BARVE

Blažka Müller: vsi njeni odtenki

Objavljeno 26. maj 2020 12.00 | Posodobljeno 26. maj 2020 12.00 | Piše: T. M.

Posebno potovanje.

Spomin na njeno babico jo obda s svetlobo, belino in eleganco. foto Snežka Madić Lešnik
Voditeljica in prevajalka Blažka Müller nas je skupaj z oblikovalko in fotografinjo Snežko Madić Lešnik popeljala na potep skozi tri pisane razpoloženjske zgodbe. V njih smo spoznali različne odtenke eterične Ljubljančanke, ki jo že pošteno pogrešamo na malih zaslonih.

Na tem posebnem popotovanju ni smelo manjkati ščepca Portugalske, njenega drugega doma, kamor se zelo rada vrača. Srce ji vedno hitreje bije ob ornamentih, barvah, vonju po pečenih sardelah, zlatih uhanih portugalske noše in gladkosti portugalskih ploščic azulejo. »Te sem nekoč davno kupila v starinarnici na Rua São Pedro de Alcântara v Lizboni. Od
image
Blažka je kot mavrica, ki se je nikoli ne moremo naveličati. foto Snežka Madić Lešnik
takrat so z mano. Nad zelenimi brezami pod mojim domom. Nad Ljubljano,« je zapisala v blogu za Coincase. Za tem se je prelevila v roza gostiteljico zabave, saj je prepričana, da je lahko vsak dan rojstni dan.

»Roza je barva mesa in srca. In rož, vrtnic. In roza so vzorci in roza je svetloba, ko se popoldne prevesi v večer. Ko odložiš krono. Utrujena si. Takrat ti pri nas zaželijo sanje, ki naj bodo sladke, v portugalščini pa sanje, ki naj bodo rožnate barve, sonhos-cor-de-rosa …« nas poboža s svojo poetiko ter se dotakne še večnosti. Zanjo pravi, da v sebi skriva nekaj belega, presežnega, kot je majcena skodelica njene babice, iz katere je sleherni dan svojega dolgega življenja pila kavo. Tudi mi bi z veseljem srkali kavico v družbi neponovljive Blažke.
Deli s prijatelji