CELULIT

Znebimo se celulita

Samo s hujšanjem nam ne bo uspelo, čeprav ima hrana, ki jo uživamo, velik vpliv na nastanek celulita; pomaga tudi redno gibanje.
Fotografija: Celulit je odpravljiv in za njegovo zmanjšanje lahko veliko naredimo sami. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Celulit je odpravljiv in za njegovo zmanjšanje lahko veliko naredimo sami. FOTO: Guliver/Getty Images

Znano je, da imajo celulit suhe, okrogle, nizke, visoke ženske (in moški), razlika je le v tem, da je pri enih bolj, pri drugih manj viden. Znano je tudi, da samo s hujšanjem ne bomo odpravili celulita. »Najbolj pomaga sprememba prehrane, ki s seboj prinese tudi izgubo kilogramov. Ni pa izguba kilogramov tista, ki bo popolnoma odstranila celulit. Ker se ta najraje nabira na stegnih, zadnjici in trebuhu, ga imajo več ženske, ki so predebele,« pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic. Hrana, ki jo uživamo, ima velik vpliv na nastanek celulita in obliko telesa, zato Dimičeva svetuje, da ne uživajmo hitro in vnaprej pripravljene hrane, ki vsebuje veliko nasičenih maščob in sladkorjev, odsvetuje tudi pitje alkohola, kofeina in kajenje.

Večina žensk bi rada celulit odpravila zaradi estetskega vidika.
Večina žensk bi rada celulit odpravila zaradi estetskega vidika.

Čeprav ga večina žensk želi odpraviti zaradi estetskega vidika, lahko celulit, če ga je preveč, do neke mere ogroža zdravje. »Je znak, da naš limfni sistem počasi in slabo deluje, kar lahko vodi v resne zdravstvene težave. Dobro delovanje limfnega sistema pomeni odpravljanje strupenih toksinov iz telesa, če ne deluje dobro, se vsi strupi nalagajo v telo,« pravi sogovornica in dodaja, da se te težave in tudi vidnost celulita s starostjo večajo. »Z leti se povečuje vsebnost strupov in toksinov v našem telesu, zmanjšuje se delovanje metabolizma, prav tako se povečuje uporaba zdravil, pojavljajo se različna avtoimunska in kronična obolenja ter hormonska nesorazmerja, kar botruje k nastanku celulita.«

Koža s staranjem izgublja elastičnost, telo strupe vedno počasneje izloča iz telesa, saj se upočasnjuje tudi presnova, nemalokrat pa smo s starostjo manj telesno aktivni. Vse to pa pomeni več pomarančaste kože na stegnih, nadlahteh, okrog kolena in na trebuhu. Čeprav je nastanek celulita odvisen od genetike in spola, so velik krivec zanj življenjski slog in razvade: k nastanku pripomorejo kajenje, stres, napačna prehrana, preveč kave in kofeina ter sladkor.

Pomagajmo si sami

Celulit je odpravljiv in za njegovo zmanjšanje lahko veliko naredimo sami. Kot pravi Dimičeva, obstaja nekaj učinkovitih pristopov: »Prvi je pospešitev cirkulacije, saj je to ključnega pomena pri odpravi celulita. Po krvi morajo hranila potovati do povrhnjice kože, kjer nastaja celulit.
Z lubenicami, melonami, kumarami, borovnicami bo naša koža sijoča.
Z lubenicami, melonami, kumarami, borovnicami bo naša koža sijoča.

Če hranila ne pridejo do povrhnjice, v njej začne primanjkovati kisika, vitaminov in mineralov, začno se kopičiti toksini, ki povzročajo poškodovano kožo. Ključni korak je dobra preskrba celic s kisikom. Uživajte hrano z veliko kalija, denimo banane, krompir, avokado, pomarančni sok in stročnice, saj ta pripomore k absorpciji kisika in drugih hranil v celice. Kalijev askorbat povzroči takojšnjo absorpcijo kisika in hranil, iz celic pa iztisne presežek natrija, vode in toksinov.«

Pomembno je spodbujanje nastajanja kolagena, elastina in zdravega vezivnega tkiva v koži. Kolagen daje naši koži zdrav, sijoč in mladosten videz in je glavni strukturni protein kože, in ko je poškodovan, koža ni videti lepo. »Kolagen preprečuje, da se maščobne celice iz spodnjih plasti kože ne pomikajo v zgornje plasti ter v povrhnjico, kjer povzročajo grudast videz. Prisegam na hidrokolagen, ki vsebuje tiste najmanjše dele molekul, peptide, ki spodbujajo nastajanje kolagenskih vlaken in preprečujejo poškodbe kože,« pove Dimičeva in doda, da je pomembna hidratacija v celicah, saj so le hidratizirane celice močne in trdne in delujejo kot pregrada, ki ustavlja prehod maščobnih celic iz nižjih v višje plasti. Pomaga odpravljanje prostih radikalov, ki kožo poškodujejo.

Uživajte v jagodičevju, ki vsebuje veliko antioksidantov, ti preprečujejo nastajanje škode zaradi prostih radikalov. In zmanjšajte notranja vnetja, ki poškodujejo celične membrane in zvišajo možnosti nastanka celulita. »Iz prehrane odpravite vse sladkorje, ne pretiravajte z žitaricami in ne kupujte predelane in vnaprej pripravljene hrane. Uživajte maščobe omega 3, ki delajo membrane celic močne in prožne, ter poskrbite za vsakodnevno svežo zelenjavo v obliki sokov in solat.« Z lubenicami, melonami, kumarami, paradižnikom, borovnicami, špinačo, lanenim semenom in oljem ter brazilskimi oreščki boste pomagali koži, da bo zdrava in sijoča ter brez celulita. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije