LASJE

Denis Toplak si je oddahnil: premagal plešavost

Objavljeno 15. junij 2020 12.23 | Posodobljeno 15. junij 2020 12.57 | Piše: Tomaž Mihelič, Foto osebni arhiv

Izguba las marsikaterega moškega spravi v obup, a ne zmagovalca šova Kmetija, ki je v življenju premagal že marsikateri izziv, tokrat pa se je odločno spravil tudi nad plešavost in postal ambasador za spodbujanje moških, ki so z izgubo las izgubili tudi samozavest. Zaupal nam je blagodejnosti in pasti posega, po katerem je na novo zaživel.

Dr. Acar je Denisu najprej zarisal mesto, kamor bo presadil lase. Cena je odvisna od površine plešavosti. Poseg do približno sedemdeset odstotkov glave s šamponi, nadstandardno nastanitvijo, tamkajšnjimi prevozi znaša 2100 evrov.
Soočanje z največjo nočno moro, ki tare vsakega drugega moškega, zahteva ogromno energije. Tudi Denis Toplak se ni mogel ogniti stresu, ko je v ogledalu opazil, da postajajo njegovi lasje vse redkejši.
image
Spanje je prvi teden mogoče le na takšnem vzglavniku.

»Že od nekdaj sem imel višje čelo, a ob vrnitvi iz prvega resničnostnega šova sem opazil, da mi na sredini lasišča manjka šop las. Bil sem zaskrbljen, čeprav se je stanje počasi izboljševalo, vse dokler se mi na čelu niso začeli delati moškim dobro znani zalivčki. Moral sem se znajti, kako zakriti plešavost. Tako sem si ob strani puščal daljše lase, da sem si lažje oblikoval pričesko. Ljudje tega niso opazili, ampak jaz sem vedel, da je pleša vedno višja,« se spominja neprijetnega izpadanja las.

Kot bi sadili solato

Ni se sprijaznil s tem, da bo postal gologlav, zato je začel iskati rešitev. »O presaditvi las sem že razmišljal, toda zelo težko je najti res kakovostno storitev. Ugotovil pa sem, da je to področje najbolje razvito v Turčiji. Spoznal sem nekaj fantov, ki so imeli pozitivne izkušnje, in kar nisem mogel verjeti, kako gosto so jim presajeni lasje prekrili lasišče, kjer se je prej bohotila pleša. Dobil sem naslov klinike v Istanbulu, z njimi navezal stike in že na letališču so me prepričali s prijaznostjo, saj so me pričakali in pospremili v hotel,« opisuje eno svojih najlepših izkušenj doslej.

Od pričakovanj in vznemirjenosti je komaj zaspal in naslednje jutro ga je na kliniki že čakal eden največjih strokovnjakov na tem področju, dr. Acar. »Pregledal je plešaste dele na glavi in mi razložil, koliko las bi mi lahko vzeli z zadnjega, najgosteje poraščenega dela lasišča. Tistim, ki nimajo dovolj las, vzamejo mešičke tudi iz brade. Seveda morajo na začetku pobriti lasišče, in šele takrat sem zares videl, kako velika je moja pleša. Iz estetskih razlogov sem se odločil, da mi obrijejo kar celo glavo. Za tem vsak lasni mešiček pripravijo in ti ga na predhodno označeno mesto vtikajo drugega za drugim. Postopek je podoben sajenju solate,« se simpatično nasmehne in nas pouči o tej metodi. »DHI Sapphire tehnologija je metoda presajanja las, ki zagotavlja minimalno poškodbo tkiva, dobro prekrvitev ter hitro okrevanje. Najpomembnejše pa je, da zagotavlja naraven in gost videz las,« izvemo iz prve roke.

Samo brez panike!

Celotni poseg traja dobrih osem ur in je zaradi lokalne anestezije povsem neboleč. Nato pacienta z vzglavnikom za udobnejši počitek na letalu odpeljejo nazaj v hotel.

»Dobil sem stroga navodila, da prvih osem dni ne smem ležati na hrbtu, boku ali trebuhu, ampak z vzglavnikom v polsedečem položaju. Predvsem moraš biti zelo pazljiv, da ne bi prišlo do kakšnega močnejšega fizičnega stika z mestom posega, ker lahko poškoduje presajene lase. Naslednje jutro so me vnovič pospremili na kliniko in sledilo je prvo pranje glave z rahlim polivanjem vode in posebnim šamponom. Tega dobiš še za domov, da nadaljuješ nego, opremijo pa te tudi z vitamini za hitrejšo rast las. Kako zelo so zavzeti, dokazuje tudi to, da jim moraš redno pošiljati fotografije, s katerimi spremljajo napredek. Po dvanajstem dnevu sledita obvezni obisk frizerja in prvo klasično pranje glave z masažo,« nas popelje skozi najintenzivnejši del presaditvenega procesa. Nato pride čakanje na rezultat.
»Na smeh mi gre vsakič, ko se pogledam v ogledalo!«


»Vsa panika je odveč, saj ne gre za ponesrečen poskus, pri katerem ti čez dva do tri mesece lasje odpadejo. To je pričakovano, kajti šele potem ti začnejo poganjati novi lasje in iz meseca v mesec jih je več. Po polovici leta doseže gostota petdeset odstotkov, kar je že zelo vidno, v enem letu pa lahko občudujemo maksimalen rezultat. Zanimivo je tudi to, da ti zagotavljajo desetletno garancijo pod pogojem, da redno pošiljaš fotografije za spremljanje napredka,« nas opremi z informacijami.

Pazite na šarlatane!

Marsikdo dvomi o tem posegu, saj preprosto ne more verjeti, da je kaj takšnega sploh mogoče, in se raje skriva pod kapami ter lasnimi vložki. Javno izpostavljanje borbe proti plešavosti pa dobiva vedno večjo razsežnost, saj se že mladi fantje borijo z zgodnjim izpadanjem las. »Pomembno je na glas govoriti o temah, ki so za marsikoga še tabu. Zdaj lahko tudi sam povem, da tako vrhunskega rezultata nisem pričakoval niti v najboljšem scenariju. Na smeh mi gre vsakič, ko se pogledam v ogledalo, povrnila pa se mi je samozavest in tudi notranje sem pomirjen. Ne bi mogel sprejeti boljše odločitve in k temu sem spodbudil veliko moških z enako težavo. Odziv na družabnih omrežjih je izjemen in marsikdo se je že vrnil s podobno izkušnjo. Turška klinika mi je ponudila zastopništvo za Slovenijo in s ponosom pomagam fantom in moškim pri premagovanju plešavosti. Večina se mi javlja na profil na instagramu Cosmedica.slovenia, kjer sem jim na voljo za vsa vprašanja,« je odločen Denis, ki pa opozarja tudi na pasti.
Zbogom, pleša!


»Podobno kot pri drugih posegih je bistvenega pomena izbira prave klinike. Nekateri se odločajo glede na ceno, a je zaradi delikatnosti posega to v večini primerov tudi slabše. Vendarle gre za glavo in pazite, komu zaupate lasišče, saj vam lahko v najslabšem primeru celo uničijo tako imenovano donatorsko mesto, od koder vzamejo lasne mešičke. S tem pa si naredite nepopravljivo škodo. Tudi vedno več žensk se odloča za tak poseg in sreča po dokončnem rezultatu je nepopisna,« še pribije postavni Štajerec in zaključi, da je bila to nedvomno ena njegovih najboljših sprememb v življenju.
 
Deli s prijatelji