PRIPOROČILO

Zobem najškodljivejša hrana

Stomatologi priporočajo, čemu se izogibajte.
Fotografija: Pogosto pitje sladke kave je nočna mora za zobe. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pogosto pitje sladke kave je nočna mora za zobe. FOTO: Thinkstock

Drži, da so za zdravje zob najpomembnejši dosledna ustna higiena in obiski zobozdravnika. Veliko vlogo pa pri skrbi zanje pa igra tudi izbira prehrane. Obstajajo živila, ki so zobem prav posebej neprijazna. Pred sledečimi svarijo stomatologi.

Kokice

»Grizljanje kokic lahko zaradi luščin izzove vnetja dlesni, poleg tega niso redki primeri, ko ljudje obiščejo stomatološko ambulanto, ker si ob zrnu, ki se med pripravo pokovke ni odprlo, zlomijo zob,« pravi ameriški stomatolog Jonathan Neman.

Suho sadje

Res je okusno in zdravo, a do zob ni ravno prijazno. »V suhem sadju je sladkor koncentriran, prav tako pa je lepljivo in se zato prilepi na zobe ter zaide v med zobne prostore, kjer povečuje nevarnost kariesa,« opozarja Neman.

Sladka kava

Pogosto pitje sladke kave je nočna mora za zobe. Stalna izpostavljenost zob sladkorju in mleku izzove karies, hkrati pretirano uživanje kave onemogoča delovanje žlez, ki v ustih izločajo slino, prav ta pa igra pri zaščiti zob pomembno vlogo.

Semena

Večino semen je treba odpirati s sprednjimi zobmi, kar lahko povzroči njihove poškodbe.

Topla voda z limono

»Zobe uničuje kislina, ki poškoduje zobno sklenino, s tem slabi zaščitni sloj zob, ti pa postanejo občutljivi in dovzetni za poškodbe,« pojasnjuje stomatologinja Raha Sepehrara. Na podoben način na sklenino vpliva pretiravanje s citrusi. Če se ne prvemu ne drugemu nočete odpovedati, po zaužitju zobe splaknite s čisto vodo.

Led

»Ker je trd, poškoduje zobno sklenino in povzroča krušenje ali celo lomljenje zob,« opozarja stomatolog Jon Marashi.

Energijske pijače

Imajo nizek pH, po teksturi so goste in vsebujejo veliko sladkorja. Najpogosteje so usodne za študente, saj z njihovo pomočjo skušajo prebedeti noči. Zaradi gostote in stalne izpostavljenosti zob kislini in sladkorju povečujejo nevarnost kariesa, podobno velja tudi za običajne sladke gazirane pijače.

Rozine s čokolado

Rozine že same po sebi niso dobre za zobe, v resnici sama čokolada povzroča manj škode kot tisto, kar se skriva v njej. V rozinah je veliko sladkorja, prilepijo se na zobe, čokolada pa samo še prilije gorivo na ogenj.

Športni napitki

»Te pijače so namenjene športnikom, saj z njimi nadomeščajo tekočino in zaradi znojenja izgubljene hranljive snovi, a na drugi strani vsebujejo veliko sladkorja in so eden glavnih vzrokov za karies na težje dostopnih delih zob,« pojasnjuje stomatologinja Krysta Manning.

Konzervirano sadje

Čeprav je sadje, je konzervirano v sladkem sirupu in se po vplivu na zobe lahko ob bok postavi bombonom ter drugim slaščicam.

Gumijasti bomboni

Ne samo gumijasti, temveč vsi bomboni, lizike in druge slaščice so zobem škodljivi. Lepijo se na zobe in dlesni, dlje ko je gumijast bombon v ustih, več kisline, ki povzroča karies, proizvedejo bakterije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije