DOBRA VILA

Kako spremeniti negativna prepričanja?

Objavljeno 24. avgust 2020 12.00 | Posodobljeno 24. avgust 2020 12.00 | Piše: Maja Debevc

Kako obrniti negativna prepričanja v pozitivna? Najprej morate razumeti, kaj je sploh prepričanje – nekaj, v kar verjamete, da je resnično, čeprav ni!

FOTO: Tanja Zrinsky
Verjetno že več let hodite po temnem tunelu in počasi v daljavi na koncu vidite luč. V tunelu je temno in ne vidite okolice. Tipate okoli sebe predmete, pot in ljudi, pa vendar ne vidite nekaj centimetrov pred seboj. Kaj pa če vam povem, da je v tem tunelu stikalo, na katero lahko pritisnete in prižgete luč, s tem pa pridete do svetlobe in vidite vse okoli sebe? Kaj če ste v iluziji in mislite, da v tem tunelu ni svetlobe?
Kako obrniti negativna prepričanja v pozitivna? Najprej morate razumeti, kaj je sploh prepričanje – nekaj, v kar verjamete, da je resnično, čeprav ni!


Kaj če ste to stikalo, ki ga morate pritisniti – vi? Kaj pa če je vse znanje, ki ga berete v teh kolumnah, že v vas in vsaka vrstica v vas prebudi skrito in speče znanje? Kaj pa če že vse veste in se znanja samo spominjate?
Velikokrat na svojih readingih in predavanjih dobim vprašanje, kako obrniti negativna prepričanja v pozitivna. Prvo spoznanje, ki ga morate razumeti, je, kaj je sploh prepričanje – nekaj, v kar verjamete, da je resnično, čeprav ni! Ja, vi verjamete, da niste dobri, da ne zmorete, da vam ne bo uspelo – čeprav to ni res. Prepričanje je nekaj, v kar so vas prepričali drugi, in ni vaša resnica. To je nekaj, kar deluje kot realnost, pa je v resnici iluzija.

Poglejmo najpomembnejše korake pri spremembi prepričanj:
       + Vsakič, ko sodite samega sebe, si ponovite pozitivno poved o tem. Če rečete Nisem dovolj dobra, obrnite v Dobra sem.
       + Ponavljajte si afirmacije: Rada se imam, cenim in spoštujem, Dovoljujem si spremembo v sebi, zaslužim si in pripada mi le najboljše.
       + Nehajte soditi sebe in druge.
       + Ne zaključujte prehitro.
       + Iščite rešitve, ne problemov. Problemi so priložnosti, da spremenite stvari.
       + Začnite uživati življenje.
       + Začnite verjeti, da je možno.
Vse, o čemer ste prepričani, boste tudi ustvarili. Naredite nekaj drugače, kot delate po navadi. To je ključ do spremembe, da naredite nekaj drugega, kar ste delali do zdaj, predvsem pa se držite zgornjih alinejc, ki naj postanejo vaša mantra vsakega dneva.
Deli s prijatelji