NEZAŽELENO OBDOBJE

Življenje obrne na glavo

Menopavza se pogosto sliši kot zloglasna prelomnica v življenju ženske, ki prinaša nevšečnosti in tegobe; a strokovnjaki mirijo: kakor mine puberteta, mine tudi klimakterij
Fotografija: Le redko katera se lahko izogne temperaturnim nihanjem, zato se je treba nanje pripraviti. Foto: Thinkstock
Odpri galerijo
Le redko katera se lahko izogne temperaturnim nihanjem, zato se je treba nanje pripraviti. Foto: Thinkstock

Klimakterij ali perimenopavza je obdobje, ki traja od nekaj let pred zadnjo menstruacijo v življenju ženske, menopavzo, do vsaj enega leta po menopavzi. In v tem času, povedo številne, se lahko zgodi marsikaj. Mnoge sprva ne dojemajo sprememb kot posledic drugačnega hormonskega delovanja v telesu; nekatere sploh ne izkusijo znakov menopavze, drugim dogajanje popolnoma obrne življenje na glavo. Kar naenkrat se jim zazdi, da je v prostoru neverjetno vroče. Potem se v hipu sprejo z možem in otroki, pa še same ne vedo točno, zakaj. Jasno je le, da ji gredo skrajno na živce. Prebudijo se sredi noči in ne morejo zaspati nazaj. Kako si lahko pomagajo?
Eden od dejavnikov, ki mnogim greni življenje v klimakteriju, je izrazit stres. Povečajo se jim strahovi in stiske, posledica pa je tudi slabše telesno počutje. Zato je nujno, da ob stresu ne odmahujejo z roko, temveč se z njim spopadejo: z meditacijo, telovadbo, pogovori z bližnjimi ali tistimi, ki izkušajo podobne težave. In če resnično ne gre na bolje, naj ne bo odveč pogovor z zdravnikom, ki bo po potrebi predpisal tudi zdravila.

Vročinski valovi

Redko katera se jim povsem izogne, preprečiti jih je brez pomoči estrogena nemogoče, zato je bolje, da se oborožite proti njim. Denimo, oblačite se po plasteh: ko vam bo nenadoma postalo neznansko vroče, se boste lahko slekli in se izognili čezmernemu potenju. Če je le mogoče, temperaturo v prostoru prilagodite svojim potrebam in redno zračite. Uživajte veliko tekočine in se izogibajte pekoči ter močno začinjeni hrani. In če res nič ne pomaga, se posvetujte z zdravnikom glede morebitnega začasnega uživanja estrogena.
Nespečnost je ne le nadležna, dolgoročno je tudi nevarna in lahko prinese resne zdravstvene posledice, zato težav s spanjem ne gre zanemarjati. V spalnici ustvarite prijetno ozračje, temperatura naj bo nekoliko nižja od običajne. Poskrbite za udobno ležišče in pižamo iz ustreznega materiala. V večernih urah meditirajte in se sproščajte z globokim dihanjem, tik pred spanjem pa si privoščite toplo kopel. In, spet, če ne pomaga, se posvetujte z zdravnikom, ki bo presodil, ali je smiselna uporaba farmacevtskih sredstev.
Imate težave s spominom, ste zmedeni in vaše razpoloženje niha? Nujna je redna in kakovostna telesna vadba, ki bo možgane oskrbela z dovolj kisika in jim omogočila optimalno delovanje, prav tako je ključen kakovosten spanec. Meditirajte in uživajte čaje, denimo, iz koreninice ingverja, pa tudi dovolj vitaminov. Če vam nagaja spomin, si beležite pomembne podatke; veliko berite, rešujte križanke in veliko klepetajte.

So spolni odnosi boleči?

Zelo verjetno je vagina suha, zato po potrebi uporabite lubrikant, o ustreznem sredstvu se posvetujte z ginekologom. Nekateri priporočajo tudi vitamin E in laneno olje, ne pozabite na keglove vaje, ki okrepijo medenično dno in pripomorejo h kakovostnejši spolnosti. In še, klimakterij sam po sebi ne prinaša dodatnih kilogramov, a vendarle se presnova z leti upočasni, hormoni pa radi ponagajajo in spodbudijo apetit. Da bi preprečili neželeno pridobivanje teže, se redno gibajte in nekoliko prilagodite jedilnik, uživajte predvsem veliko sadja in zelenjave. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije