Zmanjšajmo nevarnost kapi

Nujni so redna vadba, uživanje manj hitro pripravljene in procesirane hrane ter alkohola, opustitev kajenja.
Fotografija: Osnovna, nepredelana živila so prava izbira. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Osnovna, nepredelana živila so prava izbira. FOTO: Guliver/Getty Images

Nikoli ni prepozno, bi lahko sklenili ob rezultatih študije, ki je dokazala, da lahko ženske kar za tretjino zmanjšajo nevarnost kapi, če uvedejo nekaj zdravih navad vsaj v svojih srednjih letih, če se prej niso ozirale na dolgoročno ohranjanje zdravja.

Katere zdrave navade je nujno uvesti? Redno vadbo, uživanje manj hitro pripravljene in procesirane hrane ter alkohola, prenehanje kajenja, vzdrževanje normalne telesne teže.


»Če osvojite bolj zdrav način življenja, celo če ste že srečali abrahama, imate manj možnosti za kap,« so zapisali v ameriški medicinski reviji Stroke in pojasnili, da se je nevarnost najpogostejše oblike kapi, ishemične, pri nekaterih sodelujočih ženskah znižala kar za tretjino. Analizirali so podatke skoraj 60.000 žensk iz Severne Amerike, ki so bile ob začetku projekta v svojih 40., 50. in 60. letih, njihovemu načinu življenja so v povprečju sledili 26 let. Pod drobnogled so vzeli vpliv prenehanja kajenja, polurne vsakodnevne vadbe, postopnega hujšanja tistih, ki so imele indeks telesne mase, ITM, višji od 25, ter spremembo prehrane, torej uživanje več rib, oreškov, polnozrnatih žitaric, sadja in zelenjave, predvsem pa manj rdečega mesa in alkohola.

Uvedba redne vadbe, znižanje teže in prenehanje kajenja so nevarnost ishemične kapi znižali za 36 odstotkov, tiste, ki so se držale prehranskih smernic, pa so imele za 23 odstotkov manj možnosti zanjo. Skoraj pet odstotkov udeleženk, ki niso spreminjale življenjskega stila, je doživelo kap. Avtor študije prof. Goodarz Danaei iz Bostona je spomnil, da bi lahko spoznanja prenesli tudi na močnejši spol, saj se zdrav način življenja obrestuje – in uvedemo ga lahko že danes. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije