MEH NA MEH

Vražji jo še skrivajo, Peklenski že razkrivajo

Objavljeno 18. februar 2020 13.06 | Posodobljeno 18. februar 2020 13.06 | Piše: Mojca Marot

Malce nenavaden naslov, mar ne? Govorimo o dveh narodno-zabavnih ansamblih na naši sceni z najbolj nenavadnima imenoma. Prvi so Vražji muzikanti, drugi pa Peklenski muzikanti. A to ni edino, kar imajo skupnega.

Vražji muzikanti so se s težkim srcem poslovili od Saše Zamernik, a bodo kmalu razkrili, katera pevka jo bo nadomestila. FOTO: osebni arhiv
Oboji so kvintet, tako Vražji kot Peklenski pa so začeli izključno kot moška zasedba. Pri obojih pa se je to spremenilo, saj so ugotovili, da je lahko repertoar veliko širši in žanrsko bogatejši, če imajo pri sebi vokalistko. Vražjim muzikantom se je zato konec leta 2018 pridružila in vražjo druščino polepšala pevka Saša Zamernik, ženska z izjemnim vokalom in čudovitim stasom.

image
Simpatična temnolaska je nova članica Peklenskih muzikantov. FOTO: osebni arhiv
To se jim je hitro obrestovalo, saj so se v novi postavi lani udeležili festivala Slovenska polka in valček s skladbo Misel nate ne zaspi, ki je na koncu postala najlepši valček prestižne prireditve. Opazil pa jih je celo eden najuspešnejših producentov, Raay, in jih povabil na natečaj Volkswagen špila. Tudi tam so močno izstopali, zato jim je zaupal pesem Po domače al' drugače, ki je bila uvodna špica omenjenega natečaja.

Zagotovo jo poznate, saj gre njen zven zelo dobro in hitro v uho. Saša se je konec leta od fantov poslovila, ker bo postala mamica, zato se je njihova čudovita skupna zgodba kar malo prehitro končala. Vražji so se seveda takoj podali v iskanje nove pevke. Menda so bili uspešni, a njenega imena še ne želijo razkriti. Seveda pa upamo, da bodo še naprej tako vražji in uspešni, kot so bili doslej.

Zanimivo je, da so brez pevke svojo glasbeno pot leta 2009 začeli tudi Peklenski muzikantje, ki imajo zelo podobno ime. Ker so inovativni in navihani, so fantje menili, da jim takšno ime najbolje pristaja. Vsak igra več inštrumentov, zato so nastopi začinjeni s primerno dinamiko, med ljudi pa vnašajo ravno prav dobre volje in zabave. Peklenski muzikantje so doma iz različnih koncev Slovenije, sedež njihovega pekla pa je na Miljah pri Šenčurju.

image
Peklenski muzikantje so z veseljem oznanili, da imajo odslej v svojih vrstah tudi pevko – Lidijo Križnik. FOTO: osebni arhiv
In kdo so pravzaprav? Harmonikar in klaviaturist je Jernej Gašperlin, prvi steber ritem in solo sekcije je Klemen Brečko, basist in baritonist Blaž Prašnikar, trobentač in bobnar Jan Grčar, klarinetist in saksofonist pa Jernej Korbar. Pred kratkim so medse sprejeli simpatično pevko Lidijo Križnik, ki se je mnogi spomnimo kot članico Ansambla Iskrice, pozneje pa Frajerk, ki jih danes ni več.

Lidijo so fantje spoznali pred dvema letoma v Poletnem gledališču Studenec, kjer so skupaj nastopili v predstavi Lepo je biti muzikant, ki so jo nekoliko spremenjeno ponovili tudi lani. Pozneje so skupaj nastopili še na več drugih prireditvah in zabavah tako doma kot v tujini, predvsem v Nemčiji in na Hrvaškem. Zato ni čudno, da se je med njimi spletla posebna vez, lahko bi celo rekli, da je preskočila iskrica, ki jo je Lidija ohranila od svojega nekdanjega ansambla. Tako so se odločili, da pot nadaljujejo skupaj. Cilji in pričakovanja so visoki, za začetek so že posneli skladbo in videospot, ki ju bodo predstavili v teh dneh. Snujejo pa že nove skladbe, s katerimi se bodo prijavljali na festivale.
Deli s prijatelji