VZTRAJNOST

Ga prepoznate? Po resničnostnem šovu popolna preobrazba

Objavljeno 10. avgust 2018 18.50 | Posodobljeno 10. avgust 2018 23.49 | Piše: Anita Krizmanić
Aleš Hrvatin Lujko je bil najtežji tekmovalec prve sezone šova The Biggest Loser Slovenija, a tudi eden najbolj priljubljenih.
Aleš je shujšal neverjetnih 110 kilogramov. FOTO: osebni arhiv
Dobrovoljen, sproščen, neobremenjen, hkrati pa trdno odločen, da bo korenito spremenil življenje, se je lani prikupil številnim gledalcem. Že takrat si je zastavil cilj in ga tudi dosegel. svojo telesno težo je namreč prepolovil in je danes skoraj neprepoznaven.

»Moje življenje se je s šovom spremenilo za sto odstotkov,« nam zaupa 38-letni Primorec, ki se je pred trenutkom, ko se je razgalil pred vesoljno Slovenijo, večinoma zadrževal v hiši, ves čas jedel in gledal televizijo. »Zdaj pa me skoraj nikoli ni doma, ljudje me ustavljajo, končno sem postal samozavesten in zgovoren, televizije pa ne prižgem več,« je Aleš ponosen nase in na vse, kar je dosegel po dolgih letih, ko se ni mogel gibati in opraviti niti najnujnejših opravil.

image
Aleš v časih, ko je tehtal več kot 200 kilogramov. FOTO: osebni arhiv

»Ko sem prišel domov, sem bil trdno odločen, da nikoli več ne bom zašel na stara pota. Vse skupaj me je zelo motiviralo, glavno vodilo pa je bilo seveda zdravje. S staro telesno težo ne bi zdržal prav dolgo,« pravi Aleš, ki se danes počuti tako dobro kot še nikoli v življenju. »Nimam nobenih težav več, imam veliko kondicije in moči,« se pohvali. Nekaj kilogramov je izgubil že pred šovom, nekaj v njem, ostalo pa, ko so ugasnile kamere. »Od trenutka, ko sem začel hujšati, sem izgubil polovico telesne teže, torej 110 kilogramov,« nas osupne s podatkom. Hujšati je zdaj nehal, njegova telesna teža pa se je ustavila pri 114 kilogramih. »Trenutno delam na mišični masi in se s kilogrami ne obremenjujem več, saj se imam pod nadzorom in se počutim psihično močnega.«

Fitnes je postal njegov hobi

Aleš nam zaupa, da njegov jedilnik trenutno sestavljajo meso, riž in jajca. »Najraje imam jajca na tisoč in en način, seveda pa obožujem tudi meso in zelenjavo. Sladkarijam se izogibam, prav tako izdelkom iz bele moke,« pove. Če se že pregreši, najraje poje sladoled. »Vendar temu niti ne pravim pregreha in se zaradi kakšne kepice tu pa tam ne obremenjujem, saj se na treningih trudim porabiti kalorije, ki jih zaužijem,« doda Aleš, ki se v telovadnici trikrat na teden poti z osebno trenerko Majo Ujčič, še dvakrat tedensko pa trenira sam.

image
Še nikoli ni bil srečnejši. FOTO: osebni arhiv

»Fitnes je postal moj hobi in uživam v njem!« pove zadovoljno simpatični Primorec, ki vsem, ki se počutijo tako, kot se je nekoč on, svetuje, naj nikoli ne obupajo. »Zmage se dosegajo v najtežjih trenutkih. Ne popuščajte, ne lotevajte se najrazličnejših diet, začnite se gibati, jejte raznovrstno hrano. Začnite že danes in nikoli ne prelagajte stvari na jutri!«

»Zmage se dosegajo v najtežjih trenutkih.«

Dodatno motivacijo mu daje žena Anja, s katero sta skupaj že petnajst let, danes pa sta sanjski tim tudi zato, ker skupaj trenirata in pripravljata zdrave obroke. Ob koncu Aleš pove, da je zastavljene cilje že dosegel in da si nove postavlja sproti. »Pomembno je le, da živim zdravo in se gibljem, vsake toliko časa pa si postavim kakšen nov izziv, kot je denimo spust z ziplinom, rafting ali skok s padalom. Pravzaprav vse, česar prej nisem mogel početi,« se zasmeji Aleš in nam zaupa, da si želi opraviti tečaj za prehranskega svetovalca, poleg tega pa imata z nekdanjo sotekmovalko Majo Cimermančič tudi facebook skupino #aktivirajse, v kateri motivirata ljudi, jim svetujeta in organizirata različne dogodke. »Skupina ima več kot 5500 članov,« je ponosen Aleš, ki še nikoli ni bil bolj zaposlen.

image
Z ženo Anjo, ki mu že 15 let stoji ob strani v dobrem in slabem. FOTO: osebni arhiv

Ta mesec se odpravlja na Snežnik kar od doma, iz vasice Kuteževo pri Ilirski Bistrici. »Kar pomeni 35 kilometrov in 1400 metrov nadmorske višine,« se nevsakdanjega izziva veseli Aleš in poziva vse, ki si želijo malce avanture, naj se mu pridružijo pri podvigu. Na pot se bo odpravil konec avgusta, točen datum pa bo objavil na svojem profilu na facebooku.
Deli s prijatelji