ŠOKIRAN

Super očka Avdić: Moral sem zaščititi svojega sina

Objavljeno 09. december 2018 07.22 | Posodobljeno 09. december 2018 07.33 | Piše: Tomaž Mihelič

V razvpitem primeru domnevnega spolnega nasilja med šolarji OŠ Prule je na stran nekdanjega ravnatelja Dušana Merca stopil tudi Denis Avdić. Šokiran nad dejstvom, da je inšpektor ovadil ravnatelja, ker je želel pred nasilnežema zaščititi dekleti, nam je razkril, kako se je spopadal s podobnimi primeri, ko je bil še policist. Zaupal nam je tudi neprijetno situacijo, ko je moral zaščititi svojega sina, in na koncu še razkril, kdo je najbolj vznemirjen pred rojstvom novega družinskega člana.

Pri Avdićevih je že vse nared za novega člana, ki bo čaroben december naredil še bolj prazničen.
Prvak Radia 1 Denis Avdić je eden tistih, ki brez zadržkov izrazi svoje mnenje, in zato ni nič nenavadnega, da se je aktivno vključil v aktualni primer spolnega nasilja med osnovnošolci.
image
Pri Avdićevih je že vse nared za novega člana, ki bo čaroben december naredil še bolj prazničen.

»Razhudilo me je dejstvo, da se preganja človeka, ki je naredil pravilno potezo, ko je nepridiprava iz devetega razreda izključil iz šole. S tem je zavaroval ubogi dekleti in morebitne nove žrtve. Zaradi svojega pogumnega, predvsem pa korektnega postopanja se je znašel pred sodiščem, kar daje napačno sporočilo vsem drugim. Odgovorni bi morali že zdavnaj ustaviti postopek proti gospodu Mercu, da tega še niso naredili, me skrbi in žalosti,« pove voditelj, ki v primeru obravnave ne namerava demonstrirati pred sodiščem.
image
Denis ve, kako pomembno je zaščititi svojega otroka, zato se je v primeru ravnatelja angažiral in v svoji oddaji na Radiu 1 širi zavedanje o preprečevanju podobnih situacij. 

»Veliko se jih je javilo, da bodo odšli pred stavbo, kjer se bo delila pravica, in prav je tako. Sam lahko največ naredim pred radijskim mikrofonom, zato sem se tako aktivno vključil v spremljanje tega primera,« izvemo iz prve roke.

To je absurd!

Sicer pa je vloga očeta tudi njega že spravila v neprijeten položaj, ko se je moral zavzeti za svojega otroka. »Moral sem zaščititi sina in se pri tem brzdati, da mi čustva niso zameglila razuma, vendar o tem ne mislim govoriti, ker me je vse skupaj pošteno vrglo iz tira. Ne gre za to, da je treba znoreti in narediti kaj neprimernega, čeprav se starši v okoliščinah, ko so ogroženi naši najmlajši, zlahka spremenimo v zveri. A pomembno se je zbrati in dobro premisliti, kako se bomo odzvali, saj se hitro zgodi, da otroka z napačno odločitvijo še bolj zaznamuješ. Povsem naravno je, da ga želiš zaščititi, nekateri to počnejo na očeh javnosti, midva z ženo sva to storila brez medijskih pritiskov in na srečo brez vidnih posledic,« je ogorčen nad primerom, ki mu je za nekaj časa obrnil svet na glavo.
»Naš Tim bo dobil najlepše božično darilo.«
 
Življenje in delo na policiji sta ga oplemenitila z izkušnjami, na katere se lahko zanese, ko se znajde v neljubih situacijah. Tudi v podobnem primeru, kot ga je doživel ravnatelj, bi Denis instinktivno zaščitil šibkejše. »V uniformi sem videl najrazličnejše primere nasilja, celo nad najmlajšimi, kar te kot človeka pretrese in razjezi. In potem se zgodi nekaj tako absurdnega, kot se je gospodu Mercu, da je na koncu on očrnjen, čeprav je zelo mirno in profesionalno odreagiral, brez kančka agresije.
»Jaz bi nemudoma poklical starše in zadevo prijavil policiji ...«


Učenca je poslal domov, ker sta med športnimi aktivnostmi v Atlantisu grobo napadla dekleta, jih tunkala, in medtem ko so bila pod vodo, nad njimi izvajala spolno nasilje. Ni šlo za otročje dviganje krilc ali mimobežno otipavanje. V tem primeru bi lahko hitro prišlo do usodnih posledic, celo utopitve. Zato še enkrat vse čestitke Mercu, da je razumsko in pogumno postopal. Jaz bi nemudoma poklical starše in zadevo prijavil policiji, kajti živimo v drugačnih časih, ko se za vsako stvar grozi z odvetniki in sodiščem,« izkaže zaskrbljenost nad vse pogostejšimi grožnjami učiteljem in ravnateljem.

Komaj čaka na bratca

Medtem ko se Denis zavzema za pravico, pa se vse bolj približuje zelo pomemben datum za njegovo družino. Okoli božiča se bo namreč ta povečala za še enega člana, česar se najbolj veseli sin Tim. »Pri naju z Ano ni pretiranega vznemirjenja, saj nama drugega kot čakanje ne preostane (nasmešek). Zaradi malce bolj zapletene nosečnosti se bo otrok rodil s carskim rezom, zato ne bom smel biti zraven. A kljub temu nimam občutka, da sem prikrajšan, ampak samo upam, da se bo vse dobro izteklo. Tim se bratca neizmerno veseli, ker bo dobil najlepše božično darilo, ki si ga otrok lahko zaželi, čeprav sploh ne ve, kaj ga še čaka. Ampak tudi to je dragocena življenjska izkušnja, iz katere se bo veliko naučil, predvsem pa spoznal zakonitosti prilagajanja, deljenja in pristne bratske ljubezni,« zaključi s starševsko modrostjo.
 
Deli s prijatelji