ANDROPAVZA

Ženske so na boljšem

Objavljeno 09. avgust 2020 17.22 | Posodobljeno 09. avgust 2020 17.22 | Piše: Marija Mica Kotnik

Hormoni ne upadajo le pri ženskah, ampak tudi pri moških; o menopavzi se že dolgo veliko govori in piše, v zadnjem času tudi o andropavzi govorimo bolj odkrito.

Ženske se laže spoprijemajo s težavami menopavze. FOTO: Ridofranz/Getty Images
S staranjem se spreminjamo. Zorimo. Spreminja se tudi naše telo, vključno z našim nevrokemičnim ravnovesjem. Pri ženskah pride v zrelih letih do upada hormonov estrogena in progesterona, kar se odraža tako na fizični kot na psihični in socialni ravni. Niso pa prizadete zgolj ženske. V zadnjem času vse več in vse bolj odkrito govorimo o andropavzi, o pojavu upadanja testosterona pri moških, ki se prav tako povezuje s posledicami na vseh življenjskih ravneh, pravi psihologinja dr. Tjaša M. Kos.

Tisočletna stigma, ki se je včasih držala žensk v obdobju menopavze, je odpadla.


image
Upad testosterona se pri moških povezuje z bolj depresivnim razpoloženjem in razpoloženjskim nihanjem, izčrpanostjo, slabšim spominom, nižjim libidom. FOTO: Milena Shehovtsova/Getty Images
Pri ženskah se najprej pojavi predmenopavzno obdobje, ki lahko traja do deset let in se izteče v značilne simptome: od vročinskih oblivov do razpoloženjskega nihanja, nočnega potenja, motenj koncentracije, pozabljivosti, nespečnosti, zaskrbljenosti, anksioznosti in depresivnosti, pravi psihologinja »To je postopen proces, ki se pri ženski lahko začne že v 30. letih in se konča s koncem reproduktivnega obdobja. Spremembe so vezane tudi na videz in na doživljanje spolnosti. Večja poraščenost, pridobivanje teže, suha nožnica, bolečine pri penetraciji, težave pri zadrževanju urina so le nekateri spremljevalni pojavi, ki lahko močno prizadenejo žensko samopodobo.«

Manj dramatična

V nasprotju z menopavzo andropavza nastopi bolj postopno in je pogosto manj dramatična, pravi sogovornica. Raven testosterona lahko začne upadati že po 30. letu, vsako desetletje za 10 odstotkov. »Tak postopni upad se pri moških povezuje z bolj depresivnim razpoloženjem in razpoloženjskimi nihanji, vročinskimi oblivi, potenjem, izčrpanostjo, razdražljivostjo in slabšim spominom, predvsem pa so značilni nižji libido, težave z erekcijo in slabša potentnost.« V nasprotju z menopavzo pa andropavza ne pomeni zaključka reproduktivne kapacitete, saj moški lahko še v visoki starosti postanejo očetje, izpostavi dr. Kosova in dodaja, da vendarle tudi moške v andropavzi prizadenejo vidne spremembe tipično moških atributov, ki so vezane na znižanje testosterona: izguba las in šibkejša poraščenost, višji glas, zmanjšanje mišične mase in povešanje maščobnega tkiva.

Osebnostna kriza

image
Če je temelj samopodobe zunanji videz, ki mora biti čim bolj mladosten, se bo ob nastopu menopavze pojavila kriza. FOTO: Rosshelen/Getty Images
Sogovornica izpostavi, da lahko vse te spremembe tako pri moških kot ženskah povzročijo veliko osebnostno krizo. Še posebno težko je, kadar se fiziološke spremembe povežejo s samopodobo, ki temelji na potrošniških, pogosto seksualiziranih in juvenilnih lepotnih idealih. »Če je temelj samopodobe zunanji videz, ki mora biti čim bolj mladosten, popoln in žareč od zdravja ter življenjske energije, lahko razumemo, da se bo ob nastopu menopavze in andropavze pojavila velika osebnostna kriza, ki jo bodo fiziološki simptomi še ojačali.« Takrat bo za posameznika pomembno, da si oblikuje nove temelje in preoblikuje svojo samopodobo in nadgradi identiteto z bolj generativnimi vsebinami, svetuje psihologinja. To je laže za tiste, ki so že prej imeli veliko različnih interesov in so se identificirali s svojo vrstniško skupino oziroma so imeli enako stare prijatelje in prijateljice, ki so se že srečevali s podobnimi vsebinami.

Andropavza nastopi bolj postopno in je pogosto manj dramatična.

 

Soočanje s spremembami

Ženske so, tako sogovornica, pri spoprijemanju s težavami menopavze nekoliko na boljšem. »Čeprav so simptomi pri njih običajno bolj dramatični, tudi zato, ker pride menopavza bolj nenadoma, so bolje opremljene za soočanje s temi spremembami. Danes se o menopavzi veliko govori. Tisočletna stigma, ki se je včasih držala žensk v obdobju menopavze, je odpadla. Po vseh prispevkih, knjigah, tematiziranju v družbi se je pojav menopavze in simptomov – normaliziral. Sprejeli smo ga kot del stvarnosti.« Ne nazadnje obstaja veliko sredstev pomoči – od knjig do raznovrstnih skupin, kjer se ženske lahko soočijo z novo situacijo in jo z drugimi ženskami in strokovnjaki tudi ustrezno opredelijo in predelajo.
Deli s prijatelji