ZVEZDANINA MODROST

»Daje mi dodatni denar in zadnjič sva se tudi prvič dala dol«

Objavljeno 27. april 2019 14.16 | Posodobljeno 27. april 2019 15.01 | Piše: Zvezdana Mlakar

Spoštovana Zvezdana! Sem mlado, okroglo kmečko dekle, 20 let sem stara. Študiram v Ljubljani, redno, pridno. Dodatni zaslužek služim tako, da pazim otroke. Skoraj eno leto delam pri družini, bogati, lepi, pazim eno leto staro deklico. Mož in žena sta lepa, urejena, skoraj vsak večer hodita ven, na treninge, večerje, zabave, v gledališče, bogato me plačata in upam, da te ne bereta. Jaz lepo zaslužim, ona mi večkrat podari obleke, torbice, čevlje, tako da so vse moje sestre oblečene kot bogate gospodične. Ker sem bolj močna, zame pridejo v poštev samo čevlji in torbice. Vsega imajo, hišo, avte, vikend ... Tudi na vikend me vzameta in tam pazim punčko cele dneve. Meni je v veselje, sem na morju, z njimi jem zdravo hrano, kopamo se v bazenu ... Zlatnino, denar, vse puščata, kjer pade z njiju, in mene je včasih kar strah vsega tega. Ne mika me, da bi kaj vzela, to bi bil zame smrtni greh. Če bi slučajno kaj zmanjkalo, tudi če bi onadva založila, bi bila kriva jaz, kajne? Ampak bistvo je drugje. Ta moj delodajalec, ta lepi, zagoreli moški, oče deklice, ki jo čuvam, je vrgel oko name. Mimogrede se me dotika, v bazenu na morju me gnete v vodi, gleda ženo in pod vodo počne razne stvari z mano. Jaz kar otrpnem. Ne vem, kaj mi je, ampak mi je všeč, začela sem sanjati o njem. Ponoči na vikendu včasih pride in me liže po telesu, da sem vsa nora, pokriva mi usta, da ne diham preglasno. Daje mi dodatni denar in zadnjič sva se tudi prvič dala dol. Dogaja se nekaj, kar mi je všeč in kar mi ni všeč. Kar ježim se, ko gre mimo, komaj čakam, da ga vidim. Ne bi rada dala odpovedi, a se mi zdi, da bi bilo to najbolje, kaj ti misliš? Ankica

Zvezdana MLakar FOTO: Dejan Nikolic
Ljuba moja Ankica!
Ja, ja, ja, pot pod noge in beži, beži, beži, kar te noge nesejo! To bi bilo vse, kar bi ti odgovorila, preprosto, jasno in iskreno. Kar pišeš, je, kot bi se dogajalo v filmu, ne v resničnem življenju. Je vse to res ali imaš bogato domišljijo?

Kaj sprašuješ mene, kar njega vprašaj! Iskreno, jasno, neposredno. Naj ti ne bo nič nerodno. Se samo heca s tabo? Kaj njegovo obnašanje pomeni?

Pravzaprav me niti ne zanima, ali je vse res ali ne, sem pa zadnjič slišala podobno zgodbo ... Mogoče si pa mlade damice vse to želite?

Piši dnevnik, analiziraj svoje občutke, opisuj jih, zapisuj svoje sanje ... Drsiš v razmerje, ki ti lahko prinese samo težave. Če nič drugega, se boš zatreskala, ampak moški tvojih sanj je zaseden. Zanj si igrača, lepa, okrogla, naivna igračka. Strl ti bo srce, mogoče te bo naučil posteljnih igric in je mogoče tudi dober ljubimec, ampak ali si tega zares želiš? Pri vseh fantih tega sveta si ti res želiš moškega, ki ga v resnici sploh ne poznaš, ne veš, kaj razmišlja, kakšne vrednote ima? Si želiš omamnega bogastva, ki ni tvoje, ki ti je nedosegljivo? Vse to je samo privid in nič od tega zate ni resnično.

Pa sanjajva. Tip se je zaljubil vate, pripravljen se je ločiti in zaživeti s tabo. Ti študiraš, njega ni cele dneve, ker dela, zvečer hodita na treninge, skupaj pazita njegovega otroka, ga vzgajata, hodita na žure, kjer ti nikogar ne poznaš, družba je starejša, mondena, ti se ne počutiš dobro ... Vzdržuje te, nekaj časa ga to zabava, kupuje ti drage obleke, hodita na vikend in prej ali slej najameta varuško ...

Me prav zanima, kako bi se počutila ob njej? Prepričana sem, da bi ti zletelo skozi glavo, da moraš paziti! Globoko v tebi je informacija, da tip v resnici ni 'varen', avantura, ki si jo privošči s tabo, je dvorezni meč. Ta trenutek ti je lepo, si brez obveznosti, časa imaš veliko, imaš svoje sanje, kaj boš, ko boš doštudirala, delaš preskoke iz kmečkega v mondeno okolje novopečenih bogatašev in je vse zanimivo. A svetovi med vama bi potrebovali resnično močno in iskreno ljubezen, da bi se lahko povezali v srečno partnerstvo. Srečno partnerstvo ni pravljica, ni film ...

Sicer pa imava pred nosom rešitev! Kaj sprašuješ mene, kar njega vprašaj. Iskreno, jasno, neposredno. Naj ti ne bo nič nerodno, prav takšna, kot si, iskrena, mlada, nepokvarjena, prav takšna vprašanja mu postavi. Se samo heca s tabo? Kaj njegovo obnašanje pomeni? Povej mu, kaj čutiš, kako se počutiš, razkrij mu svoje dvome. Predvsem pa ga vprašaj, ali se misli ločiti, če ni srečen? Ker pojasnila si dolžna tudi njegovi ženi, saj delaš tudi pri njej, tudi ona je tvoj delodajalec. Ženska ti zaupa. Ali tudi ne in si lahko celo del njune igre, danes res ne veš več, kako je ljudem lahko dolgčas.

Veš, iskrenost je tvoja največja moč. Povej mu, da ti ne misliš lagati, se pretvarjati in igrati podlih iger. Bodi jasna, ničesar ne moreš izgubiti. Če se je tudi on zatreskal vate, bosta skupaj odletela v lepše življenje, vse ostalo pa je beden kompromis, ki si ga ne zaslužiš. Premlada in predragocena si, da bi zadovoljevala lažnive, pokvarjene moške.

Torej piši, sprašuj se, spoznavaj se ... Mogoče pa boš ugotovila, da si rojena za priležnico in da je to tisto, kar bi rada počela v življenju. Jaz bi ti sicer ta status iz srca odsvetovala, saj se iz laži še nikoli ni skotila čista sreča, ampak nikoli ne veš.

Včasih so nas učili, da je za srečo dovolj, če se zaljubiš. Še prej o poroki iz ljubezni ni bilo govora. Danes pa že vemo, da ljubezen za lepo in zadovoljivo partnerstvo ni dovolj. Vse, kar sanjamo, kar smo slišali iz pravljic, je samo uvertura v odnose, ki se jih moramo šele naučiti. Življenje dveh v sreči in harmoniji mora biti podloženo s spoštovanjem, s podobnimi vrednotami, iskrenostjo, močjo resnice in enakovrednim vložkom različnosti. Beri knjige hrvaških avtoric Ivane Šešo in Emine Pršić (Nedostaje? Ne, dosta je!, Šta bajka sastavi, život razstavi, Ljubav, beba, blagostanje i sranje ...) Knjige niso prevedene v slovenščino, a so odlično branje o večnih vprašanjih v partnerskih odnosih.
Vso srečo ti želim! Tvojemu 'delodajalcu' pa eno okrog ušes.
Deli s prijatelji