IGRA PRESTOLOV

Kaj nas učijo junaki kultne serije?

Objavljeno 21. maj 2019 21.22 | Posodobljeno 21. maj 2019 21.22 | Piše: A. J.

Modrosti iz Igre prestolov. 

»Ko zapade sneg in zapiha ledeni veter, bo volk samotar umrl, trop pa bo preživel,« hčeri položi na srce Ned Stark.
Zadnji del Igre prestolov se približuje z nadzemsko hitrostjo. Z njim se bodo priljubljeni junaki sicer poslovili z malih zaslonov, a modrosti, ki nam jih je prek glavnih likov zaupal avtor zgodbe George R. R. Martin, bodo ostale z nami za vedno.

Težke preizkušnje nas krepijo

Arya Stark: »Modrica je lekcija in vsaka lekcija nas naredi močnejše.«
image
»Modrica je lekcija in vsaka lekcija nas naredi močnejše,« verjame Arya Stark.

Da nas težke preizkušnje ne smejo zlomiti, temveč nas morajo utrditi, smo v Igri prestolov lahko spoznali več kot enkrat na primerih različnih junakov. Med tistimi, ki so nam nauk podali najbolj jasno, je bila vsekakor Arya. Pogumna hči Neda Starka je bila na začetku pripovedi zgolj deklica, ki se je skrivaj učila bojevanja, neusmiljeni udarci usode pa so jo izklesali v neustrašno, nepremagljivo bojevnico in življenjsko zmagovalko.

Poraženci postanejo zmagovalci

Daenerys Targaryen: »Veš, kaj me je vsa ta leta v izgnanstvu držalo pokonci? Vera. Ne vera v bogove, mite in legende, ampak vera vase.«
image
Daenerys je vera vase vodila na poti od žrtve do zmagovalke.

Tudi popolnoma podrejeno bitje, ki ga mučijo, prodajo, posilijo in oskrunijo, lahko postane vladar ali bolje vladarica, če se le zave svoje prave vrednosti in najde izgubljeno samozavest. Kraljica zmajev Khaleesi, sprva krhka osebica, popolnoma podrejena bratu, po smrti vsiljenega ji moža in mrtvorojenem otroku preraste v močno, odločno žensko, zmožno voditi svoje može v zmagovite boje.

Podpiraj svoje

Cersei Lannister: »Več ljudi ljubiš, šibkejši si. Ne ljubi nikogar razen svojih otrok.«
image
Cersei Lannister bi za krvne sorodnike naredila vse.

Čeprav so vrednote Cersei Lannister pogosto vprašljive, ima junakinja zagotovo eno dobro lastnost, zvesta je svojim ljudem. Krvno sorodstvo ji pomeni vse in tistim, ki jih ima rada, stoji ob strani do zadnjega diha ne glede na to, kakšni so v resnici. Ko gre za njene otroke, je popolnoma slepa: vse jim je dovoljeno in vedno jim je odpuščeno. Možu Robertu na začetku dogajanja zagrozi, da ga bo ubila, če bo pri vzgoji sina Joffreyja še kdaj uporabil silo.

Bodi to, kar si

Tyrion Lannister: »Nikoli ne pozabi, kdo si, saj svet zagotovo ne bo pozabil.«
image
»Nikoli ne pozabi, kdo si, saj svet zagotovo ne bo pozabil,« je prepričan Tyrion.

Pritlikavec Tyrion Lannister si nikoli ne meče peska v oči, ampak se vselej pogumno sooči z resnico. Tudi o svoji pojavi si ne dela utvar, kar mu pogosto pomaga, da se tudi iz najbolj nevarnih okoliščin izvleče s celo kožo. Z nasvetom, naj sprejme to, kar je, pomaga tudi Jonu Snowu. Ko si ta prizna, da je pankrt, začne navsezadnje ceniti otroštvo, ki ga je bil deležen.

V težkih časih je treba držati skupaj

Ned Stark: »Ko zapade sneg in zapiha ledeni veter, bo volk samotar umrl, trop pa bo preživel.«
image
»Ko zapade sneg in zapiha ledeni veter, bo volk samotar umrl, trop pa bo preživel,« hčeri položi na srce Ned Stark.

V dobrih časih si lahko privoščimo biti vsak na svojem bregu, ko pa pridejo težki časi, preživijo le tisti, ki držijo skupaj. Besede, ki jih Ned pove hčerki Aryi v enem od prvih delov serije, se pozneje izkažejo za še kako resnične.

Ni le ene rešitve

»Različne poti vodijo do istega gradu.«
Igra prestolov nas uči, da lahko do istega cilja pridemo na različne načine. Ni pomembno, kakšna je pot, pomembno je, da se pomikamo naprej, in prej ali slej bomo dosegli tisto, kar si želimo oziroma kar nam je usojeno. Med junaki Igre prestolov se to še posebej potrdi na primeru Jona Snowa.
 
Deli s prijatelji