SPREMEMBA PREHRANJEVANJA

Zdravje se začne v črevesju

Težave s črevesjem vplivajo na cel kup sodobnih bolezni, od depresije in tesnobnosti do alergij in kroničnih bolezni; počitnice so odličen čas za spremembo prehranjevanja.
Fotografija: Težave s črevesjem vplivajo na kup sodobnih bolezni. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Težave s črevesjem vplivajo na kup sodobnih bolezni. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Več kot 80 odstotkov celic imunskega sistema je v črevesju, zato velja, da se prav tam začne naše zdravje. In prav vnetja v črevesju in prepustno črevo sta med glavnimi in nevarnimi povzročitelji številnih bolezni. Težave s črevesjem vplivajo na cel kup sodobnih bolezni, od depresije in tesnobnosti do nihanja razpoloženja, hormonskih težav, pridobivanja kilogramov, alergij in avtoimunih obolenj ter tudi kroničnih bolezni. Slabo delovanje črevesja povzroča tudi slabo delovanje možganov in pojav degenerativnih bolezni. Zato, pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka v Centru Holistic, je prav od stanja črevesja odvisna absorpcija vitaminov in mineralov v telo, od njihovega stanja v našemu telesu pa je odvisno naše zdravje.


Meso, mlečni izdelki, močno predelana hrana in hrana z veliko sladkorji in umetnimi dodatki močno uničujejo črevesno mikrofloro.
Meso, mlečni izdelki, močno predelana hrana in hrana z veliko sladkorji in umetnimi dodatki močno uničujejo črevesno mikrofloro.
»Človeško črevesje je prevlečeno s plastjo epitelijskih celic, ki se pri zdravem človeku obnavljajo na vsakih štiri do pet dni. To poteka le z aktivacijo črevesnih matičnih celic, stanje teh pa je odvisno od vsebnosti dobrih črevesnih bakterij. Če so črevesne bakterije v ravnovesju in jih je dovolj, je delovanje in izražanje epitelijskih celic zdravo in normalno. Če je dobrih premalo, se epitelijske celice ne obnavljajo, zaradi tega pa se upočasnijo in zaustavijo vsi regenerativni procesi v telesu,« sogovornica slikovito opiše delovanje črevesja.

Kaj črevesju škodi

Prehrana, kot so meso in mlečni izdelki, močno predelana hrana, hrana z veliko sladkorji in umetnimi dodatki, močno uničuje črevesno mikrofloro, slabi delovanje imunskega sistema ter vseh organov, pravi Dimičeva. »Tisti, ki uživajo veliko predelanih izdelkov, izdelkov, ki vsebujejo veliko sladkorjev in umetnih dodatkov, mesnin, mlečnih in pekovskih izdelkov, imajo v črevesju veliko premalo vlaknin in zdravih prebiotičnih in probiotičnih bakterij, ki skrbijo za zdravo delovanje črevesja.« Krivci za slabo prebavo in slabo stanje črevesja so tudi alkohol, nikotin, stres, premalo spanja in premalo sveže vode. Kot pravi sogovornica, vsa ta slaba hrana v črevesju gnije od dva do pet dni, s čimer se ustvarjajo velike količine strupenih plinov, ki zastrupljajo telo. Razmnožujejo se strupene bakterije, glive in drugi paraziti, ki uničujejo zdrave črevesne bakterije, ki varujejo črevesne stene. »To neravnovesje poveča dovzetnost za različne bolezni in težave ter zelo zmanjšuje vsebnost vitaminov in mineralov, ki naj bi jih sicer absorbirali iz hrane, ki jo jemo.«

Kaj črevesju godi

Uživajte sadje, saj vsebuje veliko vode in vlaknin, ki spodbujajo prebavo in čiščenje odpadnih snovi iz črevesja. Vseeno pa z njim ne pretiravajte, jejte ga dopoldne.
Uživajte sadje, saj vsebuje veliko vode in vlaknin, ki spodbujajo prebavo in čiščenje odpadnih snovi iz črevesja. Vseeno pa z njim ne pretiravajte, jejte ga dopoldne.
Za zdravo in uravnano črevesno floro ter tako tudi za optimalno zdravje celega telesa je nujna hrana, ki temelji na zelenjavi, sadju, oreščkih, semenih in stročnicah. Kot pravi sogovornica, je poleti na izbiro res veliko sveže zelenjave in sadja, vreme je odlično za gibanje na prostem in jezera in morje so dovolj topli za plavanje. »Počitnice se mi zato zdijo odličen povod, da spremenite svoj stari način prehranjevanja in v jesen vstopite z zdravo prebavo, odličnim počutjem ter sijoči. Uživajte sadje, saj vsebuje veliko vode in vlaknin, ki spodbujajo prebavo in čiščenje odpadnih snovi iz črevesja. Vseeno pa z njim ne pretiravajte, jejte ga dopoldne in uživajte samo lokalno pridelano, ekološko in nesladko, ki vsebuje številne encime, vitamine, minerale in vlaknine.«

Prav tako je do prebave prijazna zelena zelenjava, posebno listnata, ki vsebuje veliko klorofila, pravi sogovornica. »Ta pomaga telo očistiti težkih kovin, herbicidov in pesticidov ter telo napolni s kisikom in hranili. Uživajte ekološko špinačo, blitvo, zelene listnate vrste solate, radič, rukolo, listke pese, redkvice, brokolija in pese, pa tudi peteršilj, meto in druge začimbe.« Dodatna dobra stran tega, da uživamo veliko zelene zelenjave, je to, da spodbuja čiščenje strupov skozi jetra in črevesje. Alja Dimic svetuje še zmernost pri prehranjevanju in veliko gibanja na svežem zraku ter pitja dovolj vode. Tako bomo največ naredili za zdravo črevesje, s tem pa tudi za zdravje na splošno.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas