JETRA

Zdravo življenje za zdrava jetra

Znaki, ki kažejo, da je nekaj narobe z našimi jetri, so nespecifični: ker imajo izjemno sposobnost obnavljanja, lahko traja tudi desetletje, preden dokončno odpovedo.
Fotografija: Jejmo raznovrstno hrano z malo mesa. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Jejmo raznovrstno hrano z malo mesa. FOTO: Getty Images/istockphoto

Ljudje se premalo zavedamo, kako pomembna so jetra za naše zdravje. Še posebno zato, ker so tudi znaki, ki bi nakazovali, da je z njimi kar koli narobe, zelo neprepoznavni in nespecifični, pravi Tatjana Puc Kous, dr. med., specialistka interne medicine in gastroenterologinja. »Eden od simptomov je lahko splošna utrujenost, ko se že zbudimo utrujeni, da komaj zmoremo vsakodnevna opravila, drugih bolezenskih znakov in simptomov ni. Jetra tudi ne bolijo, razen če bi se naenkrat povečala ali zatekla, da bi bila napeta jetrna ovojnica, kar se zgodi pri napredovali jetrni okvari cirozi. Vendar gre takrat že za odpoved. In na to kažejo jasni vidni znaki otekanja v noge in trebuh zaradi zmanjšane sintetske funkcije jeter in fibroze jetrnega tkiva, tako da ni več pretoka skoznje. Ker pa imajo izjemno regeneracijsko sposobnost in so se ne glede na naše nezdravo prehranjevanje sposobna obnavljati, lahko traja tudi desetletje, preden dokončno odpovedo,« pravi sogovornica.
Ob tem tudi opozori, da je s starostjo sposobnost obnavljanja jetrnih celic vedno slabša. Ne sicer toliko, da bi to bilo bolezensko stanje, a vendarle. »Ko imate enkrat cirozo, kar pomeni, da ni več zdravega arenhima, da so jetra samo še brazgotinsko in maščobno tkivo, je regeneracija zelo oslabljena. Obnavljanje je odvisno tudi od stopnje propada celic in stopnje brazgotinjenja ter starosti človeka. Pri nekom se lahko obnovijo, pri drugem se ne bodo in bodo prej propadla,« pravi Tatjana Puc Kous.
Dodaja, da se je treba pri jasni okvari jetrne funkcije povsem odpovedati uživanju alkohola in poživil ter živeti zmerno, zmanjšati telesno težko, urediti sladkorno bolezen in biti zmerno aktiven. »Vsaka pretirana aktivnost je za obolela jetra stres, potrebe za nove beljakovine in dodatno energijo, ki pa jih jetra ne morejo zagotoviti.« Jetra so naša tovarna sestavin, ki jih telo potrebuje, in naš čistilec, ker se vse, kar zaužijemo, v njih predela, pravi sogovornica. »Uporabne snovi in energija se porabijo za sintezo lastnih beljakovin, kar pa je telesu neuporabno ali tuje, se v jetrih predela v obliko, ki se lahko izloči skozi urin ali žolč z blatom.«

Jetrni testi enkrat na leto

Vse, česar ne morejo razgraditi in spremeniti v obliko za izločanje, pa se nalaga v jetrnih celicah. To nenehno nalaganje maščobnih molekul se kaže kot zamaščenost ali steatoza jeter. Povzroča jo dolgotrajno pretirano uživanje alkohola, maščob in raznih poživil. Zamaščenost je bila še nedavno v glavnem posledica alkoholizma, v sodobnem času je prisotna pri kar 23 odstotkih populacije: vzrok zanjo je predvsem v spremenjenem metabolizmu maščob in pretiranem vnosu večje količine kalorij, kot jih porabimo. Ker jetra normalno delujejo tako, da delajo zalogo kalorij v jetrnih celicah v obliki glikogena in trigliceridov – njihova funkcija je namreč, da uravnavajo krvni sladkor in sestavljajo zalogo energije za hitre potrebe, na primer pri naporu –, sama zamaščenost jeter niti ni takšen problem, če temu ni pridružena tudi motena funkcija jeter, je povedala Puc Kousova. »To nam pokažejo testi, predvsem vrednosti encimov ALT. Sama steatoza ni nevarna, treba je živeti zmerno, skrbeti za normalno telesno težo in zmerno uživati alkohol in maščobe. Znano je, da jetra lahko na dan brez škode predelajo oziroma metabolizirajo deciliter vina pri ženskah in dva decilitra pri moških. Seveda, če ni še drugih dejavnikov, kot so debelost, sladkorna bolezen in obilo zdravil, ki jih moramo jemati vsakodnevno,« pravi sogovornica in doda, da so ob zmernem načinu življenja potrebne kontrole jetrnih testov, ki jih je priporočljivo opraviti enkrat na leto, občasno, na tri leta, pa je treba opraviti tudi ultrazvok trebuha.

Jetra in prehranska dopolnila

Ljudje se premalo zavedamo, da gredo vsa zaužita zdravila in prehranski dodatki skozi jetra in obremenjujejo jetrne celice. Če je tega preveč, je prizadeta njihova sintetska sposobnost izgradnje imunskih beljakovin, ki so pomembne pri obrambi telesa pred virusi in mikrobi, pravi Tatjana Puc Kous in svetuje, naj jetrom z raznimi vitamini ter mikroelementi, kot sta selen in cink, pomagamo predvsem v zimskem času in ob okužbah ali ob poslabšanju splošnih obolenj. Prehransko dopolnilo pegasti badelj naj jemljejo le ljudje, ki imajo patološke jetrne teste. Vsekakor pa odsvetuje najrazličnejše kure za čiščenje jeter, ki se redno pojavljajo na spletu.

Kaj lahko naredimo sami

Za zdravje svojih jeter lahko sami naredimo največ, če se držimo pravil zdravega življenja. To pomeni, da se ne izpostavljamo toksičnim snovem v okolju, ne uživamo alkohola in poživil, smo zmerni pri kavi in jemo raznovrstno hrano z malo mesa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije