Bilo je nekoč: slovenski junaki

Verjeli so v tisto, kar so počeli, in za noben denar niso odstopali od svojih idealov.
Fotografija: Dobrotnik Ivan Kramberger (1936–1992) je še danes kralj ljudskih src.
Odpri galerijo
Dobrotnik Ivan Kramberger (1936–1992) je še danes kralj ljudskih src.

Verjeli so v tisto, kar so počeli, in za noben denar niso odstopali od svojih idealov. Za pravico malega človeka, ne glede na to, kdo in kaj je bil, so se bili pripravljeni postaviti proti vsemu svetu in tvegati celo lastno smrt. Slovenci se lahko pohvalimo s kar nekaj pogumnimi posamezniki, ki so se postavili za naš narod in nam omogočili svetlejšo prihodnost.

Primož Trubar je poskrbel, da smo dobili prve slovenske knjige, Rudolf Maister - Vojanov, da Maribora niso zavzeli Nemci. Ljubljanski župan Ivan Hribar je po rušilnem potresu obnovil Ljubljano, v znak protesta zaradi vdora italijanskih fašistov v Ljubljano pa naredil samomor.
Rudolf Maister - Vojanov (1874–1934), rešitelj Maribora
Rudolf Maister - Vojanov (1874–1934), rešitelj Maribora

Prva slovenska profesionalna medicinska sestra Angela Boškin je postavila temelje zdravstvene nege pri nas in se zavzemala za večje pravice žensk. Slednjemu je življenje približno v istem času posvetila tudi Angela Vode.

Po zaslugi Franje Bojc Bidovec je bilo med drugo svetovno vojno rešenih na tisoče življenj. Nesojeni predsednik države Ivan Kramberger se je boril za malega človeka, nekdanji premier dr. Janez Drnovšek pa za pravičnost in zdravo okolje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije