HOLLYWOODSKA ZGODBA

Ilkina hollywoodska zgodba: Njenih sedem veličastnih vrnitev

Objavljeno 17. februar 2019 15.23 | Posodobljeno 17. februar 2019 15.24 | Piše: Drago Perko
Šest poškodb kolena, sedem veličastnih vrnitev in suvereno ubranjen naslov svetovne prvakinje v smučarski formuli 1. Bere se kot scenarij za hollywoodsko zgodbo, kjer bi se med filmom solze v kartončku nehote spajale z ostanki načo sira ...
To še ni film, ampak so le drobci iz življenja 28-letne Mariborčanke, nasmejane in zaljubljene Ilke Štuhec, prvakinje najbolj divje in najhitrejše tekme na svetovnem prvenstvu v Areju. Nekje se je že zapisalo, da se Ilka ne more tolikokrat poškodovati, da se ne bi spet in spet vrnila. Pa saj je kot mačka, ki vedno vešče pristane na nogah.
image
REUTERS !!!Ali

No, včasih boli, a Ilka gre prek tega. Zadnjič je bolelo jeseni 2017. Ves svet je bil njen, olimpijske igre pred vrati, do tja pa odprta avtocesta za zlato. Nesrečen trening slaloma v Pitztalu je terjal gromozanski davek. K vragu je šlo koleno.

»Kriva sem!« si je po Ilkini hudi poškodbi k srcu gnala mama Darja in si hotela na hrbet naprtiti še eno breme. Mama z velikim M. Vse za otroka, ki mu hoče le dobro. Pa Ilka? Grizla je, mlela in se borila.

Rojena zmagovalka

»Ilka je izjemna športnica, ki v sebi skriva ogromno moč. To zna izraziti na dan tekmovanja. Je rojena zmagovalka, šampionka, to je tudi dokazala. Premore velikansko psihološko moč in željo. V smučanju pa je našla šport, ki ga ima neskončno rada,« o svoji varovanki in njeni sanjski vrnitvi po hudi poškodbi kolena razmišlja trener Gregor Koštomaj.
image
Ilki ob strani vedno stoji prijateljica in kinezologinja Anja Šešum in nič drugače ni bilo ob vrnitvi v domovino.

Ko ga vprašam, ali je verjel v uspeh, me malce postrani pogleda. Odgovor skoraj ni več potreben. Verjel je, zato so delali, garali, se tudi skregali. To vero in upanje je premogla tudi Ilka, čutila pa je, da ji ekipa sledi, zaupa. Da so na isti valovni dolžini, čeprav ni bilo zagotovila, da so ji v Švici koleno uredili, kot je treba. Zdaj je jasno, da so v deželi svizca delo opravili izjemno. To je bil nujen, ne pa zadosten pogoj, da se je začela kovati Ilkina medalja. Ničkolikokrat je bilo treba vstati ob 4. uri in iti na mraz do kosti.
image
Profimedia, Zuma Press - News

Pa v Sloveniji trening smuka sploh ni mogoč, čeprav imamo svetovno prvakinjo od leta 2015 dalje, najprej Tino Maze, potem Ilko. Povedano drugače: za trening smuka je potrebna tujina, daleč od doma, vse to pa spet stane ... »Ni lahko. Vsakogar kdaj kaj negativnega prizadene. A se vedno znova vračamo,« pravi Koštomaj, da se, tako kot se za prave družine spodobi, tudi oni kdaj grdo pogledajo. Čeprav je bila Ilka poškodovana, so zadnje leto trdo garali. In se veliko naučili.
image
Igor Štuhec je za hčerko stiskal pesti pred televizijo, v Zagrebu pa je šampionko pričakal s šopkom rož.

Pri čiščenju misli in soočanju z vsemi izzivi je pomagala tudi psihologinja Tanja Kajtna, ki jo je v Ilkino ekipo pripeljal prav Koštomaj, ki je s cenjeno strokovnjakinjo sodeloval, ko je bil še trener v Bolgariji. Tanja je Ilki pomagala tudi v času poškodbe, ki športniku odvzame možnost, da se bori, ko ne (z)more delati tistega, kar najboljše zna.

Bistven je fokus

»Športnik po poškodbi zelo redko najprej poišče športnega psihologa. Najprej iščejo zdravnika in fizioterapevta, že s tem je precej dela, ker sistem v Sloveniji ni urejen, čeprav se vsi trudijo. To je dejstvo. Velikokrat je poškodovani prepuščen samemu sebi. Najprej poskrbi za fizično rehabilitacijo. Psihologi so vključeni, če smo že prej sodelovali s športnikom,« uvodoma pove Tanja Kajtna.
Je kot mačka, ki vedno vešče pristane na nogah.


»Imamo pa psihologi lahko veliko vlogo pri rehabilitaciji, saj pomagamo usmerjati pozornost na trenutne procese, ne da bi športniki razmišljali, kje so bili in kam hočejo. Fokus usmerjamo na to, kar se dogaja zdaj, da se spodbudi predanost procesu rehabilitacije,« nadaljuje psihologinja, ki je ob tem jasna, kaj narediti s poškodovanim športnikom: »Čim prej je treba usmeriti pozornost v rehabilitacijo in prilagoditi cilje. Pa saj cilje spreminjamo vsi. A v tem primeru gre za večjo spremembo ciljev, ne le za kakovostno izvedbo, ampak za preusmeritev pozornosti in drugačno strukturo ciljev. Prej se to zgodi, manj je trpljenja in večja je verjetnost, da bo rehabilitacija učinkovita.«
V slogu izjemnih pokerašev so odigrali 'all-in' in dobili.


Pri Ilki je bila. Vložek je bil velik, Ilka in ekipa pa so v slogu izjemnih pokerašev odigrali 'all-in' in dobili.

Okolje za vrnitev

»Delali smo! Garali smo. Če delaš v taki ekipi, drugače ne gre. Vsi smo vedeli, kaj je jasen cilj. In sodelovali: od fizioterapevta do trenerja. Ilka je po poškodbi vedela, da se želi vrniti na vrh. Naša naloga pa je bila, da ji zagotovimo okolje za optimalno delo,« je o Ilkini vrnitvi na šampionsko stopničko razmišljala Anja Šešum, kinezologinja in Ilkina zaupnica.
Verjeli so, zato so delali, garali, se tudi skregali.


Predvsem pa je jasno, da svetovna prvakinja živi v zrelem okolju, kjer so okoli nje odrasli in razumni ljudje, vključno z očetom Igorjem in njegovo partnerico, priznano fizioterapevtko Darjo Kramberger, ki je po poškodbi skrbela za Ilkino koleno. To zmorejo in znajo le zreli, profesionalni ljudje, ki so Ilki omogočili, da je spet razprla krila. Leti, dekle, leti, naj ti nihče več ne pristriže peruti!
 
Deli s prijatelji