ZVEZDANINA MODROST

Kaj naj naredim, da naredim red in me žena neha kastrirati?

Spoštovana! Berem vas in spremljam, za mojo ženo ste dobesedno idol. Sva 'mlada' oče in mama, srednješolsko izobražena, imava dva otroka, 7 in 10 let stara sinova, še kar dober zakon, prepirava se samo zaradi vzgoje. Mene zanimajo tudi filozofija, politika, star sem 42 let. Žena je 10 let mlajša, lomi ga pri vzgoji sinov, da se mi meša. Vse jima prinese k riti, če padeta, se poškodujeta, joče z njima, dela domače naloge namesto njiju, na internetu sta lahko ure in ure, vse jima dovoli ... Jaz sem zmaj in začeli so skrivati pred mano stvari, s katerimi se ne strinjam. V vse, kar rečem, se vtika, vse dela po svoje, na izlete hodijo sami, kuha samo za otroke, jaz pa sem lahko lačen. Mulca ne delata nič, nič ne slišita, samo jezikata. Doma imam torej samostojno ženo, ki živi za otroke in službo. Če kaj rečem, bi se kar ločila. Pri nas bi se pari kar ločevali, otroke pa k... gleda. Kaj naj naredim, da naredim red in me žena neha kastrirati? Pavel
Fotografija: Zvezdana MLakar FOTO: Dejan Nikolic
Odpri galerijo
Zvezdana MLakar FOTO: Dejan Nikolic

Spoštovani Pavel!
Kar slišim vas, kako na glas nergate, vaše pikre pripombe, in sploh ne razumem, kako ste lahko napisali, da imate še kar dober zakon. Vaš zakon, vaše partnerstvo je katastrofa! To ni nič, niti kvalitetno sobivanje. Morate biti kar zaverovani vase, da tega ne vidite, ker danes pač niso časi, da bi vzeli bič v roke in z njim vse skupaj spravili v red. S pritoževanjem in na silo ne boste nikogar spremenili, niti z lepo besedo, ker nikogar ne morete spremeniti in spraviti v red, če si on sam tega ne želi. Poskusite spremeniti sebe, pa boste videli! Zagotovo me boste vprašali, zakaj bi spreminjal sebe, saj je z mano vse v redu. Tako mislijo tudi drugi zase in imajo pravico, da tako mislijo. Kdo pa ste vi, da je z vami vse v redu in lahko sodite, kaj je prav za druge?!

Najprej razčistiva, kaj je za vas partnerstvo, zakonska zveza. Sta se z ženo pogovorila o tem? Vas vidi kot glavo družine? Ali se pogovarjata? Katere so vajine skupne vrednote?

Današnja družina ne bo preživela, če ne bo vlagala v kvalitetne odnose in prevzemanje odgovornosti. Danes ni več ženina dolžnost, da kuha, skrbi za otroke in moža in opravlja družinska dela. Danes pripombe v slogu 'jaz pa sem lačen' ne preživijo več. Danes je ženska obremenila sebe do onemoglosti, enostavno preveč za normalnega človeka, zato tudi dela napake, na kakšnem področju popusti.

Staromoden si, siten, zaverovan vase in svoj prav in mislim, da se ti ne piše dobro. Vedno bolj boš zagrenjen, jezen, izgubil boš stik s sinovoma in zgodila se bo velika škoda. Tudi žena bo izgubila sebe, kompas, kaj je res dobro za otroke, tudi ona bo vedno bolj jezna nate, naslanjala se bo na sinova in vzgojila dva nova nezrela moška.
Vsi štirje boste izgubili, vajina mladiča bosta dobila napačna 'navodila', kaj je partnerstvo, potem bo še več ločitev ...
Ne želim pametovati, moralizirati, dobro vem, da ni nobenega haska od tega, rekel boš, da sem zmešana baba, in trmasto vztrajal pri svojih stališčih in pričakovanjih.

Pravkar sem prebrala čudovito knjigo Modrost volkov, v njej avtorica opisuje preprosto delovanje volčjega tropa. Volk je žival, nima vseh psihosocialnih znanj kot človek, a ustroj, delovanje tropa priča o mnogo večji čustveni ineteligenci, kot jo trenutno zmore človek. Trop vodita vodilni volk in vodilna volkulja, po navadi ostaneta skupaj vse življenje, v vodilni vlogi se izmenjujeta – volkulja vodi trop, ko mu je potrebna intuicija. Ne prepirata se, kdo vodi, vse poteka naravno. Volkovi skrbijo za mladiče in stare volkove. Vzgajajo jih izkustveno. Med njimi ni boja za prevlado, za to, kdo ima prav ...


Gre za preprosta pravila, pri čemer vsi delujejo v skupno dobro. Gre za spoštovanje, in če ga zmorejo volkovi, pa kakorkoli že rečemo temu živalskemu obnašanju, bi ga morda zmogli tudi mi, ljudje. Kaj ni zanimivo, da volk, ko pride z lova, ko ulovi plen, pravzaprav povabi svoj trop na kosilo, ne pa da se vrže na travo in čaka, da se bo volkulja trudila za njegovo hrano. Včasih so volkulje boljše v lovu od volkov, in takrat one prevzamejo pobudo, s tem ni nič narobe. Volkovi se tudi veliko igrajo, stari in mladi, na igro pa odrasli ljudje popolnoma pozabimo.
Knjiga je polna modrosti in povabil, da premišljujemo o svojih življenjih, vrednotah, ljubezni.

Vse, kar ti lahko rečem, je, da se vzemi v roke. Pomiri se, vzemi list papirja in si napiši, kaj pričakuješ od zakona, žene ... Potem si zapiši, kaj so tvoje dolžnosti in dolžnosti drugih. Pri tem upoštevaj, da ženske danes nismo več materialno odvisne in da je želja vsakega izmed nas, da bi bil slišan in viden. Prevzemi svoj del odgovornosti tudi konkretno, razbremeni ženo in vstopi v družino z vso energijo in ljubeznijo, ki jo premoreš. Za začetek ti poskrbi za šolske obveznosti svojih otrok. Postani v resnici steber miru, tolerance in modrosti. Če boš zmogel sebe premakniti iz tečajev svojih navad, se bo vse spremenilo. Resnično močni ljudje ne filozofirajo, kaj in kako morajo drugi, oni so s svojim zgledom največji navdih.
Vse dobro,

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije