ZOBNA HIGIENA

Zobna ščetka naj bo mehka

Goste, tanke in mehke ščetine ne poškodujejo dlesni, obenem pa si utrejo pot v žlebič, kjer se rade nabirajo bakterije.
Fotografija: Krvavitev lahko opozarja na resne težave! FOTO: Daria Kulkova, Getty Images
Odpri galerijo
Krvavitev lahko opozarja na resne težave! FOTO: Daria Kulkova, Getty Images

Občutek otečenih ali občutljivih dlesni je zelo pogosta težava, pridruži se mu lahko tudi krvavitev. Našteti znaki pogosto opozarjajo na začetek vnetij, ki se lahko ob zanemarjanju stopnjujejo do resnih težav, tudi izgube zoba. Ne pozabimo, zdrave dlesni odsevajo zdravje ustne votline, zato jim namenimo veliko pozornosti ob negi zob in z zdravim življenjskim slogom.

Pri gingivitisu dlesni zakrvavijo, so temno rdeče, mehke in zelo občutljive, spremlja jih lahko neprijeten zadah. Težave največkrat povzročajo bakterijske zobne obloge, torej je jasno, da jih je mogoče preprečiti z ustrezno nego ter z rednimi obiski zobozdravnika. Če gingivitisa ne zatremo v kali, lahko napreduje do parodontitsa, ki pa je vnetje tkiv, odgovornih za podporo zob. Če zanemarimo še to tegobo, smo na zanesljivi poti, da izgubimo zob.

Z ustrezno nego vsak dan skrbimo za zobe in dlesni. FOTO: Fotoduets, Getty Images
Z ustrezno nego vsak dan skrbimo za zobe in dlesni. FOTO: Fotoduets, Getty Images

Zobni vrat se razgali

Težave si torej največkrat pridelamo sami, in sicer z neustreznim ščetkanjem ali nezadostno nego. Pri tem pogosto uporabljamo ščetko s pretrdimi ščetinami, ki so pregrobe za površino zoba, obenem pa ne dosežejo žlebiča med zobmi in dlesnijo, kjer se rade zbirajo in razmnožujejo bakterije. Zobne obloge kljub sijočemu videzu zoba še naprej vztrajajo in nam povzročajo škodo ter vnetja, poleg tega pa lahko z grobo krtačko še poškodujemo dlesen. Ta se začne sčasoma odmikati od zoba in zobni vrat se razgali: predel med krono in korenino je zelo občutljiv, zato mnogim povzroča bolečine, ko je izpostavljen, sledijo pa lahko gingivitis, parodontitis in nazadnje izguba zoba.

Razgaljeni zobni vrat povzroča bolečine. FOTO: Staras, Getty Images
Razgaljeni zobni vrat povzroča bolečine. FOTO: Staras, Getty Images

Za nego torej izberemo zobno krtačko z mehkimi, tankimi in zelo gostimi ščetinami, ki zlahka dosežejo vse prostore, zobe pa krtačimo od dlesni proti vrhu zoba z ravno pravšnjim pritiskom. Ne pozabimo na higieno medzobnih prostorov, pri čemer uporabimo nitko, še enostavnejša pa je uporaba medzobne krtačke. Prej se posvetujemo glede velikosti, premajhna morda ne bo dobro odstranila vseh oblog, prevelike pa morda ne bomo stlačili v medzobni prostor, pri tem pa si lahko še poškodujemo dlesen. Če medzobne krtačke nismo vajeni, se lahko v prvih dneh po uporabi pojavi blaga krvavitev, a pozneje mora povsem izzveneti. Če se pojavlja še naprej, se je morda že razvilo vnetje, zato je treba čim prej k zobozdravniku!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije