DUHOVNE TEHNIKE

Zlomite strah, postanite močni

Psihologi so razvili šest vaj, s katerimi lahko premagate krizo. Naučite se ostati močni in nepremagljivi v vseh situacijah.
Fotografija: Strah je kot pajkova mreža, v katero se ujamete in se ne morete rešiti iz nje.
Odpri galerijo
Strah je kot pajkova mreža, v katero se ujamete in se ne morete rešiti iz nje.

Strah se da usmerjati, pravijo strokovnjaki. Psihologi so oblikovali program, s katerim se lahko naučite, kako se izmotati iz spirale strahu. Zaporedje lahko zamenjate, izvajate vseh šest ali se osredotočite samo na nekatere.

Pajkova mreža

Opazujte, kateri dogodki povzročajo strah. Zapišite jih ter jih razvrstite po moči odziva nanje. Tako boste že vnaprej vedeli, ali se vaša pajkova mreža strahu začne razpletati npr. na konferenci, ko morate javno nastopiti. Metoda prehodnega zavedanja deluje kot cepljenje. Če previdno in zmerno odmerjamo in vstopamo v situacije, za katere vemo, da so sporne, se telo počasi začne drugače odzivati nanje.

Energijski tank

Tako kot avto imamo tudi mi svoj tank energije za dušo. Vse gladko teče, ko sta zasebno in službeno življenje v ravnotežju in na določeni stopnji stalnosti. Ko pa se pojavijo motnje, to zatrese celotni sistem. Proučite, na katerem področju vaš motor ne deluje in kje potrebuje tank dodatno gorivo – doma, v službi, zakonu, vam manjka časa zase. Področja so prepletena, zato vnašajte mir in harmonijo med čeri, ki se pojavljajo.

Korak za korakom

Metoda iz ZDA temelji na spoznanju, da uravnoteženje možganskih polovic vpliva na sprejemanje informacij v centru za strah. Predstavljajte si svoj največji strah čim bolj podrobno in doživeto. Nato se obrnite in odkorakajte stran, počasi in mirno. Med odhajanjem se bodo slika v mislih in občutki spremenili. Barve bodo zbledele, spomini ugasnili. Strah ste spremenili v izkušnjo. Zasidrajte si v spomin novo, zbledelo izkušnjo strahu, ki vam ne more več do živega.

Usmerite strah navzven

Kdor doživlja občutek strahu, je ujetnik v svoji celici. Pomaga, če se obnašamo neusklajeno s tem občutkom. Osredotočite se na to, da štejete avtomobile na cesti ali ptice na veji. Druga banalna tema sproži pozitivno napetost, ki utiša center za strah. To lahko preizkušate zunaj, kjer pozornost čutov usmerite drugam ter izkušnjo pospremite z gibanjem – naslonite se na grm, opazujte cvetje, zaprite oči in povonjajte drevesno lubje, poslušajte šumenje listja …

Razbijte najhujšo krizo

Ponavljajoče se misli okrepijo strah. Tuhtanje, ali dovolj zaslužite, recimo sproža željo, da bi bili o tem stoodstotno prepričani. Ker vam ne uspe, se začnete vrteti v začaranem krogu, v katerem se krepijo strah in skrbi. Ustavite se tako, da si odločno rečete: NE! Lahko si tudi izmislite določeno kodo, s katero presekate razmišljanje – na primer BALON! Ta nadvse učinkovita metoda deluje vsakič, ko jo ponovite. Možgani delujejo po tračnicah in s ponavljanjem boste vtisnili izkušnjo vanje.

Razpoloženjska tabla

Strah izgubi moč, če ga postavite pod lupo. Pomagajte si z natančnimi vprašanji. Česa me je strah? Kaj bi se v tem primeru zgodilo z mano? Koliko ljudi je odvisnih od tega? Kdaj se je pojavil ta strah? Mi lahko pri čem celo pomaga? Potem naredite kolaž s tistim, za kar ugotovite, da se skriva za strahovi. Poiščite citate na to temo, glasbo, slike, spodbudne misli. Če ugotovite, da se bojite, da vam podjetja ne bodo več plačevala računov, si na tablo nalepite stare izpiske, ki dokazujejo, da se vam je vedno izšlo. Imetje v predvajalniku glasbo, ki vas pomirja. Dodajte sliko znane osebnosti, ki se ji je uspelo pobrati z dna po bankrotu. Razpoloženjsko tablo nosite s seboj, da boste spremenili energijo strahu v moč, s katero se boste borili proti tesnobi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije