ODLOČNA

Poroki je rekla ne, otroka pa si želi

Objavljeno 11. oktober 2018 10.31 | Posodobljeno 11. oktober 2018 10.31 | Piše: Anita Krizmanić

Odločna Špela Grošelj.

Na porokah se odlično zabavata, a si je sama ne želita.
Še danes velja stara vraža, da je ženska, ki ulovi poročni šopek, naslednja kandidatka za poroko. Špela Grošelj, ki je pred kratkim ujela tretjega, pa pravi, da iz te moke ne bo kruha.
image
Gregor in Špela sta strastna pohodnika in popotnika, ki bi rada še marsikaj doživela.

»Mislim, da ta vraža pri meni ne velja, ker bi morala že tretjič stati pred matičarjem, a čisto nič ne kaže na to. Razen tega, da imam za nekaj časa v stanovanju novo dekoracijo, ta šopek ne pomeni nič,« nam je v smehu priznala Špela, ki se je s svojim
Gregorjem udeležila poroke skupnih prijateljev, na kateri sta se odlično zabavala, vendar ju ni zamikalo, da bi si tudi sama kdaj obljubila večno zvestobo.
image
Čez dve leti si Špela želi postati mamica.

»Moj fant ni najbolj naklonjen pavšalnim običajem,« iskreno prizna Špela in dodaja, da se zaveda, da je bilo včasih porok veliko in da gre za lep običaj, a da se časi spreminjajo. »Nekoč je bilo logično in pričakovano, da se bosta dva, ki sta skupaj, poročila. To danes ni prav pogosto, veliko več je 'koruznikov', poroka je za marsikoga izgubila pomen. Kar se mene tiče, mi obljube, kot je 'dokler naju smrt ne loči', ne more dati noben papir. Jaz verjamem, da se razmerje oziroma ljubezen gradi drugače, ne s poroko. Bi pa se poročila izključno in samo zaradi zabave, ker vem, da bi pri naju trajala vsaj tri dni,« v smehu doda Špela, ki se ji zdijo tudi priprave na poroko izjemno zabavne.
»Mama me
sprašuje po
dojenčku,
ker bi rada
dočakala vnuka.«


Pred leti je bila namreč z nekdanjim zaročencem tudi sama tik pred tem, da zakorakata pred oltar. »Najboljši del je bilo načrtovanje, torej kakšna bo glasba in podobno,« se spominja. Razume, da ženske poroko dojemajo kot čudovit dan in dogodek, toda sama je prepričana, da se da lepo in v harmoniji živeti tudi brez papirja.

Kdaj bo dojenček?

Dejstvo je, da danes tako kot Špela razmišlja vedno več mladih, a težave se po navadi pojavijo, ko začnejo starši pritiskati na otroke, češ, zdaj bi bil že čas, da bi se poročili, ustalili in si ustvarili družino. »Pri meni ni tega, saj ne prihajam iz klasične družine. Moja mama ni bila poročena, živeli sva sami in do poroke nima nobenega posebnega odnosa. Me pa seveda sprašuje po dojenčku, ker bi rada dočakala vnuka. Imela me je pri 41 letih, stara je 74 let in logično je, da si želi vnuka ali vnukinje, pa ne zato, ker bi se to spodobilo, ampak ker bi bila rada nekoč babica, in nama z Gregorjem vedno prigovarja, da bi bila midva odlična oče in mama.«

Pa jo bosta uslišala?

»Otroka še ne načrtujeva, saj sva skupaj šele eno leto in bi rada še veliko stvari doživela in uresničila svoje želje. Trenutno si vsega tega ne predstavljam početi z otrokom, ki pa si ga seveda želim. Toda šele čez dve leti,« nam zaupa Špela, ki pa se zaveda, da takšnih stvari človek ne more povsem načrtovati. »Mogoče ne bo čisto tako, da bom takrat rekla: 'Zdaj bova pa imela otroka.' Nikoli ne veš, kaj vse se lahko zgodi. Če mi je namenjen, odlično, če ne, tudi v redu. S tem se ne obremenjujem, je pa dejstvo, da se s takšnimi zadevami obremenjuje okolica.«
image
Na porokah se odlično zabavata, a si je sama ne želita.

Tistim, ki ji pošiljajo tudi zasebna sporočila, ali bo postala mamica in kdaj, pa sporoča, naj jih nikar ne skrbi zanjo, saj bo že poskrbela zase. »Najbolj mi gre na živce, ko ljudje komentirajo o kakšnem paru, zakaj nimata otroka, se sprašujejo, ali jih sploh lahko imata, in podobno. Mogoče pa jih nočeta! Poznam veliko parov, ki so se odločili, da jih ne bodo imeli. Midva sicer nisva med njimi, ampak vsekakor si še ne prizadevava za družino,« je iskrena Špela, ki navihano doda, da ima občutek, da bo okrog 35. leta postala mamica.
Leta 2011, 2015 in letos ji je uspelo ujeti šopek, vendar poroke ne bo!


»Nekoč bi bila pri teh letih že stara za otroka, toda meni se zdi, da bi bilo to idealno.« Tako kot Špela otroke obožuje tudi njen Grega. »Oni pa njega! Kamorkoli prideva, ga oblegajo. A se mu, tako kot meni, nikamor ne mudi. Toliko stvari si želiva videti in bova še malce počakala. Ne pa preveč,« pove za konec.
 
Deli s prijatelji