MEH NA MAH

Avsenike so pri Aniti poslušali vsi

Objavljeno 15. marec 2019 07.52 | Posodobljeno 15. marec 2019 07.52 | Piše: Mojca Marot

Anita Kadenšek je pevka Veselih svatov. Razlog, da je sploh začela peti, je bil, da so doma vedno poslušali narodno-zabavno glasbo, nekaj genov pa je podedovala od očeta in tete.

Anita Kadenšek je pevka v Ansamblu Veseli svatje.
Življenjepisi naših pevk, pevcev in drugih članov narodno-zabavnih ansamblov so vselej zelo zanimivi. Nič drugače ni z Anito Kadenšek, ki je odraščala v bloku v Štorah. Tam je hodila tudi v osnovno šolo, srednjo pa je obiskovala v Celju.
image
Anita Kadenšek je pevka v Ansamblu Veseli svatje.

»Kot deklica sem zelo rada hodila k stricu in teti, ki sta imela kmetijo, zato sem počitnice največkrat preživela pri njiju,« nam pove Anita in doda, da se je pri njih doma vselej poslušala narodno-zabavna glasba, zato je začela peti tudi sama.

»Oče je vrsto let pel v mešanem Komornem pevskem zboru Celje, moja teta Ivanka Došler pa je nekoč pela pri Veselih hmeljarjih, tako da sem nekaj genov zagotovo podedovala tudi od njiju,« pravi Anita, ki je bila že v osnovnošolskem pevskem zboru pogosto solistka. Prva zasedba, pri kateri je pela kar pet let, je bil Ansambel Marjana Drofenika.
image
Z Veselimi svati je že 14 let, vse od začetka.

»Pred 14 leti pa sem postala pevka ansambla Veseli svatje, kar pomeni, da sem z njimi od samega začetka,« nam zaupa in razloži, da so bili Veseli svatje na nastopih sprva vedno v narodnih nošah, zadnja leta pa so v bolj sproščenih oblačilih.

»Menim, da je bila prelomnica Slovenska popevka pred šestimi leti, na kateri smo nastopili s priredbo skladbe Nuše Derenda Pesek v oči. Takrat smo oblekli bolj moderna oblačila. In v njih ostali vse do danes. Seveda se še zgodi, da kdaj oblečemo narodno nošo, a pogosteje smo v drugih oblačilih,« razloži Anita, ki se v noši še vedno počuti zelo damsko in do nje goji posebno spoštovanje. Zanimivo pa je, da je rojeno Štajerko ljubezen odpeljala na Vir pri Domžalah, kjer si je ustvarila tudi družino. Z Juretom Sušnikom imata dve leti in pol starega sinka Taja, v vlogi mamice pa Anita, kot pravi, neizmerno uživa.
image
Anita Kadenšek s svojim Juretom in sinkom Tajem

»Najin fantek je res zelo priden in prijeten, da o mojem Juretu ne govorim. Mislim, da sem lahko kar srečna, da sva se našla, saj imava enak pogled na marsikatero stvar,« pravi Anita. Zanimivo je tudi, da je Juretova sestra Špela, torej Anitina svakinja, poročena z Alešem Jurmanom, basistom Ansambla Saša Avsenika, kar pomeni, da tudi zdaj pri Sušnikovih in Jurmanovih narodno-zabavne glasbe ne manjka. Ko ji čas dopušča, se Anita rada sprehaja ob Kamniški Bistrici in občuduje čudovito naravo.

»Takrat odmislim marsikatero stvar, predvsem pa se naužijem svežega zraka in si zbistrim možgane,« pove pevka, ki na Viru pri Domžalah, kjer je zdaj doma, vodi tudi gostinski lokal. Kakšnega inštrumenta, pravi, ni nikoli igrala, raje skrbi za svoj glas in stas, kar ji odlično uspeva. Ko ima čas, pa najraje in največkrat 'kofetka' z dolgoletno prijateljico, prav tako pevko, Sašo Zamernik, ki se je nedavno pridružila Vražjim muzikantom.
 
Deli s prijatelji