BREZ SLADKORJA

Jedilniki Rebeke Dremelj : zdaj kuha zdravo in premišljeno

Objavljeno 08. julij 2020 19.00 | Posodobljeno 08. julij 2020 19.00 | Piše: U. J.

Na svoji spletni strani nepremagljiva.si je Rebeka pred kratkim objavila video, v katerem se je sprehodila skozi svoj dom, gledalci pa smo lahko izvedeli, da se je v času karantene lotila tudi sestavljanja tedenskih jedilnikov.

Kuhanje je bilo zanjo naporen projekt, zato se je odločila, da reorganizira ta del svojega življenja.  Foto Dejan Javornik, osebni arhiv
»Prvi teden me je kuharija močno morila, zato sem se odločila, da bom vnaprej pripravila jedilnik. Sestavila sem ga za dva ali tri tedne in potem glede na to nakupovala. To mi je prihranilo veliko časa, ker sem v vsej karanteni šla samo dvakrat v trgovino.« Tudi sicer je zelo organizirana. »Če vidim, da mi nekaj ne gre, to hitro uredim. Jedilnik ni bil fiksen, zato so lahko moji Sandi, Šajana in Sija izbrali, kaj bodo jedli naslednji dan, da so tudi oni sodelovali.« Zdaj je to stalna praksa v njihovi družini. »Vsako nedeljo spišem jedilnik od ponedeljka do nedelje,« pravi Rebeka. »Ta navada me je precej razbremenila in jo zato priporočam vsem gospodinjam.«
Danes bo za kosilo jedla bučkine špagete s haše omako in veliko skledo solate. Bučkini špageti so bučke narezane na špagete in popečene na maslu. Sicer pa je za vse paleo začetnike na svoji spletni strani pripravila tudi enotedenski jedilnik, ki ga priporoča vsem, ki imajo težave s hormoni ali sladkorjem.

Domači zakladi
Včasih je pobrskala po shrambi, včasih pa po zamrzovalni skrinji, ki je skrivala veliko zakladov. »Pregledala sem vse predale in na osnovi tega delala jedilnike. Včasih je kakšna stvar dolgo ostajala, zdaj pa smo iz skrinje porabili vse in jo povsem na novo napolnili.« A seveda je pomembno tudi, kaj pripravljaš. »Odkar sem zbolela, gledam na to, kaj dam vase in nase. Še posebno pa na in v svoje otroke. Vso zelenjavo kupujem sezonsko in na okoliških kmetijah, v veliki večini tudi domače meso, pa še jajca in olja.« Vsi v družini jedo meso, a vsake toliko časa naredi tedenski ali celo dvotedenski jedilnik brez njega. »Za očiščenje telesa,« razloži, »moji pa sploh ne pogruntajo, da ni mesa, ker je hrana tako bogata.«

Zbogom, sladkor!
V večini zdaj je po paleo dieti, ki je podobna LCHF. Mnogi si slednjo predstavljajo kot mastno, a je vse prej kot to. »Jem veliko zelenjave in rib ter nič ogljikovih hidratov. Redno uporabljam domače olivno olje, pojemo veliko avokada in domačih lešnikov, da dodajamo zdrave maščobe. Zdaj končno tudi ne potrebujem in ne pogrešam več sladkorja. Pečem torte in sladice, jem pa jih ne.« To je zdaj nov način življenja zanjo. »Karantena mi je prinesla marsikaj dobrega, to je ena od stvari. Končno sem si uredila prehrano,« še doda Rebeka, ki je v tem času celo izgubila nekaj kilogramov, se ji je uspelo prehranjevati zdravo in premišljeno. Na takšen način se je tudi znebila želje po sladkorju in težav, ki jih je s tem imela. »Sama sem jih dolgo imela, predvsem zato, ker nimam ščitnice, a zdaj sem vsaj hlepenje po sladkorju spravila v red,« še doda za konec.




Deli s prijatelji