MasterChef 2016

»Želim si biti najboljši mož in oče. Pa nisem.«

Objavljeno 05. januar 2019 11.22 | Posodobljeno 05. januar 2019 11.28 | Piše: Polona Pirc

Nasmejan, iskren in srčen kuhar Darko Klemen je naš edini MasterChef, ki je zmago oziroma priložnost, ki je s tem prišla, zagrabil z obema delovnima rokama. Vrgel se je v delo, doživljal vzpone in padce in se marsikaj naučil, tako o sebi kot drugih. Dve leti po osvojitvi lovorike je v pripravah na spomladansko odprtje svoje gostilne, med prazniki pa se je posvetil družini.

Darko Klemen želi biti najboljši mož ženi Maji in oče hčerkama Ajdi (11) in Idi (6). Foto Polona Pirc
Dobila sva se v Portorožu, kamor se je Mariborčan preselil že pred 13 leti, Istro in tamkajšnje podnebje ima namreč zelo rad. Tokrat je s seboj prvič pripeljal vso družino; 6-letno Ido, 11-letno Ajdo in ženo Majo, ki se medijski pozornosti sicer najraje ogne. Praznike so preživeli skupaj, kar je najlepše darilo, ki so ga dekleta dobila od Darka.

image
Darko z enim od svojih morskih krožnikov, ki jih je ustvaril letos na svojem Francijevem vrtu. Foto osebni arhiv

»Po dolgem času sem se res posvetil nam in sestri z družino,« pove vedno pozitiven kuhar, ki je v zadnjih mesecih naredil pravo preobrazbo, med drugim je tudi shujšal za opaznih 21 kilogramov. »Več ne bom, tako da izklesanih mišic ne pričakujte, tisto potem ne bi bil jaz, malce mehak moram biti,« se nasmeje, ko pohvalim spremembo.

'Povsod sem bil le jaz'

Pretekli dve leti sta ga veliko naučili. »Spoznal sem, da me je v navalu čustev in dogajanja za nekaj časa tudi malce zaneslo. Ljudje te prepoznavajo, vabila na takšne in drugačne dogodke dežujejo, vsaj pet dni v tednu si po Sloveniji … In v vsem tem dogajanju sem malce pozabil na družino, ženo in hčerki, vse se je dogajalo le okoli mene, povsod sem bil le jaz,« začne zelo iskreno.

»Ne nalašč, a vendar, oddaljil sem se od vseh, še takrat, ko bi lahko, nisem bil z njimi. Ali sem bil v lokalu, na kavi, pač nekje, ne pa z njimi. Pred dnevi sva se z ženo pogovarjala, da se moraš prav zavestno popravljati in opominjati, da te ne zanese, da ne zaideš in se izgubiš. Hitro se ti lahko zgodi, meja je zelo tanka in niti zavedaš se ne, kdaj si jo prestopil,« se zaveda.

image
Darko Klemen želi biti najboljši mož ženi Maji in oče hčerkama Ajdi (11) in Idi (6). Foto Polona Pirc

»Dnevno dobivam vabila na predstavitve, druženja, jaz pa sem takšen, da rad grem,« se nasmeje. »Marsikdaj bi vsaj Majo lahko povabil s seboj, a tudi pomislil nisem, jaz sem pač šel. Še dobro da je tako tolerantna, vseeno pa ne smem preveč preizkušati njenih mej. Treba se je naučiti kontrolirati. Življenje je zanimivo ravno zato, ker te mora doleteti prav vse. Malo te mora tudi pičiti, ker to naredi tvoj karakter, te izkleše,« razmišlja.

Kuha z dušo in srcem

»Kar se dela tiče, sem ugotovil, da delam drugače, kot preostali zmagovalci MasterChefa. Nihče ne živi za to, da cmari in seklja. Šovi tudi močno olepšajo kuharski poklic. Številni ljudje mislijo, da bodo delali najrazličnejše penice, sestavljali jedi in krožnike, da bodo glavni šefi in imeli lepe, moderne uniforme. V resnici je to garanje najmanj po 14 ur na dan, 'švicanje', živčnost, utrujenost. Meni je žena, ko sem pred leti še delal v Kempinskem, ko sem prišel ponoči domov, masirala noge, ker sem imel takšne krče, da nisem mogel spati. Kuharski poklic, če hočeš kaj doseči, zahteva ogromno garanja in odpovedovanja. Ampak jaz res rad kuham, z dušo in srcem, in to se pozna na končnih jedeh,« pove. Veliko vrat mu odpira tudi njegova pozitivna energija. »Vsekakor, marketinga nisem bil vešč in se ga še učim. Moja odprtost in srčnost sta bili za marsikoga kar šok. Ne poznam pravil komuniciranja, a sem se ljudem vseeno prikupil s svojo pristnostjo, nekaj moje energije pa so videli tudi že na televiziji,« pove.

»Življenje je zanimivo ravno zato, ker te mora doleteti prav vse.«

Zmaga v šovu in dober glas, ki se je razširil o njem, so prinesli številne ponudbe za delo v restavracijah. »Lahko bi delal marsikje, najbolj goreče in vztrajno se je zame potegoval Luka Jezeršek. Razmišljal sem že celo o selitvi z družino v Ljubljano, a se kljub res zelo dobremu plačilu nisem odločil za to. Priznam, rad sem vodja, kreativen po lastnih željah, in ne prenašam najbolje avtoritete. Imam občutek, da sem kot sam svoj veliko bolj svoboden, čeprav to pomeni več vložene energije, hkrati pa mi nihče ne daje opore oziroma ne ščiti mojega hrbta. Seveda je tu družina, a za svoje morebitne napačne odločitve bi plačal sam,« ne skriva.

image
Darko Klemen želi biti najboljši oče in mož ženi Maji in hčerkama Ajdi (11) in Idi (6). Foto Polona Pirc

»V teh dveh letih nisem obogatel, imamo pa pri mojih 36-letih svoje stanovanje, kupil sem parcelo za Francijev vrt, to bo ostalo družini. Pa tudi opremo za gostilno Mamo Maričko sem že sproti kupoval, kuhinja je tako že opremljena. Sem pa spoznal tudi ogromno ljudi, ki mi radi priskočijo na pomoč in ponudijo dobre pogoje za sodelovanje, in tega sem res vesel,« našteje. Kakšni ljudje pa so mu sicer všeč in kakšni ne? »Všeč so mi odkriti ljudje, starejši od mene, z izkušnjami, od katerih se lahko kaj naučim. Pa nasmejani, ki imajo tak smisel za humor, da je treba malce pomisliti. Ne maram ljudi, ki imajo kotičke ust obrnjene navzdol, tak res ne moreš biti,« se nasmeje.

Za ženo in hčerki bo naredil vse

Tačas dela marsikaj, od cateringov za najrazličnejše naročnike do tega, da kuha na dogodkih, vodi Francijev vrt, svoje delavnice na Dvoru Jezeršek, tam je tudi eden od predavateljev kuharske akademije. »Moje delavnice so zelo prodajane, vodim tudi team buildinge za velika podjetja, za zavarovalnice in še koga,« pove.

image
Darko Klemen kot vsak dober chef prisega na domačo zelenjavo in zelišča, zato ima ob hiši velik vrt. Foto osebni arhiv

»Najlepše je sicer delati pri Jezerškovih, ker imam pri roki prav vse, najbolj naporen pa je za zdaj catering, saj moram nabaviti in tudi vzeti s seboj kup najrazličnejših pripomočkov, sestavin … Tudi zato komaj čakam, da bom imel svojo gostilno,« se nasmeje. In kakšne so še njegove želje? »Želim si biti najboljši mož in oče. Pa nisem. Res je, da se z leti človek uči, če ima voljo in če mu to nekaj pomeni. Za ženo in hčerki bi naredil vse. Ne bi, bom! Zdaj sem na primer že boljši, kot sem bil pet let nazaj. Seveda si želim tudi zdravja za vse nas, če bo to, pa bom imel res vse,« zaključi z značilnim nasmehom in iskricami v očeh. 
Deli s prijatelji