MEH NA MAH

Glasbeniki obožujejo narodno nošo

Narodne noše so skrbno izdelano oblačilo, do katerega imajo nekateri glasbeniki, in na srečo jih ni malo, zelo poseben, spoštljiv odnos. In tako je tudi prav. Marsikdo pravi, da se šele, ko obleče nošo, počuti kot pravi muzikant.
Fotografija: Tija in Gaj Sovič sta ponosna na svoji narodni noši. Foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Tija in Gaj Sovič sta ponosna na svoji narodni noši. Foto: osebni arhiv

Nedavno so se v Kamniku odvijali tradicionalni, že 48. Dnevi narodnih noš. Pravi praznik za vse, ki si oči radi spočijejo na ljudeh, ki oblečejo bodisi tradicionalno gorenjsko, najbolj razširjeno, bodisi katero drugo. Čeprav tudi pri nas ne manjka narodno-zabavnih ansamblov, ki so oblečeni v narodne noše, pa se s sosedi Avstrijci ne moremo primerjati. Pri naših severnih sosedih in v nemško govorečih deželah na splošno namreč ni nič nenavadnega, da mladi in tudi manj mladi ob vsaki večji prireditvi in praznikih oblečejo tako imenovane dirndle. A tudi pri nas najdemo izjeme, ko starši že otroke navajajo na to, da je obleči narodno nošo nekaj posebnega. Eden takih je glasbenik Aleš Sovič, harmonikar ansambla Pajdaši, ki se s hčerko Tijo  in sinom Gajem za Dneve narodnih noš obleče v narodno nošo. Tudi letos se tej tradiciji niso izneverili.
Harmonikar Rok Traven, letošnji prejemnik 13. pokala narodnih noš, vselej za nastope obleče narodno nošo. Foto Kamnik info
Harmonikar Rok Traven, letošnji prejemnik 13. pokala narodnih noš, vselej za nastope obleče narodno nošo. Foto Kamnik info

Ko smo ga vprašali, kako mu uspe otroka prepričati, da je obleči nošo nekaj lepega, nam je povedal: »Moja tašča Darja  je že vrsto let članica Društva narodnih noš Domžale, prav tako je bil član njen pokojni mož. Moja oče in mama plešeta pri folklori in tudi onadva prenašata to kulturno dediščino na mlajši rod. Žal moja partnerica Damjana  letos ni imela časa, da bi jo oblekla, in tako je njena noša ostala v omari. Mi trije pa smo si jo nadeli in spet obiskali Kamnik, kjer smo se z veseljem sprehodili v sprevodu.« Ob tem Aleš prizna, da strošek žal res ni majhen, še posebno ker otroci rastejo. Tako ima njegov sin Gaj oblečen že tretji komplet noše, za hčerko Tijo pa poskrbi kar tašča, ki ji šivanje ni tuje. Glede na to, da Aleš igra harmoniko, smo ga pobarali še, ali imata tudi otroka kaj glasbenih genov. »Tudi, ampak Tija v Glasbeni šoli Domžale igra klavir, Gaj pa evfonij,« nam je še zaupal Aleš.
Aleš Sovič, harmonikar Pajdašev, s hčerko Tijo in sinom Gajem v narodni noši. Foto: osebni arhiv
Aleš Sovič, harmonikar Pajdašev, s hčerko Tijo in sinom Gajem v narodni noši. Foto: osebni arhiv

V okviru kamniške prireditve je tudi letos potekalo tradicionalno harmonikarsko tekmovanje za pokal narodnih noš, na katerem se je večina harmonikarjev prav tako odela v tradicionalna oblačila. Letošnji absolutni zmagovalec je postal Rok Traven, ki je ponosno dvignil 13. pokal narodnih noš, na drugo mesto se je uvrstil Benjamin Krhin, na tretje pa Nejc Pirc. Naj ljudski godec je postal Matic Jeraj, ki je letos že osvojil tudi pokal Postojnske jame. Tekmovanje je sicer potekalo v štirih kategorijah in je bilo zmagovalcev več, v skupini do 10 let je bil najboljši Jure Cerar, od 11 do 16 let Matic Jeraj, od 16 do 45 let Rok Traven, nad 45 let pa Stane Makovec.
,

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije