ZVEZDANINA MODROST

Imel sem čudovito ljubico, s katero sem kolesaril do nezavesti, pil in seksal ...

Draga Zvezdana! Kam na dopust? Ker te moja žena tako rada bere, sem s težkim srcem sedel za računalnik in ti pišem. Zelo bom ovinkaril, da me ne spozna. Imava dva najstnika, punco in fanta, in jima gre na bruhanje, ko omeniva skupni dopust, na morju, seveda. Vsak izmed nas ima svoje želje, jaz bi kolesaril, pil pivo in se 'muval' po otoku dan za dnem. Žena bi ležala na plaži, brala in hodila na sprehode, mulca pa bi uživala v Zrčah, na zabavah. Prepiramo se, žena kuha mulo, ker sem ji rekel, da se biciklu ne mislim odpovedat, otroka zavijata z očmi in najedata. Povabljeni smo tudi v Grčijo, s prijatelji na otok. To bi mulca še prenesla, ker imajo približno enako stare otroke, ženi ni do druženja, jaz pa niti ne vem, kaj bi me čakalo, bi imel pa vsaj moško družbo za pivo ... Drugače se dobro razumemo, pred leti sva imela z ženo krizo, imel sem čudovito ljubico, s katero sem kolesaril do nezavesti, pil in seksal. Kar malo pogrešam tiste čase, a je žena izvedela in sem moral izbrati. Žena, otroci, družina ali ljubica. Sem družinski človek in sem se odločil za družino, ki pa mi gre v resnici na živce. Pa kaj je zdaj to, demokracija ali kaj, bomo morali glasovati? Najraje bi udaril po mizi, da bi bilo po moje, oh, kje so tisti časi, ko je bilo tako enostavno imeti družino? Benjamin
Fotografija: Zvezdana Mlakar svetuje bralcem. 
Odpri galerijo
Zvezdana Mlakar svetuje bralcem. 

Dragi Benjamin!
Dopust, skupaj preživeti čas v dvoje, naj bi bil za vaju z ženo darilo in dobra naložba za hude čase. Naj bi bil! Otroka, najstnika, še razumem, da jima ni za biti v vajini družbi, že zaradi let, glede na to, kakšen odnos imata z ženo, pa sploh. Misliš, da otroci ne vidijo in ne čutijo praznine med vama?
Benjamin, preberi trikrat svoje pismo in si čisto iskreno odgovori, če bi bil srečen in vesel žene, ki bi kaj takega napisala zate? Če bi stvar obrnila in bi mi pisala ona? Jaz grem raje v Sibirijo ali na konec sveta sama kot s takšnim 'kerlcem', kot si ti. Nič ni narobe s tabo, da se razumeva, samo iskren nisi. Do sebe in drugih.
Zakaj imaš rad družino, ženo, otroke? Zakaj praviš, da si družinski človek? Figo si družinski. In zares jih nimaš rad. Verjetno imaš rad družino zaradi statusa, varnosti, udobja, finančnih koristi. To pa ni ljubezen, ne vežejo vas globoka ljubezen, spoštovanje in iskrenost. To je zame družina in njen edini smisel. Ljubezen je že sama po sebi varnost toplega gnezda, kjer drug za drugega skrbite, vam je mar za občutke drug drugega. Te vrline obvladajo celo volkovi, zato so močni, nepremagljivi in veseli.
Zelo preprosto je. Poročen si z ženo, s katero nimaš nobenega odnosa razen praktične skupnosti. Nalijta si čistega vina, kaj kdo do koga čuti. Zares in iskreno. Zavedajta se, da imata samo eno življenje, ki bi ga bilo škoda zapraviti za gnilo, neizpolnjeno in prazno zvezo. Če je vajina zveza bolj praktične narave, če se požvižgata na pravila, kaj je prav in kaj narobe v zakonski zvezi, si postavita nova pravila, samo vajina. Te pravice vama nihče ne more vzeti. To pomeni, da vaju veže prijateljstvo, ekonomija, otroci. Ne vežejo vaju ljubezenska čustva, metuljčki v trebuhu in zavedanje, da si si z nekom prav posebej in globoko blizu. Družino sta si ustvarila zaradi teh občutkov in spoštujta jih z hvaležnostjo. Če so čustva v mnogih letih izpuhtela, če ni med vama nobene privlačnosti, lahko zgradita dober prijateljski odnos tudi v zakonu. Zelo pomemben je dogovor, samo vajin, do konca iskren. To pomeni, da lahko odpreta zvezo. To pomeni, da imaš ti lahko drugo žensko, do katere čutiš ljubezen, privlačnost, s katero se greš ljubezensko življenje – in enako to pomeni za tvojo ženo. Seveda se morata oba strinjati s tem.
To pomeni, da preživita teden ali dva počitnic z otroki, prilagodita se njunim željam (to ne pomeni, da greste v Zrče ali na zabave), da si skupaj izmislite destinacijo, ki bi ju zanimala, in se ukvarjata samo z njima. Preostali del počitnic pa kot dobra prijatelja preživita vsak po svoje. Če se dogovorita za kaj takega, sem prepričana, da se bosta tako potrudila, da znajo biti to vaše najlepše počitnice.
Prijateljstvo bi moralo biti tako ali tako temelj vsakega zakona. Če je zraven še ljubezen in iskrenost, lahko govorimo o dobrem, kvalitetnem in srečnem zakonu. Takih je zelo malo, ker je za tak lep in dolgoživ odnos potrebno delo, vsak posebej na sebi in skupaj. Učili so nas, da je ljubezen dana od Boga, kar zgodi se in traja. Ja pa ja ... Nihče pa nam ni povedal, da je se je treba še znati pogovarjati in dogovarjati, se rešiti navlak in vzorcev primarne družine, predsodkov, da se je treba podpirati v različnosti, dobro poznati sebe, svoja pričakovanja. Skratka, zakon je zveza dveh zrelih, odgovornih ljudi, ki v dvojini vidita napredek in osebno rast, srečo.
Je, seveda še druga možnost, da se z ženo oba odločita, da bosta zvezo izboljšala. Glede na to, kakšen zakon imata zdaj, mislim, da vama ne bo uspelo samima. Vama bi svetovala kar dr. Milivojevića, predvsem zate bi bila to zanimiva izkušnja. Sicer pa se pari redko odločajo za prave, korenite spremembe, predvsem ker se ne zgodijo čez noč. Gnilih zakonov, polnih laži in sprenevedanja je veliko, razvez prav tako. Najlaže se je ločiti in menjati partnerje, ker se tebi ni treba nič spremeniti. Neodogovorno in s kriglom piva lahko do konca življenja izigravaš pravega moškega.
Če se pa že moraš v tej močvari družine in interesov vsakega izmed vas odločiti, ti svetujem, da udariš po mizi in naj obvelja tvoja. Če si že tako želiš časov, ko je bila glavna moška beseda, to naredi. Ne cincaj, bodi moški, kot misliš, da je pravi moški. Vsaj nekaj naredi iskreno, jasno, pošteno, tudi če bo narobe. Tako ali tako potrebuješ svojo izkušnjo, vsak izmed vas jo! Boš videl, kaj bo, sprejmi odgovornost!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije