MEH NA MAH

Preteklo leto bi najraje izbrisala

Tudi glasbeniki se srečujejo z različnimi tegobami, kot je smrt najbližjih. V takih trenutkih je težko stopiti na oder in zabavati ljudi. In v takem nehvaležnem položaju se je lani znašla Meta Smolič, pevka dolenjskega Ansambla Azalea, ko je izgubila mamo.
Fotografija: Meta Smolič med snemanjem enega od videospotov.
Odpri galerijo
Meta Smolič med snemanjem enega od videospotov.

Nekoliko skrivnostna Meta Smolič pravi, da o sebi ne govori rada. Za njo je težko leto, v katerem se je morala posloviti od mame, ki jo je neizmerno podpirala in ji stala ob strani. »Zelo jo pogrešam. Vsaj enkrat na teden grem k babici, ki me še povezuje z njo. Res je, da so solze že redkejše, a v prsih še vedno tišči in boli. Moja babi pravi, da ni nikoli tako hudo, da ne bi moglo biti še huje. Kar tudi drži. A če bi lahko, bi leto 2018 kar izbrisala,« se nam odpre Meta, ki je velika zaščitnica in ljubiteljica živali.

Kužki so Metina največja ljubezen.
Kužki so Metina največja ljubezen.

Tudi zato, ker se ji živali smilijo, je vegetarijanka, doma pa ji delajo družbo trije kužki, Mini, Honey in Živa, ki so različnih pasem in značajev. »Neizmerno jih obožujem,« pravi Meta, ki jutro vedno začne s kavo. »Sreča je, da delam šele v popoldanskih urah, saj lahko zato zjutraj malo dlje spim,« nam zaupa smeje. Dopoldan izkoristi tudi za to, da malo pospravi po stanovanju in si uredi misli, nato pa zadiha s polnimi pljuči.

Člani Ansambla Azalea so poleg Mete Smolič še Luka Adamič, Alen Malnar in Gregor Sotošek.
Člani Ansambla Azalea so poleg Mete Smolič še Luka Adamič, Alen Malnar in Gregor Sotošek.

Dobesedno. Vodi namreč skupinske vadbe in tako spodbuja ljudi, naj se več gibajo. »Preveč ljudi ima čezmerno telesno težo in vesela sem, če mi uspe, da se mi pridružijo in izgubijo kak kilogram,« pravi Meta, ki je že kot deklica veliko plesala in pela. Pela ji je tudi mama, a pravi, da najboljšega posluha ni imela.

Najpogosteje je prepevala z dedkom, medtem ko je njen ati v avtomobilu vedno poslušal kasete Lojzeta Slaka ali priljubljeno dolenjsko radijsko postajo. »Zato sem tudi jaz v avtu vzljubila narodno-zabavno glasbo,« pravi Meta, ki se spomni tudi, da je kot mala deklica solato jedla kar z rokami, sicer pa je bila nežna in jokava. »No, če bi vprašali mojo šest let starejšo sestro, sem bila tudi najbolj siten otrok na svetu. Razlika v letih je bila med nama enostavno prevelika, zato se do vstopa v srednjo šolo sploh nisva razumeli. No, danes je drugače. Sploh pa sem to, kako lepo je imeti sestro, spoznala tudi, ko nama je lani umrla mama, saj je dobro, da v takih trenutkih nisi sam,« priznava Meta.

Meta običajno ne nosi narodne noše, a jo bomo kmalu videli v njej. V oddaji Slovenski pozdrav se bo pridružila članom Ansambla Cik-Cak, ki se bo med zadnjimi boril za uvrstitev v finale.
Meta običajno ne nosi narodne noše, a jo bomo kmalu videli v njej. V oddaji Slovenski pozdrav se bo pridružila članom Ansambla Cik-Cak, ki se bo med zadnjimi boril za uvrstitev v finale.

V osnovni šoli je pela v pevskem zboru in vodila šolske prireditve. Končala je nižjo glasbeno šolo za elektronske klaviature ter igrala tudi prečno flavto in kitaro. Poklicna pot jo je nato vodila na srednjo vzgojiteljsko šolo in do študija razrednega pouka. Še bolj kot petje in igranje je oboževala ples, a staršem čas ni dopuščal, da bi jo vozili na vaje v Novo mesto.

Tudi pri folklori si je želela plesati, a je to ostala njena neuresničena želja. Ko je nekega dne slišala, da ansambel Azalea išče pevko, se je prijavila na avdicijo in bila izbrana. Zanjo je bil to šok, saj pravi, da je pela zelo slabo. A tako slabo očitno ni bilo, sicer je fantje zagotovo ne bi sprejeli medse. So pa vsi zelo disciplinirani in zanesljivi, alkohola ne poznajo, predvsem pa so vsi najprej ljudje, šele nato glasbeniki, kar je zelo pomembno. In tako so začeli nizati prve uspehe in se zapisali med uspešne in prepoznavne narodno-zabavne ansamble.

Meta Smolič med snemanjem enega od videospotov.
Meta Smolič med snemanjem enega od videospotov.

»Tudi sama glasbo najpogosteje poslušam v avtu, kjer nastajajo tudi moja besedila in melodije, ki so trenutno še pri meni, a skrbno posnete. Sicer pa obožujem prav tako mir in tišino, čeprav se to morda sliši čudno,« pravi pevka, ki obožuje tudi kuhanje, če le ima čas za to. A škatel sladkorja in napol pripravljenih jedi pri njej ne boste našli, saj je zagovornica zdrave prehrane.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije