MEH NA MAH

Gorenjka, predana glasbi

Naši narodno-zabavni ansambli v medijih običajno nastopajo kot celota, le redkokdaj izpostavimo kakšnega posameznika. Tokrat pa jo. In to pevko, ki poje, tako se zdi, že vse življenje, trenutno pa je članica Kraškega kvinteta in prepeva v duetu z legendarnim Bracem Korenom.
Fotografija: Kraški kvintet z Anko in Bracem. Foto: Mojca Marot
Odpri galerijo
Kraški kvintet z Anko in Bracem. Foto: Mojca Marot

Vrsto let na glasbenih odrih videvamo simpatično Anko Čop, ki ni le odlična pevka, pač pa že dolgo mamica in babica sedemletni vnukinji Maši in štiriletnemu Ažbetu, čeprav je sama še vedno videti skoraj kot najstnica. Doma je iz Dovja pri Mojstrani, od koder poti vodijo v osrčje Triglavskega narodnega parka, zato je kraj postal pomembno izhodišče za planinske ture v Julijske Alpe.

Kot mnogi domačini tudi Anka rada planinari in smuča, še najraje pa – tako se zdi – poje. In čeprav smo jo najpogosteje videli v narodni noši, je po duši, tako pravi sama, pravzaprav rockerka. S Kraškim kvintetom je pela, še preden se je pridružila Slovenskim muzikantom, s katerimi je bila od vseh pevk najdlje njihova članica, in sicer skoraj devet let. »Ko mi je bilo rosnih 23 let, pa sem pela pri Gorenjcih in bila del tiste zadnje generacije, preden so razpadli. Takrat je bila tam še
Sonja Gaberšček, s katero sva skupaj peli,« nam pove Anka, ki pa ji ni tuja nobena glasbena zvrst. Kar deset let je zato sodelovala tudi z zabavnim triom Tip top.

Iz železarne za mikrofon

Zanimivo pa je, da je Anka po izobrazbi metalurški tehnik, zato si je pet let delovne dobe pridelala v jeseniški železarni, za tem pa se odločila za 'svobodo' in začela delati na radiu Triglav Jesenice. »Tam sem bila radijska tehnica in hkrati glasbena urednica kar 20 let. In tam sem tudi spoznala Braca Korena. Pa mi je enkrat rekel, če bi z njim posnela eno skladbo. Za tango je šlo z naslovom Ljubezen je bila. In to je bila tudi prva pesem, ki smo jo posneli s Kraškim kvintetom,« se še dobro spomni Anka, ki je potem z Bracem pela tudi v Ansamblu Jožovc, pozneje preimenovanem v Hišni ansambel Avsenik. Nato se je pridružila Slovenskim muzikantom, pri katerih je pela skupaj s prav tako legendarnim Rudijem Trojnerjem. Pred nekaj leti pa se je od tega odličnega ansambla poslovila in se pridružila Kraškemu kvintetu. Čeprav se je zdelo, da je vmes tudi malo glasbeno pavzirala, temu, pravi, ni tako. »Jaz venomer pojem, večinoma v duetih. Med drugim sem v duetu pela tudi s Hajnijem Blagnetom in številnimi drugimi,« nam zaupa Anka, ki se je solopetja učila pri profesorici Olgi Jež, soprogi Jakoba Ježa, pozneje pa še pri Nadi Žgur. In kako ohranja svoj mladostni videz, jo pobaramo? »Nedvomno glasba pomlajuje, seveda le če ni vmes kakšnih drugih nepotrebnih snovi,« še pravi Anka, ki ob tem priznava, da življenje vsakomur prinese na pot različne pritiske, križe in težave, s katerimi pa se ljudje spopadajo na različne načine. Eni jih prenašajo laže kot drugi, če je vmes glasba, pa lahko to zelo pomaga. Sploh, če imaš glasbo iskreno rad.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije