SLABO

Ženske po 40. letu bi se temu morale strogo izogibati

Obstaja vrsta ogljikovih hidratov, ki za ženske v nekem obdobju nikakor niso priporočljive.
Fotografija: Enostavne ogljikove hidrate po 40. letu nadomestite s sestavljenimi. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Enostavne ogljikove hidrate po 40. letu nadomestite s sestavljenimi. FOTO: Gettyimages

Z leti se naša presnova upočasni, zato je pomembno, da se temu primerno spreminja tudi način življenja, kar med drugim pomeni intenzivnejšo vadbo in manjši vnos energije s hrano. Pri tem je treba paziti, da je prehrana uravnotežena in da s hrano telo prejme v ustrezni količine vse potrebne hranljive snovi. Nekatera hranila namreč upočasnjujejo presnovo in spodbujajo kopičenje kilogramov. Kateri pa so največji sovražniki žensk, ko na torti upihnejo 40 svečk?

Enostavni ogljikovi hidrati

Prehranska strokovnjakinja Melissa Morris ima odgovor na zgornje vprašanje: ogljikovi hidrati. Vendar ne vsi, sestavljeni ogljikovi hidrati v stročnicah, celih žitih in izdelki iz njih ter tudi sadju so nepogrešljiva sestavina prehrane, povsem nasprotno velja za enostavne ogljikove hidrate iz močno predelanih živil, slaščic, izdelkov iz bele moke, sladkih sokov ipd.

Zakaj so slabi?

»Tovrstni ogljikovi hidrati v nobenem obdobju življenja niso priporočljivi, zlasti so odsvetovani po 40. letu. Telesu namreč ne dovajajo nobenih vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov, hkrati pod njihovim vplivom močna naraste količina inzulina v organizmu, poveča se nevarnost kroničnih bolezni, kot je diabetes tipa dve, spodbuja pa se tudi kopičenje maščobnih oblog na telesu,« je pojasnila Morrisova.

Najboljše alternative

Prehranska strokovnjakinja namesto enostavnih ogljikovih hidratov priporoča lupinaste plodove, stročnice, sadje, zelenjavo, oves, kvinojo, polnozrnati riž ipd. Ti ne škodujejo presnovi, delujejo protivnetno, imajo veliko vlaknin in pomagajo pri nadzorovanju telesne mase.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas