Izjemna rastlina, ki zastonj raste povsod po Sloveniji (RECEPTI)

Končno je čas za nabiranje bezga, ki je v zdravilstvu cenjen za zdravljenje vnetij, vročine, pospešuje potenje in lajša dihalne težave. Iz njegovih dišečih cvetov lahko pripravite marsikatero okusno jed. Za vas smo na www.odprtakuhinja.si zbrali nekaj zanimivih receptov.
Fotografija: pita, jagode,
foto Eva Legiša
Odpri galerijo
pita, jagode, foto Eva Legiša

Palačinke iz kislice z bezgovim sirupom
Moko iz kislice pripravimo iz plodov navadne kislice. Zrele plodove naberemo in jih posušimo, nato pa v blenderju zmeljemo v prah. Taka moka ima rahlo kiselkast, limonast okus. Ker ne vsebuje glutena, jo navadno dodajamo drugim vrstam moke. Celotna rastlina kislice je užitna – prav tako pa celotna vsebuje oksalno kislino, ki za svojo nevtralizacijo potrebuje kalcij, zato s kislico ne pretiravamo. Če je oksalna kislina antihranilo, kislica vsebuje še vrsto hranil, vitaminov, mineralov in antioksidantov.
Sestavine
Palačinke
• 100 g moke iz kislice
• 100 g polnozrnate moke
• 5 žlic bezgovega sirupa, voda
• jajce, ščepec soli, olje za peko palačink
Nadev
• 100 g domače skute, žlica smetane
• 3 žlice bezgovega sirupa
• sok pol limone, pol ščepca soli
Priprava
1. Vse sestavine za palačinke, razen vode, dobro premešamo z vilicami, nato pa počasi prilivamo vodo, da dobimo tekoče testo. Pustimo stati nekaj minut.
2. Spečemo kot navadne palačinke.
3. Med peko pripravimo nadev, tako da zmešamo skupaj vse sestavine.
4. Palačinke nadevamo drugo na drugo, vmes jih pomažemo z nadevom in na koncu dodatno prelijemo z dvema žlicama bezgovega soka.
pita, jagode,<br />
foto Eva Legiša
pita, jagode,
foto Eva Legiša

med, bezeg, sirup
med, bezeg, sirup

bezgova palačinka
bezgova palačinka

bezgovo maslo<br />
Fot Eva Legiša
bezgovo maslo
Fot Eva Legiša

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije