MEH NA MAH

Razpeta med službo, petjem in ličenjem

Objavljeno 11. julij 2019 22.24 | Posodobljeno 11. julij 2019 22.24 | Piše: Mojca Marot

Urško Lužar ljubitelji narodno-zabavne glasbe poznajo kot odlično pevko. Pred kratkim se je poslovila od Ansambla Jureta Zajca, v čast pa si šteje, da je z Ansamblom Saša Avsenika posnela pesmi za album, ki je izšel za njihove nemško govoreče oboževalce. Ob redni službi in glasbi, ki ostaja njen hobi, pa je opravila vrsto tečajev za ličenje in številne glasbenike ureja za nastope in snemanja.

Urška Lužar
Urška zase pravi, da je bila kot deklica zelo navihana, odraščala pa je ob sestrah, ki sta bili od nje starejši devet in enajst let. »Pogosto sem kakšno ušpičila, predvsem pa se nikogar nisem bala in sem brez zadržkov pozdravljala tudi policiste in se pogovarjala z njimi,« se spominja Urška.

image
S sestro Martino, prav tako pevko
Pa tudi tega, da je s sosedom na stopnicah pred hišo pogosto pela takratno uspešnico Ne reci nikdar in se s stricem in sestro učila plesati valček in polko v jedilnici stare mame. »Od takrat izredno rada plešem, nekaj časa sem bila tudi del folklorne skupine Šumnik iz Borovnice. Dokler nisem plesišča zamenjala za oder, pa tudi vmes in pozneje, sem na veselicah veliko preplesala in naučila plesati prenekaterega sramežljivca. In še danes nekateri radi pridejo pome na veselicah,« pravi simpatična Urška, ki je odraščala na kmetiji, kjer je bilo vedno veselo in glasno.

»Najlepše pa je bilo poleti, ob spravljanju sena in pobiranju pridelkov, ko ni bilo šolskih obveznosti,« pravi dekle, ki si je denar za oblačila, čevlje, kolo in prvi glasbeni stolp prislužila sama, z obiranjem ameriških borovnic. V njeni družini je veliko glasbenih talentov, sama je v glasbeni šoli igrala prečno flavto, njeni največji vzornici pa sta pevki Bernarda Mihelič iz vrst narodno-zabavne glasbe, na zabavni sceni pa Nuša Derenda.

image
Urška z Anjo Zajc in člani Ansambla Jureta Zajca na koncertu v spomin na Nika Zajca.
Ni čudnega, da je v glasbene vode zašla tudi sama in obiskovala učne ure solo petja. Štiri leta je pela v Ansamblu Zakrajšek, pozneje Namig in nazadnje v Ansamblu Jureta Zajca. Slednega sta z majem z basistom Petrom Merelo po nekaj letih zapustila, preostali člani pa z novo ekipo, pevko Majo Berce in basistom Matejem Kregarjem, ustvarjajo naprej in jim oba želita obilo uspehov. »Sama sem se za to odločila zaradi prezaposlenosti s službo in drugačne vizije glasbenega in skupinskega dela,« pravi Urška, ki je zaposlena kot specialna in rehabilitacijska pedagoginja na OŠ Jožeta Krajca na Rakeku.

»Hkrati si v prihodnje želim ustaljenega družinskega življenja. Bom pa ostala aktivna v glasbi in petju in bom še pela priložnostno, nadomeščala porodniške in podobno. Skratka, ostala bom odprta za vse, kar me bo v življenju doletelo. In morda z leti najdem ravnovesje med stvarmi, ki jih rada počnem, in službo, v kateri bom lahko nadgrajevala vse svoje talente. Petje je dar in hkrati del mene,« pravi Urška, ki se je priložnostno odzvala tudi povabilu Saša Avsenika in z njegovim ansamblom posnela ploščo za nemško govoreče poslušalce.

image
Urška Lužar
»Projekt je bil zahteven, še posebno ker ne govorim nemško, hkrati pa sem med snemanjem zbolela za gripo in bila skoraj dva tedna brez glasu,« nam je zaupala Urška, ki je bila del projekta skupaj s Kajo Humski. Urška se profesionalno ukvarja tudi z ličenjem in za nastope in snemanja liči številne glasbenike. Letos pa je v njeno življenje v trenutku, ko jo je najbolj potrebovala, vstopila še psička Vita, mešanka, ki je takoj osvojila njeno srce. Z njo zdaj obiskuje pasjo šolo.

»Je kar pestro,« pravi dekle, ki meni, da se vsaka stvar, poznanstvo ali dogodek v življenju zgodijo z določenim namenom. Zato ostaja odprta za nove priložnosti in si ob sebi želi le iskrene, odprte in zaupanja vredne ljudi, od katerih se uči in ob njih raste.
 
Deli s prijatelji