Čas za šparglje

Ljubitelji špargljev smo prišli na svoj račun. Zadnja leta so pri nas pravi kulinarični hit, iz njih pripravljamo juhe, omake, priloge, lahko jih kuhamo, dušimo ali pečemo v pečici z drugo zelenjavo. Če jih imamo na vrtu, jih nabiramo sproti, če jih kupujemo, bodimo pozorni na svežino. Porabiti bi jih morali najpozneje v enem tednu po nabiranju, še bolje pa v dveh ali treh dneh. Na www.odprtakuhinja.si smo izbrali nekaj receptov, ki naj vam polepšajo aprilske dni. Pa dober tek!
Fotografija: polenta, šparglji, kosilo
Odpri galerijo
polenta, šparglji, kosilo

Ješprenjčkova rižota s šparglji

Slastna rižotka iz bisernega ječmena, ki ji da več teksture in okusa kot klasični riž. V nežni pomladni kombinaciji špargljev in graha.
Biserni ješprenj je dodatno obdelan, brez trdega zunanjega ovoja, nekako obrušen. Zaradi tega je kuhan hitreje in je malo manj žvečljiv. To je oblika, ki jo drugje po svetu bolj uporabljajo, po sestavi je precej podoben pšenici. Posebno priljubljen za rižote je v sosednji Italiji.
šparglji, vršički spargljev
šparglji, vršički spargljev

Sestavine (za dva ali tri)
• 200 g bisernega ječmena
• 1 čebula, 3 stroki česna, peteršilj
• 0,5 l jušne osnove
• pest graha, pest špargljev
• sol, poper, parmezan, žlička masla
Priprava
1. Špargljem odrežemo trdi del stržena, ostanek narežemo na kolobarje. Vršičke prihranimo.
2. V posodi na žlici olja popražimo sesekljano čebulo, dodamo česen, špargljeve kolobarje in sesekljan peteršilj.
3. Biserni ječmen operemo pod tekočo vodo in dodamo v posodo. Zalijemo z jušno osnovo, zavremo in na šibkem ognju kuhamo 20–25 minut, dokler ni ječmen skoraj kuhan. V posodo dodamo zamrznjen grah in špargljeve vršičke, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo še 5–10 minut, da se zelenjava zmehča in ječmen skuha.
4. V ječmen naribamo parmezan, dodamo žličko masla, vmešamo in postrežemo.
Popolna omleta s šparglji
V družbi sočne omlete si jih lahko omislimo že za zajtrk, lahko kosilo ob skledi solate ali večerjo. Omleta je ena najpreprostejših jedi, ki pa jo je kljub temu treba pripraviti z veliko ljubezni. Ostati mora sočna!
omleta s šparglji
omleta s šparglji

Sestavine za eno omleto
• 6 špargljev
• 3 jajca
• 0,3 dl smetane za kuhanje ali sladke smetane
• 30 g masla
• sol, poper po okusu
• dodatki za serviranje: parmezan

Priprava
1. Šparglje operemo in jim odtrgamo oziroma olupimo spodnje, bolj olesenele dele. Narežemo jih na največ centimeter velike koščke.
2. Maslo segrejemo na rahlem do zmernem ognju. Nanj stresemo šparglje in jih svetlo pražimo, samo toliko, da se malo zmehčajo.
3. Ta čas dobro razžvrkljamo jajca, dodamo smetano in sol in jih stepemo do konca.
4. Ponev odstavimo z ognja, vlijemo jajca in narahlo vse premešamo. Vrnemo na ogenj in ogenj malo povečamo. Po vrhu popramo.
5. Ko jajca ob robovih in nato še proti sredini omlete zakrknejo, desni rob prepognemo proti sredini, nato še levega.
6. Omleto postrežemo takoj. Po želji jo posujemo z nastrganim parmezanom.
Šparglji s polento
V tem primeru jih ni treba blanširati, le očistimo in olupimo jih ter poljubno narežemo. V zamrzovalniku jih lahko hranimo do 10 mesecev.
RIŽOTA S ŠPARGLJI, GRAHOM METO
RIŽOTA S ŠPARGLJI, GRAHOM METO

Sestavine
• 200 g polente
• šopek špargljev
• 1 žlica masla
• 10 dag svežega sira ali fete
• oljčno olje, sol, poper
• šopek peteršilja
• češnjev paradižnik

Priprava
1. Šparglje očistimo, narežemo na 2–3 cm dolge koščke in kuhamo nekaj minut v vodi, ki smo ji dodali sol, poper in oljčno olje.
2. Polento kuhamo po navodilih. Preden je kuhana, dodamo sir, sol, poper, sesekljan peteršilj, maslo in šparglje ter dobro premešamo.
3. Stresemo v pomaščen pekač. Ko se ohladi, narežemo na poljubne kose, jih naložimo v pekač, na vsakega položimo en paradižnik in 10 minut pečemo pri 180 stopinjah.
Rižota s šparglji, grahom in meto
Kultna kombinacija, ki naredi rižoto zelo posebno.
Sestavine (za dva)
– 150–200 g zelenih špargljev
– 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
– 2 mladi čebulici z zelenjem, 2 daljša vršička mete
– 200 g riža (integralnega)
– 2–3 žlice masla
– 1 dl belega vina, približno 0,5 l špargljeve vode
– sol, poper, 2–3 žlice naribanega parmezana
Priprava
1. Šparglje – 3 ali 4 prihranimo cele – narežemo na 1,5 do 2 cm velike kose. Zavremo vodo, jo malo solimo in kuhamo vse šparglje 3–4 minut, odcedimo in vodo prihranimo. Grah kuhamo v isti vodi 2 minuti in odcedimo (vodo spet prihranimo!).
2. V žlico masla (sobne temperature) narežemo nekaj lističev mete in dobro premešamo.
3. Čebulici drobno narežemo in jo rahlo popečemo na žlici in pol masla, dodamo riž, ga malo pražimo, zalijemo z vinom in povečamo ogenj ter mešamo. Solimo. Zalivamo postopoma z zajemalko vroče vode od kuhanja špargljev in graha ter kuhamo z mešanjem 14 minut.
4. Tri minute pred koncem dodamo narezane šparglje in grah (da se oboje pogreje) ter maslo z meto, dobro premešamo. Razporedimo na krožnika, dodamo na polovico prerezane prihranjene šparglje, popopramo, na vsak krožnik vtaknemo vršiček mete – in je pripravljeno! Parmezan ponudimo posebej.
Opomba: Če vzamete drugačen riž, se spremenita čas kuhanja in količina osnove za zalivanje, drugo ostane enako!


i

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije