v Nemčiji, Avstriji, Švici, državah Beneluksa in drugod po svetu nastalo na stotine ansamblov in danes ima ta ansambel po svetu še vedno več kot 200 klubov oboževalcev. In če imajo Nashville svoj kantri festival, Jamajka svoj reggae festival, Srbija Gučo, je prav, da končno tudi Slovenija dobi svoj festival narodno-zabavne glasbe. Na rojstni dan naše države bo v objemu Julijskih Alp iz tisočih grl zvenela pesem Slovenija, od kod lepote tvoje, ob kateri se bodo lahko številni zavrteli, poskrbljeno pa bo celo za domačo kulinariko.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije